Većina žena kada čuje reč tonik ne pomisli na nešto revolucionarno, niti je tip proizvoda za koji će se prvo uhvatiti u drogeriji. Ali, tonici postoje veoma dugo, a sa ekspanzijom azijskog principa negovanja, tonici i takozvane vodice za lice postale su vrlo popularne.

Činjenica je da dobar tonik za vašu kožu može da učini više od kreme koju koristite. Ali ako bi vas neko pitao čemu tonik služi da li bi ste znali odgovor?


Zašto koristiti tonik?

Krenimo od toga šta je tonik. On predstavlja korak u nezi kože nakon čišćenja lica, a nanosi se pre seruma tj. kreme. On koži pruža prvi sloj hidratacije i služi kao priprema kože za preparate koji slede posle. Često se može desiti da se posle umivanja javi osećaj zatezanja, bez obzira da li koristite gel, penu ili mleko za čišćenje koje je najnežnije sredstvo od navedenih. To zatezanje se može desiti iz više razloga: zbog agresivnih sastojaka u skidaču, ukoliko imate izrazito suvu kožu ili zbog tvrde vode, odnosno vodenog kamenca koga u našoj vodi ima više nego što bi trebalo.

Evo 5 razloga za kupovinu tonika

1. Vraća pH nivo kože na optimalnu vrednost i na taj način otklanja osećaj zatezanja

2. Uklanja moguće ostatke šminke i vodenog kamenca sa površine kože

3. Obezbeđuje hidriranost kože i time je priprema za naredni korak nege

4. Zavisno od namene i aktivnih sastojaka, tonik može pomoći kod čišćenja pora, eksfolijacije lica, ublažavanja crvenila i slično

5. Tonik je najblaže sredstvo za negu, pa je odličan za samostalno korišćenje, kako bi odmorili lice od preparata i pustili pore da dišu

Kako ga naneti

Nakon što ste očistili kožu omiljenim sredstvom, uzmite blazinicu i sipajte tonik na nju. Tečnost ne treba da se cedi, već da vata bude osrednje natopljena. Pređite njome po licu i vratu. Ako to uradite malo grublje imaćete i efekat mehaničnog pilinga. Tonik možete nanositi i prstima, tako što ga sipate direktno u šaku i utapkate u lice.

Savet: Kremu ili serum uvek nanosite na viažnu kožu, tek pošto ste stavili tonik. Na taj način sastjci iz kreme će dublje prodreti i imati bolji efekat

 Odaberite pravi za vas

Kao što inače birate kozmetičke preparate, tako birajte i tonike - prema tipu kože. Naravno, treba imati u vidu i stanje kože. Ukoliko, recimo, imate kožu koja luči mnogo sebuma, ali joj je površina suva, to znači da je dehidrirana. Pre svega treba da povratite nivo hidratacije pa gledajte tonike koji imaju hijaluronsku kiselinu, aloe veru ili glicerin. A u uklanjanju mrtvih ćelija sa površine kože može vam pomoći - tonik sa voćnim kiselinama. Umesto tonika mogu se koristiti i termalne vode. One su čiste i sa njima nemate brigu oko eventualne iritacije. Idealne su za dodatnu hidrataciju tokom celog dana i pogodne i za najosetljivije tipove kože.