Plava boja jedna je od onih koje se nalaze u fokusu tokom jeseni. Poseban naglasak stavljen je na nijansu koja se naziva crochet blonde, odnosno tzv. "heklana plava", u bukvalnom prevodu. Reč je o nijansi u kojoj se isprepliću svetle, "prigušene" nijanse, a kosa na kraju ima topao utisak koji nije toliko tipičan za hladnu sezonu, kada se više okrećemo i hladnijim nijansama.

Kako i naša garderoba počinje naginjati jesenjem i zimskom vremenu pa se sve više okrećemo pletivu i čizmama, isto se događa i među frizurama. Upravo je pletivo poslužilo kao inspiracija za novu hit nijansu kose.

Pletivo ima bogatu teksturu zahvaljujući načinu na koji je oblikovana i izrađena. Ako pažljivo pogledate vunu, videćete i različite nijanse koje čine jednu boju. Crochet blonde temelji se na istom principu – rekao je frizerski stručnjak Kristel Baron-Houg koji stoji iza novog, popularnog izraza.

Tako se u tzv. "heklanoj plavoj" mešaju nijanse bež, krem i zlatne, a slažu se u uzorku tako da čine teksturu poput pletiva.

Rezultat je višedimenzionalnost, a crochet blonde nadahnuta je pletenim komadima koji se mogu videti na modnim pistama i revijama luksuznih kuća kao što su Chanel, Louis Vuitton i Yohji Yamamoto.

Glamour piše kako ovu nijansu ne treba brkati s balayageom jer se "heklana plava" oslanja na tradicionalne tehnike pramenova.

– Dok su tehnike bojanja kose poput balayagea osmišljene kako bi se u kosi stvorio očiti kontrast, pogotovo između korena i dužine kose, crochet blonde osmišljen je potpuno suprotno. Umesto freehand tehnike, koriste se one tradicionalne i kosi se stvara sklad tonova i tekstura, pojasnio je stručnjak.

novu plavu nijansu ne treba brkati s balayageom jer se "heklana plava" oslanja na tradicionalne tehnike pramenova.
Instagram 

Ovakva nijansa najbolje pristaje bob frizurama i dužim kosama, a koriste se tri do četiri različite nijanse. Kod plavuša, koloristi će posvetliti pramenove i uneti toplinu na mesto gde je potrebna, dok brinete čeka nešto dugotrajniji proces.

Ipak, lepota nijansi crochet blonde je u tome što se mogu "skrojiti" tako da odgovaraju svakom podtonu kože, uzimajući u obzir i hladne i tople podtonove kože. 

heklana plava boja kose je hit jeseni i zime
Instagram 

A u nastavku otkrijte trik za veći volumen:

Trik za veći volumen u kosi TikTok/laurenloois