Sve dame vole lepe, besprekorne lokne koje u isto vreme daju i elegantan i ležeran prizvuk svakom izgledu. Razbarušeni ili fiksiraniji, talasi u kosi su omiljeni način stilizovanja mnogih žena, ali da li ste znali da dame često prave greške koje pokvare krajnji rezultat njihovog izgleda?

Za vas smo prikupili savete stručnjaka na ovu temu, koji su otkrili šest najčešćih grešaka koje žene prave prilikom stilizovanja lokni.

Ne koristite odgovarajući uređaj

Ako još uvek koristite uvijač za kosu koji vam je mama dala u prvoj godini srednje škole, vreme je da ga zamenite. Bolje je uložiti u noviji uređaj sa boljim keramičkim pločicama koje manje oštećuju kosu. Mnogi misle da njihova pegla za kosu ili figaro moraju biti zagrejani na najveću temperaturu da bi dobili izgled savršenih lokni, ali to nije pravilo za sve tipove kose. Naime, ako imate veoma gustu kosu, biće vam potrebna nešto viša temperatura uređaja nego nekome sa tanjom kosom. Takođe, obratite pažnju na veličinu uvijača. Za kratku kosu tanji uvijač je odličan izbor, dok je za dame koje imaju dugu kosu mnogo bolja opcija uvijač većeg prečnika.

Ne pripremate kosu

Priprema kose je skoro jednako važna kao i sam posao uvijanja kose. Jedan od trikova da lokne potraju je da koristite proizvode za zaštitu i stilizovanje kose pre nego što posegnete za peglom ili figarom. Bilo da je u pitanju sredstvo za zaštitu od toplote, sprej za kosu ili sprej za suvo pranje, vaša kosa će biti spremnija da zadrži oblik koji odaberete ako je tretirate kozmetičkim proizvodima po svom izboru pre uvijanja.

Ne uvijate deo po deo

Ako imate puno kose, onda treba da podelite kosu na delove, to jest, uvijate je deo po deo. Naime, ako ne podelite kosu, lako ćete propustiti nekoliko pramenova koji kvare utisak. Naročito ako koristite manji uvijač, veliki delovi kose neće dobiti istu količinu toplote preko uređaja, pa vodite računa da delovi ili pramenovi koje uvijate ne budu širi od 2,5 cm.

Uvijanje kose.
Shutterstock 

Uvijate od dole prema vrhu

Kada se uvijate odozdo ka vrhu, donji deo kose prima najviše toplote, što znači da su lokne na dnu najteže, zbog čega uvijeni pramenovi najbliži korenu najbrže gube oblik. Ovaj trik je posebno važan ako koristite uvijač sa šnalom ili uvijač koji se sužava na dnu. Ako je donji deo uvijača tanji od gornjeg, vaši krajevi postaju čvršći od delova bliže korenu kose. Ovo stvara prelepe lokne – međutim, takve lokne takođe imaju tendenciju da padaju brže od onih napravljenih sa uvijačima koji su iste debljine na svim delovima.

Ne držite lookne na mestu

Lokne ne dobijaju svoj završni look dok se ne ohlade. Dakle, ako odmah po uvijanju posegnete za češljem vaše lokne će se brže opustiti. Zato ostavite kosu da se prirodno ohladi, pa tek onda je razbarušite. Nakon uvijanja, ne dodirujte lokne najmanje dva minuta ili dok vam kosa ne bude hladna na dodir. Nakon što se kosa potpuno ohladila, nekoliko puta vrlo nežno prođite rukom kroz kosu, a možete je i malo rastresti levo i desno. Ako želite, možete koristiti i češalj sa širokim zupcima, ali kosu češljajte nežnim pokretima.

Uvijete tek opranu kosu

Čista kosa jednostavno nema prirodno ulje i zbog toga lokne brzo gube oblik. Vaše lokne će biti dugotrajnije ako kosu oblikujete najmanje 12-24 sata nakon pranja kose. Na taj način ćete imati romantične lokne tokom celog dana, a ako želite, možete koristiti šampon za suvo pranje kose, čime će vaša frizura dobiti dodatnu teksturu i volumen.