Koliko puta vam se desilo da ste imali utisak kao da vas bukvalno boli kosa? Da, činjenica je da ovako nešto zvuči čudno ako se uzme u obzir da vlasi kose ne mogu da bole. Pa odakle onda taj nelagodni osećaj?

Stručnjaci su na to dali objašnjenje. Naime, bol koji osećate zapravo potiče iz samog temena, i nije toliko retka pojava kako se isprva mislilo.

- Bol u folikulama nemoguće je razdvojiti od vlasi pa se zato javlja osećaj kao da vas boli kosa, tvrde stručnjaci za Allure. Srećom, postoje načini kako da olakšate ovaj više nego neprijatan osećaj, a neke od saveta donosimo u nastavku.

Bol u kosi je česta pojava.
Instagram 

Pustite kosu

Čvrsto vezana kosa jedan je od najčešćih uzroka bolnog vlasišta - visoki rep, pletenice, zategnute punđe... Svaka od frizura može oštetiti folikule kose, što zatim dovodi do bolova u samoj kosi.

Jako zategnuta kosa dovodi do bola u vlasištu.
Instagram 

Umesto čvrsto stilizovane kose u repu, bolji su odabir ležerne frizure, a ako su visoki rep i stroge punđe nezaobilazan odabir, ne bi trebalo da ih nosite više od nekoliko dana u nedelji, kao ni tokom celog dana.

Kosu je najbolje da držite puštenu kada god to možete.
Instagram 

Stručnjaci preporučuju i suzdržavanje od spavanja sa vezanom kosom jer napetost u kosi može izazvati bol. Naime, zapaljenje se širi od vena u skalpu na nerve folikula dlake, što onda izaziva bol.

Odmorite se od proizvoda za kosu

Iako je suvi šampon jedan od najboljih saveznika u danima kada nemamo vremena da operemo kosu, njegova prekomerna upotreba može izazvati suprotan efekat.

Ne treba preterivati sa upotrebom suvog šampona.
Shutterstock 

Sa suvim šamponom volimo da "kupimo" još jedan dan bez pranja kose, ali česta upotreba može da utiče na folikule dlake jer ga mnogi nanose na samo kožu, a ne samo na pramenove kose. Ovo podstiče stvaranje bakterija, posebno ako se pomešaju sa znojem, što dovodi do upale, svraba i bola.

Perite kosu dobro i često, ali ipak - ne prečesto!

Kada je u pitanju pranje kose, uvek postoji nedoumica – koliko često je treba prati? S jedne strane želimo da bude čista, dok sa druge strane ne želimo da uništimo njenu prirodnu pH ravnotežu, što može biti još jedan uzrok bolne kose.

Kosu ne treba prati prečesto.
Shutterstock 

Prečesto pranje isušuje kožu glave, što može dovesti do perutanja kože, a u težim slučajevima i do seboroičnog dermatitisa. Ako morate da perete kosu svakodnevno, izaberite šampon sa lakšim i nežnijim formulama koji neće oštetiti barijeru kože.

Migrena kao stimulans

Stručnjaci tvrde da su bolovi u kosi češći kod obolelih od migrene. Tu se javlja pojava koja se zove alodinija i prisutna je kod dve trećine obolelih od migrene – bol izazvan jednostavnim dodirom. Stručnjaci Allure tvrde da sa ovim medicinskim fenomenom svi stimulansi, koji inače nisu bolni, postaju takvi - nošenje šešira, češljanje kose, visok rep, pranje kose...

Osobe koje pate od migrene mogu češće imati problema sa bolom u kosi.
Freepik/yanalya 

Bez obzira na uzrok bolova u kosi, stručnjaci imaju isti zaključak za svaki uzrok – olabavite kosu što je moguće češće jer folikulima dlake takođe treba vreme da se odmore i obnove.

Tretman za kosu toplim peškirom instagram/sherrymoldando