Koliko puta ste čuli: "Sve je to genetika, neće ti ništa pomoći"? Naravno da svoju kožu neće prepustiti slučaju, jer postoji bezbroj načina za negovanje i najproblematičnije kože. Problem koji muči većinu žena su svakako bore.

One su neizostavan deo prirodnog procesa starenja. Što smo stariji, naša koža postaje tamnija i manje elastična, a bore se javljaju kao posledica izlaganja suncu, gubitka kolagena, dehidracije i konzumiranja alkohola i nikotina.

Mitova o nastanku i uklanjanju bora ima pregršt, a u nastavku pročitajte tri najpopularnije za koje se ispostavilo da su zablude.

nega lica je veoma važna
Freepik/senivpetro 

1. Ako je vreme oblačno, UV zaštita vam nije potrebna

Bez obzira na to kakvo je vreme ili koje je doba godine, nanošenje barem jednog sloja kreme s SPF faktorom je nužno - pogotovo vam je cilj da sprečite stvaranje novih bora.

Prema mišljenu stručnjaka, zraci sunca čak i kroz prozor u oblačnim danima mogu naneti vidna oštećenja vašoj koži.

2. Masna koža ima prirodnu zaštitu

Bore nastaju i na masnoj koži, zbog gubitka kolagena koji je odgovoran za njenu elastičnost, zategnutost i čvrstoću.

Ljudi koji imaju viši nivo testosterona uglavnom imaju masniju i zadebljalu kožu, ali količina proizvedenog sebuma i proizvodnja kolagena nisu povezane.

ne zaboravite zaštitni faktor
Freepik 

3. Pojavu bora možete izbeći ako pijete dovoljno tečnosti

Činjenica je da kvalitetnom negom i unosom optimalne količine tečnosti koža postaje zaglađenija. S druge strane, kod onih koji ne piju dovoljno vode na dnevnom nivou koža postaje suva, pa izgledaju starije. Međutim, manjak unete vode na dnevnom nivou svakako nije razlog za nastajanje bora.

Hidratacija je izuzetno važna, ali to ne znači da bi trebalo da preterujemo sa unosom vode.

Šta bi trebalo da radite?

- Ostanite hidrirani

- Izbegavajte mrštenje

- Iidte na tretmane lica

- Unosite dovoljno vitamina

- Izbegacajte cigarete

- Spavajte najmanje 7 sati.