Sve je više onih koji smatraju da Netfliks poslednjih godina dramatično menja sva pisana i nepisana pravila poslovanja u Holivudu, ali i šire. Nekima se te promene dopadaju, a neki podižu tužbe. Ovaj striming-gigant već je drugi put optužen pred sudom da krade zaposlene drugim firmama, nudeći im ogromne bonuse ukoliko pređu kod njih pre isteka svojih postojećih ugovora.

Velike kompanije sve oštrije reaguju na poslovnu politiku Netfliksa, smatrajući da je otimanje zaposlenih pod ugovorom krivični prestup. Međutim, Netfliks je na to u više navrata uzvratio kontranapadom: dvogodišnji i trogodišnji ugovori - koji su nepisano pravilo za srednji menadžment u ovoj industriji - zapravo su ilegalni jer zaposlene neprekidno drže pod ucenom. Svoju poslovnu politiku ova firma je predstavila kao podsticaj mobilnosti zaposlenih i borbu protiv korporacijskih okova.

Ovog ponedeljka, predstavnici Netfliksa drugi put su se našli na optuženičkoj klupi. Ovoga puta nisu se izvukli sa upozorenjem suda i naredbom da prestanu da kradu zaposlene, kao što se to desilo sa tužbom od strane Foksa. Sud je proglasio Netfliks krivim za slučaj iz 2018. kada je Momita Sengupta 19 meseci pre isteka ugovora napustila Vajakom i prešla na poziciju potpredsednika fizičke produkcije originalnih serija.

Halo, ovde Netfliks, kolika vam je plata?
Unsplash Halo, ovde Netfliks, kolika vam je plata?

Netfliks je, naravno, uložio žalbu na presudu, ali problem je u tome što je sud utvrdio da Senguptin ugovor nije prekršio zakon Kalifornije po kom srednji menadžment ima pravo na ugovore od sedam godina. 

"Ne slažemo se sa mišljenjem sudije," stoji u izjavi Netfliksa povodom ovog slučaja. "Slobodno kretanje zaposlenih i zdrava konkurencija u osnovi su kalifornijske inovativnosti i ekonomskog prosperiteta. Oštro se protivimo ovoj presudi koja dopušta Vajakomu da koristi nefer i protivzakonite uslove ugovora da bi sprečio svoje zaposlene da sami biraju posao koji im najviše odgovara."