Maska od kvasca za kosu dobra je za sve tipove kose, bilo da je u pitanju suva ili masna. Međutim njene prednosti se posebno ističu kod kose koja opada, i onda kada želite da vam kosa brže raste.

Odakle kvascu ovakve moći?

Pre svega, bogat je nekim vitaminima i mineralima za kosu koji su neophodni za zdrav skalp i za rast i jačanje kose.

- Vitamini B kompleksa
- Cink
- Gvožđe
- Bakar

Vitamini B kompleksa hrane folikul dlake i smatraju se brojem jedan kada je u pitanju jačanje korena kose i njen rast. Kavsac za kosu je dobra solucija jer obiluje vitaminima B1, B2, niacinom, vitaminom B6, folatima i pantotenskom kiselinom. Neki od ovih oblika vitamina B hrane kosu, neki omogućavaju njen rast (kao folna kiselina) , a za neke se smatra da sprečavaju da prerano osedite.

Maska od kvasca za kosu
engin-akyurt-unsplash.jpg 

Gvožđe je izuzetno važno da biste imali zdravu kosu koja ne opada jer dovodi kiseonik do samog korena dlake i tako je hrani. Sa druge strane, minerali kao što su bakar, cink i selen neophodni su za sam koren dlake ali i za zdravlje skalpa. Ako vašem organizmu nedostaje ovih minerala, jedno od mesta na kojem će se to pokazati je koža glave. Najčešći problem koji se javlja jeste perutanje, suva koža glave i seboroični dermatitis.

Jedna maska za kosu od kvasca neće rešiti probleme zauvek, ali nekoliko njih zasigurnohoće!

Kako se koristi kvasac za kosu?

Ako očekujete da jednom napravite masku od kvasca za kosu i primetite da je dobila sjaj volumen ili neku drugu drastičnu promenu, onda ste u zabludi. To se provereno neće desiti. U suštini, nagle promene za kosu nisu nemoguće, ali zahtevaju neke agresivne metode i tretmane koji na kraju naškode kosi. Zato nisu ni poželjne.

Koristite masku od kvasca jednom nedeljno.
Shutterstock 

Obeležite datum na kalendaru kada ste započeli. Koristite masku od kvasca jednom nedeljno. Tretman ponovite 15 puta. Drugim rečima, ovakvo tretiranje kose treba da traje kontinuirano barem 3 meseca.

Nakon tog vremena, sigurno ćete videti promene na kosi, kako u njenoj dužini, tako i u njenom sjaju i izgledu.

Posle tromesečnog tretmana, napravite pauzu koja će trajati isto toliko. Tretman posle tog vremena možete ponoviti, ako mislite da treba.

Maska za kosu od kvasca i meda

Potrebno vam je:

- kašičica meda
- kašika toplog mleka
- 20g svežeg kvasca
- žumance

Med rastvorite u toplom mleku. Ukoliko nemate med, poslužiće i šećer. Oni imaju ulogu da aktiviraju gljivice kvasca brže, s tim što med ima blagotvornija svojstva na kožu od šećera, pa je prilika da se iskoriste i njegove prednosti,. Ovu mešavinu ostavite malo da naraste. Kada se taj proces završi, dodajte joj jedno žumance. Sve to pomešate u ujednačenu smesu i vaša maska za kosu od kvasca je gotova.

Maska za kosu od kvasca i meda
Unsplash 

Ovo pakovanje nanosi se na vlažnu kosu, ravnomerno. Kosa se zatim zamota u kapu sa tuširanje i peškir koji treba da održe toplotu i tako omoguće dalji aktivni rad kvasca i njegovo dejstvo. Tada hranjivi sastojci bolje prodiru u kosu. Ostavite da deluje barem sat vremena, pa isperite vodom. Ukoliko su vam krajevi baš oštećeni i suvi, stavite malo regeneratora, ali je još bolja varijanta da ih osvežite nekim dobrim prirodnim uljem za kosu.

izvor: minutzamene.com