Joga lica sastoji se od serije vežbi za toniranje i jačanje mišića lica. Vežbe uključuju uvijanje jezika kako bi vibrirajući zvuci i pojačano zevanje uposlili mišiće vilice. Ove vežbe uključuju i mnogo glasnog smejanja i slanje poljubaca. Opuštanje lica je važan deo joge, jer je ono indikator napetosti u ostatku tela.

Naučnici preporučuju jogu za lice, a nedavno je vršeno istraživanje na ženama između 40 i 65 godina starosti, a set vežbi koje su one izvodile dizajnirao je jedan od stučnjaka joge za lice pod imenom Geri Sikorski. Njegov program je nažalost bio previše ambiciozan da bi bio praktičan - ispitanice su vežbale 30 minuta dnevno, svakog dana, tokom 9 nedelja, da bi zatim proredile ove sesije na svaki drugi dan. Ispitivanje je trajalo 5 meseci, ali pitanje koje se nama nameće i pre nego što počnemo da pričamo o rezultatima jeste: ko još ima pola sata svakoga dana koje može da provede pred ogledalom?!

Ipak, da pogledamo rezultate.

Dermatolozi koji su procenjivali učinak vežbi, upoređivali su fotografije ispitanica pre početka vežbanja, posle 8 i posle 20 nedelja. Njihov utisak je da su obrazi dobili na volumenu, a da se prosečna starost učesnica smanjila sa 50.8 godina na 48.1 - moramo da priznamo, skoro 3 godine mlađi izgled nikako nije za zanemarivanje! Učesnice su bile prezadovoljne rezultatima, mada nema podataka da li su nastavile sa ovim režimom vežbanja.

joga za lice
Shutterstock 

Naučnici dalje objašnjavaju da je razlog verovatno to što se vežbanjem jačaju mišići lica koji zatim popunjavaju kožu, pa ona izgleda zategnutije i mlađe.

Pogledajte u nastavku zbog čega je joga za lice dobra...

Bore na čelu

U ovoj vežbi potrebno je podignuti obrve u položaj kao da se čudite, ali pritom nemojte previše naborati čelo. Zatim, iznad svake obrve stavite kažiprst i nastojte sprečiti dalje podizanje vašeg čela. Ovu vežbu ponovite četiri puta.

Bore ispod očiju

Otvorite oči, a kažiprstom i srednjim prstom pritisnite kapak i pritom pokušajte zatvoriti oči, a u isto vreme nežno rastežite kožu podočnjaka. U tom položaju ostanite pet sekundi, a sve morate ponoviti barem četiri puta.

Bore oko usana

Za početak, maksimalno opustite sve mišiće na licu. Zatim duboko udahnite i naduvajte svoje obraze, koliko god možete. Vazduh zadržite oko pet sekundi, a zatim ga lagano ispustite. I ovde su vam takođe potrebna četiri ponavljanja.

Slab tonus mišića lica i vrata

U ovoj zadnjoj vežbi istegnite vrat i otvorite usta, kao da ćete zagristi neko voće. Pritom, lagano skupite vratne mišiće i brojite do petnaest, a zatim ih opustite, a nakon toga napraviti još barem tri ponavljanja.