Ne znam za vas, ali u ovom periodu dok radim od kuće i mnogo manje izlazim napolje, i dalje volim kad su mi nokti uredni. Verujem da mnoge od vas dele moje mišljenje. Poslednjih meseci nosim uglavnom mlečne i nude nijanse, one su mi najlakše za održavanje i izgledaju najurednije.

Što se tiče današnje teme, još uvek nisam isprobala da sama radim gel manikir, ali planiram da kupim lampu što pre, tako da će ovaj naredni tutorijal doći dobro prvo meni, pa onda nadam se i svima vama koje želite isto :)

Šta vam je potrebno za gel nokte kod kuće?

Pre nego što hoćete da isprobate gel manikir kod kuće, treba da imate sve što vam je potrebno. Imate 2 opcije: da kupite gel kit koji sadrži sve komponente, ili da ih kupite zasebno.

Potrebno vam je sledeće: UV lampa, ulje za zanoktice, turpija, alkohol (koji sada imate na svakom ćošku), bazni lak (base coat), završni lak (top coat) i gel lak u boji. Iako tehnički možete koristiti regularan lak zajedno sa gel top coat-om, preporučuje se da ipak imate i gel lak jer će mnogo duže trajati.

1. Isecite i oblikujte

Pre nego što nanesete bilo kakav lak, važno je da nokti budu pripremljeni. Počnite tako što ćete iseći nokte i potom ih isturpijati kako bi ivice bile glatke i nežne.

2. Nanesite ulje

Još jedan važan korak jeste priprema noktiju uljem za zanoktice. Ono će omekšati zanoktice pa ćete moći nežno da ih pogurate. Kad završite sa guranjem ili sečenjem zanoktica (bolje da sečenje izbegnete), obavezno dobro operite ruke. Bitno je da nokti budu potpuno čisti i bez tragova masnoće, kako ne bi ugrozili postojanost gel laka.

3. Sledi turpijanje

Isturpijajte ceo nokat, od ivice do ivice. Ukoliko to ne uradite, vaša prirodna ulja u noktu se mogu nakupiti i to može značajno skratiti trajanje manikira. Kad završite turpijanje uklonite sve ostatke, natopite vaticu alkoholom i pređite preko svakog nokta.

4. Nanesite Base Coat

Na bazni lak gledajte kao na tečni puder za nokte. On je osnova za gel manikir. Nanesite sloj i osušite ga ispod UV lampe. Sušenje obično traje oko 30 sekundi, ali to zavisi od jačine vaše lampe.

5. Namažite odabranu boju

Sada ide zabavan korak nanošenja laka u boji. Ove granice ne postoje. Možete se igrati, miksati različite nijanse, praviti ombre efekat, crtati razne oblike itd. Posle svakog nanetog sloja laka morate ga osušiti u lampi. A to ponavljajte dok ne dobijete željeni intenzitet.

6. Nanesite Top Coat

I za sam kraj nanesite završni sloj gel laka i obavezno ga osušite u lampi. Kako bi sve završili, nanesite ponovo malo ulja na zanoktice da bi manikir izgledao hidrirano i profesionalno.

Sve ove zapravo vrlo jednostavne korake možete pogledati i u videu. Ja jedva čekam da kupim lampu i sama uradim gel manikir!

Foto: @solovey_nail_art