Sigurno poznajete ljude koji uvek mirišu savršeno bez obzira na to šta rade. Možda su se upravo vratili iz teretane, a mirišu kao da su izašli ispod tuša.

Srećom, ovde nije reč o genima već postoji formula kako i vi to možete postići. Naravno, redovna higijena igra najvažniju ulogu, no, postoje još neki trikovi i saveti koje treba da uvrstite u svoj život. Koji su to, saznajte u nastavku... 

Ono si što jedeš

A ono što jedeš izlučuje se kroz pore! Dijeta koja se sastoji od “jake” hrane kao što su začini i luk može biti dobra za zdravlje, ali spomenute tri stvari izlučuju se kroz kožu i osjete u dahu čak do 48 sati. Ovoj listi dodajte i crveno meso i alkohol koji ne samo da utiču na miris kože već i na to kako će parfem reagiovati i razvijati se na koži. Ishrana koja uključuje puno svežeg voća i povrća kao i proteine poput piletine i lososa mora biti vaš izbor ako želite dobro da mirišete.

Postoji način da uvek mirišete dobro.
Nina Ricci via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Voda i hidratacija

Osim što je izrazito bitno za zdravlje i probavu da pijete dovoljnu količinu vode dnevno, na taj način održavate i hidrataciju kože što znači da će se parfem duže zadržati na njoj. Kada je koža suva, ima tendenciju da brže “upije” i rasprši parfem. 

Održavanje odeće

Logično je da održavanje odeće koje uključuje redovno pranje i korišćenje omekšivača takođe utiče na mirise koje "šalljete".

Gde stavljate parfem?

Trebate paziti gde parfem stavljate, a najbolji rezultat će  ako sedoći ako se fokusirate na sledeće tačke - gležanj, iza kolena, pubično područje, prsa i iza ušiju. Većina ljudi parfem stavlja samo na dlan, ali taj će miris brzo nestati dok stavljanjem na “toplije” delove tela parfem se zadržava duže. Iako ovo zvuči kao puno parfema, našpricajte ga na strateška mesta pola sata pre izlaska tako da će se parfem “smestiti” i neće ugušiti ljude oko vas.

Jako je bitno gde stavljate parfem.
Shutterstock 

“Layering”

Željeni parfem sigurno možete nabaviti i u obliku gela za tuširanje i mleka za telo. Osim što na taj način možete produžiti trajnost parfema na telu, opcija je da nabavite i primer za parfem koji ima istu funkciju. Obavezno isprobajte i tzv. “layering” parfema, odnosno slojevito nanošenje parfema kako bi što duže trajao.

Kada je koža suva, ima tendenciju da brže “upije” i rasprši parfem.
Shutterstock 

Vrsta parfema

Ne traju svi parfemi isto, citrusni će brže nestati s tela dok će se oni s težim notama poput vanile duže zadržati. No, bez obzira na vrstu parfema, morate ga ponovo naneti kroz dan.

Biranje parfema

Jako je bitno da pronađete parfem koji će vam odgovarati što nije nimalo lagan posao. Kada kupujete na primer majicu, nećete je samo prisloniti na grudi i kupiti. Potrebno je isprobati, a isto vredi za parfeme. Svaki se parfem razvija različito na različitoj koži. Idealno bi bilo da imate tester koji ćete nanositi par dana i tek se onda odlučiti za kupovinu.

Bonus video:

Prskanje parfema instagram/hannahcollingwoodenglish