Dobro zaokružena njega kože s odgovarajućim sastojcima može snažno uticati na naš ten sada, ali i u godinama koje slede. Kako bismo dobili najbolje od redovne nege i održali kožu što duže besprekornom, trebamo nastojati ne činiti greške zbog kojih možemo izgledati stariji nego što jesmo. Navodimo pet čestih grešaka...

1. Spavate sa šminkom na licu

Ako vam je odlazak u krevet bez skidanja šminke već postalo svojevrsna navika, tad ne rizikujete samo začepljenje pora, pojavu akni i iritacije kože, nego i ubrzanje procesa starenja. Ako ne očistite lice pre spavanja, slojevi šminke mogu blokirati odvijanje prirodnih procesa kojima se koža oporavlja dok spavate. Posledice mogu biti sivkast ten bez sjaja i gruba i umorna koža, dakle, vrlo daleko od blistavog tena kakav vam kvalitetna nega može pružiti, naravno, ako joj pomognete svojim ponašanjem.  

2. Zaboravljate na vrat

Važno je zapamtiti da koža na vratu stari baš kao i ona na licu, pa preskakanje nanošenja seruma, kremica i zaštite od sunca može dovesti do brže pojave bora i mrlja i do opuštanja kože na tom osetljivom području, a time i do ukupnog starijeg izgleda. Kako biste to sprečili ili makar usporili, kada nanosite kremu na lice, nanesite je i na vrat i dekolte – i činite to redovno. Taj će vam korak uzeti tek koju sekundu, a može značajno uticati na održavanje čvrstoće i mladalačkog sjaja kože.

ne zaboravite da na vrat nanosite serume
Shutterstock 

3. Ne štitite se od sunca

Zaštita od sunca verovatno je najvažniji korak u anti-agingu i šteta je što je mnogi još ne doživljavaju tako. Štednja na kremi za sunčanje neće se isplatiti, jer izlaganje delovanju UV zraka bez zaštite sigurno vodi do oštećenja kože, time i do preuranjenog starenja. Ključno je zaštititi se sredstvom širokog spektra delovanja sa SPF-om 30 ili višim te ga obnavljati svaka dva sata ili češće, ako ste plivali ili ste se jako oznojili. Tu su, naravno, i šeširi širokog oboda i sunčane naočare. 

4. U ishrani nedostaje vitamina

Hrana koju jedemo povezana je s izgledom i kvalitetom kože, a to znači da će se ishrana bogata prerađenom i brzom hranom s vremenom loše odraziti i na našem licu. Podsetimo, koža je najveći organ ljudskog tela i, baš kao i ostali organi, crpi hranjive sastojke iz hrane koju konzumiramo. Stoga bismo tanjire trebali napuniti povrćem i voćem, jer sadrži obilje sastojaka korisnih za zdravlje i lepotu kože. Na primer, vitamini A i C, pretežno su prisutni u voću i povrću, i veoma su važni za kožu. Vitamin A pomaže i obnavljanju ćelija kože, dok je vitamin C snažan antioksidant koji štiti tkivo od slobodnih radikala, nestabilnih spojeva što uzrokuju preuranjeno starenje kože.

preporučuje se dnevni unos od 2 litre vode
Youtube 

5. Pijete premalo vode

Kvalitet i izgled kože uveliko zavise i od količine vode koju pijete. Ako redovno pijete nedovoljne količine vode, vrlo je verovatno da ste dehidrirani, a tada su i fine linije i bore vidljivije. Voda snažno pridonosi dobrom izgledu i zdravlju kože – kada nanosite hidratantnu kremu koži dajete potrebnu vlagu, a kada pijete vodu vlaga u kožu stiže iznutra. Preporučuje se 1,5 do 2l vode dnevno.