Najnoviji trend koji dolazi na TikTokov FYP? „Face taping“, odnosno, lepljenje bora na licu. Ova metoda skrivanja borica odvija se stavljanjem traka na lice preko noći ili na ograničeno vreme ispod šminke kako bi se smanjile bore.

Zapravo, to nije ništa novo. Frownies, najpoznatija marka traka za lice, izišla je na tržište 1889. i dugo je bila jedna od najstarijih tajni Holivuda. Glumica, pevačica, model i međunarodni seksualni simbol Rakel Velc čak je priznala u svojoj autobiografiji da ih primenjuje svake noći. U međuvremenu, mnoge poznate dame govorile su o nošenju trake za lice za posebne događaje ili tokom snimanja kako bi koži dale podignutiji izgled.

U čemu je stvar? Da li je lepljenje lica ključ za očuvanje mladosti ili samo još jedan nepromišljen trend društvenih medija?

Šta je 'Face Taping'?

Jednostavno rečeno, to je tehnika koja tvrdi da sprečava fine linije i bore koristeći strateški postavljenu lepljivu traku na delovima lica. Noseći je preko noći, traka bi u idealnom slučaju trebala da stisne mišiće i ograniči njihovo kretanje, sprečavajući da normalne facijalne eskpresije lica koji izazivaju bore dok spavamo. Takođe se kaže da smanjuje i sprečava bore uzrokovane spavanjem na boku i stomaku. Traka za lice takođe se može koristiti za trenutni učinak podizanja i zaglađivanja.

Spomenuti Frowniji su nalepnice za lice u boji kože koje dolaze u različitim oblicima i veličinama, zavisno od njihove namene (zaobljeni trouglasti oblik za čelo i između očiju, u obliku leptira za vrhove očiju i usta, itd.). Danas postoje desetine dostupnih opcija brendova poput Furlesse, SiO Beauty i drugih.

Prednosti lepljenja lica

Evo u čemu je stvar: svi doktori se slažu da bore i fine linije zasigurno izgledaju bolje kada je traka pričvršćena. Stoga se čini da je korišćenje preko noći sporno, to jest traka neće smanjiti bore. Međutim, kada se koristi za neki događaj, može sakriti znakove starenja i odmah podići lice.

Lepljenje bora na licu TikTok/reviverooms

Ali, korišćenje trake za lice je slično korišćenju šminke za prekrivanje mrlja. To je trenutani učinak, a ne dugoročno rešenje ili popravak. Ako, zapravo, želite da „lečiti“ bore, stručnjaci predlažu da pogledate lasersku terapiju, hemijske pilinge i druge postupke.

Potencijalne nuspojave lepljenja lica

Čak i kao kratkoročno, trenutno rešenje, traka za lice može biti prilično glomazna. Teško ju je zakamuflirati, čak i uz jaku šminku ili periku. Osim toga, brojni doktori spominjali su mogućnost iritacije zbog lepka na trakama.

Lepljenje bora na licu se radi za neke posebne događaje
Shutterstock 

Ukoliko istu traku upotrebite dvaput, ona će zasigurno izazvati iritacije na vašoj koži, bez obzira na materijal trake. Takođe, ako se traka ostavi predugo, njezina okluzivna priroda može uzrokovati začepljene pore i akne zbog nakupljanja znoja i sebuma.

Da li je neophodno isprobati ovu metodu?

Jasno je da je lepljenje lica preko noći prilično besmisleno, jer ne pruža nikakve trajne prednosti i zapravo može samo izazvati iritaciju. Isto važi i za svakodnevnu upotrebu. Traka za lice teško se kamuflira, a ponovljena upotreba povećava šanse za iritaciju.
Dakle, traka za lice namenjena je privremenom poboljšanju izgleda za veliki večernji izlazak ili za snimanje, tj. povremeno može biti od pomoći. Jedino imajte na umu da to nikako nije način lečenja ili sprečavanja nastanka bora.