Svakih šest nedelja ista priča - ispod lepe pune boje počinju da se naziru sede. Ukoliko ste odlučili da još ne želite da prigrlite sedu kosu, ostaje vam samo redovno farbanje koje može biti prilično izazovno.

Zato su stilisti BestLifeOnline otkrili šest koraka koje možete preduzeti ukoliko želite da uspešno ofarbate kosu bez odlaska u salon

1. Testirajte pramen

Pre farbanja kose, važno je napraviti probni pramen. Tako ćete biti sigurni da li ste dobili boju koju želite, umesto da vas iznenadi nijansa koju niste očekivali.

- Prirodno seda, bela ili srebrna kosa može vam pružiti užasna iznenađenja farbanjem kose kod kuće ili neverovatnim rezultatima. Da biste bili sigurni da ćete dobiti ono što želite, znajte da rizikujete ako ne uradite probni test farbanja- kaže Dian Grizel, stručnjak za sedu kosu u kompaniji Silver Disobedience.

Da biste ispravno uradili test, Grizel savetuje da pažljivo odsečete tanak pramen kose.

- Izaberite mesto negde na vrhu glave gde je kosa obično svetlija, a ne samo duž potiljka gde može da bude još tamnija - kaže Grizel.

Kako ofarbati sede kod kuće?
Shutterstock 

Kada dobijete uzorak kose, pripremite ga kao da je reč o pravom farbanju. Ofarbajte ga malom količinom farbe i ostavite da deluje preporučeno vreme, a zatim je isperite, prenosi 24sata.hr. Uverite se da li je boja onakva kakvu ste priželjkivali.

- Preskakanje ovog testa može rezultirati veoma neprijatnim iznenađenjima sa nijansama poput narandžaste, zelene ili ljubičaste koje sigurno niste želeli. Ako zanemarite ovaj korak, radite to na sopstvenu odgovornost - upozorava Grizel.

2. Izaberite pravu nijansu

Seda kosa često može biti grublja i suvlja od kose koju ste imali kada ste bili mlađi. Razlog leži u činjenici da starija kosa sadrži manje prirodnih ulja. Ovo može otežati farbanje, tako da prvo morate da se uverite da ste dobili pravu nijansu.

- Ako ste prirodna brineta sa većim brojem sede kose, držite se nijanse približne vašoj prirodnoj boji ili najviše jednu do dve nijanse svetlije. Ako ste potpuno sedi ili ste prirodna plavuša sa sedom kosom, možete izabrati boju koju želite– kaže Liza Ebi, profesionalna koloristkinja.

Međutim, Ebi upozorava ljude koji sami farbaju sedu kosu da ako se odlučite za nijansu koja se razlikuje od vaše prirodne boje, ona može biti izraženija u korenu ako koristite crvene nijanse.

- U tu kombinaciju treba dodati malo više prirodnih smeđih ili plavih nijansi. Ako samo retuširate koren na prethodno farbanoj kosi, dodajte jednake delove željene nijanse i neutralne ili prirodne nijanse u istom nivou kako boja ne bi postala previše svetla u korenu – preporučuje Ebi.

Farbanje sedih kod kuće.
Shutterstock 

Ako vam je kosa seda od korena do vrhova i farbate celu dužinu, pomešajte oko 25 procenata svoje prirodne nijanse sa do 75 procenata željene nijanse za ujednačenu boju koja izgleda prirodno.

3. Zapamtite da je manje više

Uputstva za većinu boja za kosu na kutiji savetuju da koristite sve boje koje su uključene, ali ne morate da koristite celo pakovanje odjednom. Naročito ako imate tanku kosu, nema potrebe da preterujete. Sve dok je svaki pramen kose pređen bojom, slobodno sačuvajte neiskorišćenu boju za sledeće farbanje.

- Ako samo farbate izrastak ili imate veoma tanku kosu, možete da sačuvate polovinu svake bočice posebno za kasniju upotrebu. Samo dobro zatvorite boce kako biste smanjili oksidaciju i iskoristite sadržaj u roku od 30 do 45 dana, kaže Ebi.

Farbanje kose kod kuće.
Instagram 

4. Držite farbu prema preporuci proizvođača

Iako ne morate da koristite svu boju za kosu odjednom, zapamtite da je uvek najbolje pratiti uputstva proizvođača. Da biste bili sigurni da ćete dobiti nijansu koju želite, nikada ne bi trebalo da operete boju pre isteka preporučenog vremena.

- Boja na kosi se obično nanosi 15 do 30 minuta. Ono što možda niste znali je činjenica da programer podiže vašu prirodnu boju prve dve trećine vremena tokom procesa, a tek onda postavlja novu nijansu ili željeni ton tokom poslednje trećine vremena. Dakle, ako uklonite boju pre isteka punog vremena, rizikujete pojavu neželjenih crvenih ili žutih nijansi, kao i da boja koju ste naneli prerano izbledi– savetuje Ebi.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Prirodna farba za sedu kosu Instagram/baraianamika17


Izvor: 24 sata hr/ Wanted V.P.