ŽENA KOJOJ JE MUŽ ODSEKAO OBE RUKE KONAČNO DOČEKALA PRESUDU: Sledi joj odšteta u iznosu od 370.000 €

Ruskinja Margarita Gračeva, kojoj je ljubomorni muž pre četiri godine sekirom odsekao obe ruke, konačno je dočekala istorijsku presudu.

Youtube

Užasna vest koja je pre četiri godine potresla ne samo Rusiju, već i ceo svet dobila je novi epilog. Naime, Margarita Gračeva, kojoj je ljubomorni muž odsekao obe ruke misleći da ga vara, dočekala je presudu, za koju joj je, kako kaže, rano da slavi.

Naime, Evropski sud za ljudska prava naložio je Rusiji da isplati odštetu za četiri žrtve nasilja u porodici, među kojima je i Margarita Gračeva, hrabra žena kojoj je jedna ruka danas bionička, a druga prekrivena ožiljcima.

printscreen/instagram/margoritka1211 

Prema odluci Evropskog suda za ljudska prava, ruska vlada mora da plati više od 370.000 evra Gračovoj da pokrije njene prošle i buduće medicinske troškove, kao i moralne i fizičke patnje. U presudi se takođe navodi da tri druge žrtve nasilja u porodici, Ruskinje Natalija Tunikova, Jelena Geršman i Irina Petrakova, moraju da dobiju odštetu od po 25.000 evra.

- Slučaj se ticao dela nasilja u porodici, uključujući pretnje smrću, telesne povrede i jedan slučaj teškog sakaćenja, koje su podnosioci pretrpeli od strane svojih bivših partnera ili muževa i navodni propust domaćih vlasti da uspostave pravni okvir za borbu protiv dela nasilja u porodici i privođenje počinilaca na odgovornost - navodi se u presudi Evropskog suda za ljudska prava.

Kako Margarita kaže, najvažnije joj je da, u presudi Evropskog suda za ljudska prava, sud naloži Rusiji da usvoji zakone protiv nasilja u porodici.

- Još ne mogu da slavim jer bi Rusija mogla da uloži žalbu na presudu. Srećnija sam zbog druge odluke Evropskog suda za ljudska prava. Nadam se da će naša zemlja saslušati Evropski sud i da će mere zaštite žrtava nasilja u porodici biti sprovedene - rekla je Gračeva.

Podsetimo, lepu Ruskinju je u decembru 2017. godine, suprug Dmitrij Gračev, odveo u šumu i sekirom joj sekao prste dok ona ne prizna da ga je varala. S obzirom na to da je sve preljube negirala, Dmitrij joj je odsekao obe ruke, odvezao je u bolnicu a potom se sam prijavio policiji.

Njena osakaćena leva ruka pronađena je u šumi i zašivena joj nazad tokom devetočasovne operacije. Kraudfanding kampanja sakupila je šest miliona rubalja (85.000 evra) za protetičku desnu šaku, koja joj je nameštena u Nemačkoj.

Youtube 

Dmitrij je osuđen na 14 godina zatvora, a Margarita je napisala knjigu "Srećna bez ruku" u kojoj se obratila svim ženama koje prolaze kroz porodično nasilje i podstakla ih da pobegnu iz takvog odnosa.

- Kada ljudi vide protezu, gledaju me kao superheroja, a kada me vide bez šake, sažaljevaju me. Mislim da preteruju i u jednom i u drugom slučaju, a ovim slikama sam htela da pokažem da nema nikakve razlike u meni sa rukom i bez ruke - rekla je jednom prilikom Margarita.

U februaru 2017. godine, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim su dekriminalizovani neki oblici nasilja u porodici. Zakon sada kategoriše kao administrativne prekršaje, umesto krivičnih dela, slučajeve nasilja u porodici koji za posledicu imaju psihički bol, ali ne i telesne povrede.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!