Za upotrebu kokosovog ulja u nezi kože preporučuje se nerafinisano, devičansko ili ekstra devičansko, hladno ceđeno kokosovo ulje, ističe doktorka Suzan Fridler iz Njujorka.

Dakle, jasno je da je reč o proizvodu koji mora biti prirodan i proizveden na poseban način, stoga treba pripaziti iz kojeg izvora ga nabavljate.

Jednu od glavnih uloga koje kokosovo ulje može odigrati u svakodnevnoj rutini nege kože, bez obzira na godine, je dubinska hidratacija.

Emolijentna svojstva kokosovog ulja mogu biti korisna za popravljanje zaštitne funkcije kože
Shutterstock 

Odogvara svim tipovima kože lica pa se tako može kombinovati s drugim prirodnim proizvodima kao što su kreme sa shea maslacem, aloe verom i slično.

Kokosovo je ulje bogato masnim kiselinama, pre svega tu je laurinska kiselina koja ima izvrsne antibakterijske i antimikrobne sposobnosti. Tu je i linolna kiselina, takođe poznata po hidratizirajućim svojstvima.

Emolijentna svojstva kokosovog ulja mogu biti korisna za popravljanje zaštitne funkcije kože, što je vrlo zahvalno ako imate suvu, osjetljivu kožu ili atopijski dermatitis.

Kokosovo je ulje bogato masnim kiselinama
Freepik 

Kokosovo ulje za lice – kako se koristi preko noći?

Ulje kokosa možete koristiti isto kao i bilo koju drugu noćnu kremu za lice. Dakle, sasvim je siguran da ga ostavite tokom čitave noći na licu. No, s obzirom da je masnije od krema, preporučujemo da na jastuk stavite peškirić koji bi upio ulje i sprečio prljanja jastučnice i čaršava.

Ovo su detaljni koraci kako se kokos ulje koristi preko noći:

– Uzmite jednu kašičicu kokosovog ulja u ruke. Trljajte ulje dlanovima kako bi se istopilo i postalo lakše za razmazivanje.

– Kada se ulje istopi sledeći korak jeste da ga nanesete na lice i vrat i dobro razmažete po čitavom licu.

– Nemojte koristiti tufere ili maramice za lakše razmazivanje jer ćete tako prilepiti ulje na lice. Najbolje je razmazati ga prstima.

– Savetujemo da ne nanosite previše ulja, nego da namažete tanak sloj koji će koža upiti u toku noći.

–  Iako kokosovo ulje za lice neće naškoditi očima i stvoriti iritaciju, ako dospe do očiju može privremeno zamutiti vid. Zato ako dospe u oči, isperite vodom.

– Ukoliko ulje kokosa koristite i za skidanje šminke i za negu kožu tokom noći onda se koristi na dva načina. Najpre ćete skinuti šminku sa lica tako što ćete na tufer naneti malo kokosovog ulja. Ono će brzo i lako skinuti sve slojeve šminke.

Nakon toga neophodno je oprati lice vodom sa nekim blagim sapunom kako biste sasvim skinuli ulje sa lica. Dakle, ulje sa kojim ste skidali šminku ne sme ostati na licu jer se u njemu nalaze ostaci šminke i prljavštine. Zato, dobro operite lice i tek onda drugi put nanesite kokosovo ulje na lice u tankom sloju.

Ulje kokosa možete koristiti isto kao i bilo koju drugu noćnu kremu za lice.
Freepik/senivpetro 

Kokosovo ulje ima sledeće benefite po zdravlje:

Povećava hidrataciju. Kokos ulje pomaže suvoj koži jer stvara zaštitnu barijeru koja sprečava dodatno sušenje koje dolazi od spošljašnjih uticaja (vetrovito vreme, jako sunce). Ono hidrira kožu, ali da biste došli do najboljeg mogućeg rezultata neophodno je da se koristi još hidratantnih krema.

Smiruje zapaljenja kože. Iritiranu, crvenu i zapaljenu kožu je prilično teško smiriti. Ali to je moguće uz pomoć kokosovog ulja koji ima antiinflamatorno dejstvo na kožu, te će je umiriti preko noći ako je budetete naneli pre spavanja.

Povećava proizvodnju kolagena. Kolagen je supstanca u koži koja kožu održava mladom i sprečava pojavljivanje bora na licu. Ona omogućava da koža ostane elastična, hidrirana i zdrava. Manjak kolagena se na koži brzo primećuje, jer tata koža izleda suvo i starije. Kokosovo ulje će uticati na povećano lučenje kolagena, što će pomoći da koža bude zategnutija i podmlađena.

Ujednačava ten. Ako imate problema sa podočnjacima i neujednačenim tenom, kokosovo ulje za lice je verovatno prava stvar za vas. Ako ga budete stavljali tokom noći na lice, već ujutro ćete primetiti pozitivne efekte. Da biste povećali efekat preporučujemo vam da sa kokos uljem pomešata i jednu kašičicu limuna i onda nanesete ovu mešavinu na kožu. Limun je odličan za uklanjanje podočnjaka i ujednačavanje tena. Ako se odlučite da stavite limun morate dodatno paziti na to da vam ova noćna krema ne upadne u oči.

kokosovo ulje povećava proizvodnju kolagena
Shutterstock 

Neželjeni efekti

Neželjene efekte ćete osetiti ako kokosovo ulje ne odgovara vašem tipu kože. Nuspojave podrazumevaju začepljenje pora, pogoršanje stanja sa aknama, masna koža, masna T zona, pojava mitisera, potkožne bubuljice, gnojne bubuljice…

Dakle, kako zapušava pore, kokosovo ulje za lice se ne treba korisiti ako imate akne, jer će se uz ovo ulje koža sa aknama neće moći da diše. Masnoj koži, takođe, neće odgovarati i na nju generalno ne treba stavljati ulje, jer ona već sadrži puno masnoća.

Takođe, ako imate akne, vrlo je verovatno da pijete neki antibiotik, s ozbirom na to da su akne bakterijsko oboljenje. Antibiotik je izazov za imunitet, pa ako ga kombinujete sa kokosovim uljem možete porizvesti dodatan negativan efekat.