Da li je potrebno napomenuti koliko sastanka smo prošli uoči pripremanja prvog štampanog izdanja magazina Wanted!, sa koliko predloga i planova smo dolazili kako bismo ispisali svaku od skoro trista stranica?

„Celebrity“ rubrika jedna je od onih koje zahtevaju dobro i precizno razmatranje prilikom odluke da se nečije ime i prezime pronađe u njoj. Tako je i nastao ovaj fenomen poznatih ličnosti o kojem upravo čitate. Slavnih. Anonimnih. Kako god, teško je podvući liniju.

Teško je, jer su društvene mreže odigrale glavnu ulogu u ovom scenariju. Njihov razvoj gotovo da je doprineo tome da podela na poznate i anonimne osobe više ne postoji. Ako preterujem i ako mene pitate, jako mi je teško da razgraničim i napravim tu istu podelu.

TikTok nemam. Kada je dobio ozbiljne razmere interesovanja, tada sam i saznala za njega, ali valjda me je sama tolika i neopisiva njegova popularnost odbila da se uopšte dublje udubim u svrhu njegovog postojanja. Ne vodim se onom: „Kud svi, tud i mali Mujo.“

Taj isti TikTok, pokazuje jedna od poslednjih analitika u svetu, skinut je više od 1,5 milijardi puta, a po tom broju prešišao je reputaciju Instagrama.

tiktok
Unsplash 

Neki od njegovih korisnika stekli su ogromnu popularnost, postali su prepoznatljivi širokim narodnim masama, a zahvaljujući tome, danas „nesebično“ daju intervjue. Njihova zastupljenost u medijima postala je sve veća, a kažu da je to samo jedan od osnovnih parametara koji određuje koliko je neko poznat.

Bavim se novinarstvom, a neretko se dešava da kolegama postavim pitanje: „Ko je to?“ Ukucam na Guglu novo (za mene) ime, a onda imam šta i da vidim: „najpoznatiji/a tiktoker/ka“. Sjajno, evo mi teme.

Zapitam se, da li mladi po svaku cenu žele pet minuta slave ili zaista „rade“ ono što vole? Da li je slava od pet minuta jedino zadovoljstvo u životu? Da li u njihovoj percepciji uopšte postoji svest da ta slava traje pet minuta?

Dok su ranije za takvu titulu bila zaslužna velika dela, neosporni talenat, pamet, veština, danas je dovoljan jedan TikTok koji će stvoriti nove zvezde. Ipak, takve zvezde brzo se gase.