Koža u prelaznim mesecima zahteva posebnu negu, a redovno korišćenje proizvoda koji hidriraju kožu u jutarnjoj i večernjoj rutini su obavezna.

Vazelin je odličan, a povoljan izbor koji svi imamo kod kuće, a jedan od osnovnih sastojaka velikog broja krema, balzama za usne i losiona.

Vazelin je zapravo mešavina parafinskog voska i mineralnih ulja i prirodni je derivat prerade nafte.

Kako vazelin deluje na bore?

On formira tanak sloj preko pora na koži i zadržava vlagu i prirodna ulja koja telo proizvodi. Na taj način štitite se od prirodnog gubitka hidratacije kože, a upravo tu leži početak borbe protiv bora.

Vazelin formira tanak sloj preko pora na koži i zadržava vlagu i prirodna ulja koja telo proizvodi.
Shutterstock 

Kao što znamo, suva koža je jedan od glavnih uzroka nastanka bora. A kako bismo preventivno to sprečili potrebno je da naša koža bude hidrirana svakog dana, a to se postiže vlaženjem barem dva puta dnevno. Ne samo da će takvom negom koža biti mekana i glatka, već će izgledati mlađe i svežije.

Kada se koristi?

Ipak, ukoliko ste se pitali koji se to sastojak nalazi u vazelinu pa je toliko delotvoran za skidanje godina sa lica, ne postoji. Njegova moć leži u tome da koži pruža odličnu zaštitu, a tanak sloj vazelina pomaže koži da sačuva vlagu u toku noći.

Tanak sloj vazelina pomaže da koža sačuva vlagu u toku noći.
Shutterstock 

Vazelin ne zapušava pore, ne iritira kožu, a može da se koristi i kao vrlo efikasana hidratantna krema. 

Ovaj trend dobio je i svoje zvanično ime "slugging", a beauty influenserke ga preporučuju za noćni tretman kože lica. Postupak je najefektniji kada se radi uveče, pre spavanja, a ujutru ćete se probuditi sa nahranjenom i hirdiranom kožom.

Preporučuje se da obavite svoju redovnu skincare rutinu, a zatim na samom kraju na lice nanesete vazelin, kremu s petrolatom ili neko mineralno ulje. Vazelin je dobar kao vid noćne nege, jer danju koža namazana njim izgleda masno.

Čak ne morate to uraditi na celom licu, nego na delovima za koje znate da su najsuvlji i dehidrirani, recimo na obrazima ako imate mešovitu kožu.