Plava boja kose trenutno doživljava svoj veliki trenutak. I ni više ni manje nego 'heklana plavuša' gde su prigušene, svetlije nijanse pažljivo isprepletene kako bi odražavale jesenju svetlost. Iako je izbledela plavuša daleko najpopularnija boja kose za leto, može delovati neprikladno u sivim zimskim danima. Međutim, najnoviji trendovi u farbanju kose pokazuju da ni sezonu jesen/zima 2022. neće napustiti plave nijanse, već će samo hladniji tonovi biti zamenjeni toplijim. Čini se da je pravo vreme da plavuše osveže kosu prigušenijim nijansama koje ne prelaze u svetlosmeđe tonove.

Kako naši ormari počinju da se prilagođavaju hladnom vremenu, uz zdepasto pletivo i kožne čizme, 'heklana' plava izgleda kao savršena jesenja nijansa. Pletivo ima dosta teksture zbog načina na koji je izrađeno, ali kada pažljivo pogledamo vunu, vidimo da različite tamne i svetle nijanse zajedno čine jednu boju – 'heklana plavuša' se zasniva na istom principu. kaže Kristel Baron - Haf, osnivač i kreativni direktor STIL-a, britanskog salona specijalizovanog za boje, koji je osmislio taj termin.

„Preplitanje bež, krem i zlatne nijanse su složene kako bi se stvorila pletena tekstura, stvarajući dimenzionalnu boju koja jednostavno poziva da je dodirnete."

Pletenu plavušu ne treba mešati sa balayage tehnikom jer se ovaj trend oslanja na tradicionalne tehnike pramenova.

„Dok su tehnike kao što je balayage dizajnirane da stvore očigledan kontrast, posebno između korena i kose na krajevima, heklana plavuša je dizajnirana za potpuno suprotno i radi se pomoću tradicionalnih tehnika folije, stvarajući harmoniju između tonova i tekstura."

Kristel napominje da su glumica Gabrijela Vajld i manekenka Ana Evers odlični primeri heklane plavuše, jer vam je potrebna određena dužina da biste mogli da provučete različite tonove kroz kosu. "Bob il iduža dužina kose je idealna za vizuelni učinak", kaže ona.

Ako ste već plavuša, vaš frizer će lako moći da posvetli pramenove i doda toplinu gde god je to potrebno, dok oni sa tamnom kosom mogu da očekuju duži proces i više sesija za postizanje željenog rezultata. Ali, što je najvažnije, lepota pletene plave je u tome što se plavi tonovi mogu prilagoditi bilo kom tonu kože i uzeti u obzir tople i hladne tonove.