Mnoge žene s ravnom kosom muči to što ne mogu da održe lokne, bez obzira na to koliko su truda i vremena uložile. Ako imate ravnu i svilenkastu kosu, kreiranje i održavanje lokni i nije najjednostavniji zadatak.

Osnovni razlog za to je svakako težina kose i gravitacija, koje u kombinaciji vuku kosu na dole, što dovodi do ispravljanja uvojaka. Ipak, postoji nekoliko saveta, koji će vam pomoći da vam lokne što duže ostanu na kosi, tokom dana.

1. Temeljno isperite kosu

Jako je bitno da kosu temeljno isperete.
Shutterstock 

Obratite pažnju da ne koristite šampone i regeneratore koji stvaraju mastan sloj na temenu glave i na taj način prekrivaju površinski zaštitni omotač.

Silikoni koji se nalaze u proizvodima za kosu radi sjaja, najčešći su krivac za loše kovrdže. Čak i ako koristite kvalitetne proizvode, temeljeno pranje kose je obavezno. 

3. Priprema stilizacije

Pre nego što krenete sa uvijanjem, nanesite penu.
Instagram 

Da biste pomogli vašoj kosi da dobije na volumenu, koristite prave proizvode za to. Pre nego što počnete da uvijate kosu, nanesite penu za volumen i pripremite je za stilizaciju besprekornih lokni. Pošto pena za kosu sadrži alkohol, ona će ukloniti deo vlage sa vaše kose, što dodatno poboljšava čvrstoću kose. Ovo je jedan od retkih slučajeva da se upotreba proizvoda na bazi alkohola zapravo preporučuje. Upotrebite veliku količinu pene za kosu koja vam ispuni ceo dlan i provucite je kroz kosu od korena do krajeva.

3. Podesite temperaturu figara

Bitno je da podesite temperaturu figara.
Shutterstock 

Nikako nemojte da figaro ili peglu podešavate na temperaturu iznad 175 stepeni, jer bi to moglo dovesti do toga da kosa zatvori svoju kutikulu i samim time ispravi kosu. Ipak, temperatura ne sme da bude ni preniska, jer neće biti dovoljno jaka da zagreje količinu kose koju želite da uvijete.

4. Ne dodirujte kovrdže dok se ne ohlade

kosu navijte na viklere kad ih uvijete figarom.
Shutterstock 

Ukoliko češljate i dodirujete kosu dok je još topla, lokne će brzo splasnuti. Morate da pustite da se kosa potpuno ohladi pre nego što je dodirnete. Dakle, kada uvijete pramen, najbolje je da ga zakačite šnalom ili namotate na viklere i pustite da se potpuno ohladi pre nego što rastresete kosu.

5. Lak za kosu

Bitno je da koristite jake lakove za kosu.
instagram/xandervintage 

Sigurni smo da već koristite lak za kosu nakon uvijanja. Potražite lakove za kosu na kojima piše „strong“, jer će imati više snage koju tražite od nežnijih formula.

Bonus video:

Lokne bez pegle i figara Instagram/audreyvictoriax