Da li ste nekad upoznali nekog i pomislili "Wow, to je kul ime, baš bi bilo sjajno da se i ja zovem tako". Ako jeste, niste jedini. Zapravo, veliki broj svetskih zvezda ne samo što su pomislili da promene svoja krštena imena, već su to zaista i uradili, a mnogi su proces obavili i legalno, odnosno trajno. 

Kada bismo vam rekli Norma Mortison, Abel Tesfaje, Jelena Noura... ništa vam ne bi značilo, ali Merilin Monro, The Weeknd, Điđi Hadid, već zvuči poznatije. 

Evo koje su sve svetske zvezde promenile imena i danas ih šira javnost zna potpuno dručačije.

Merilin monro, rođena Norma Džin Mortison

Rođena je pod prezimenom Mortison, kršena kao Bejker, a kasnije udata kao Douerti. Međutim, kako je tad preneo magazin Time, glumica se odrekla prezimena svog prvog supruga jer je direktor studija 20th Century Fox, smatrao da će biti previše interpretacija njegovog izgovora. Norma je tad predložila prezime "Monroe" - sa majčine strane porodice, dok ju je izvršni direktor prekrstio u Merilin, jer ga je podsetila na zvezdu Brodveja iz 20. veka - Merilin Miler. 

Ališa Kiz, rođena kao Ališa Auđelo-Kuk

Kantautorka je promenila ime jer je smatrala da će joj "Kiz" biti zvučnije za scenu. Želela je najpre da se predstavlja kao Ališa Vajld, ali je njena majka bila protiv. "Zvuči kao ime za striptizetu", rekla joj je, pa se pevačica odlučila za "Kiz". "To je poput dirke na klaviru. I može otvoriti toliko vrata", istakla je Ališa jednom prilikom.

The Weeknd, pravo ime: Abel Makonen Tesfaje

Pevač je na Redditu jednom prilikom otkrio kako je izabrao baš ovaj nadimak za umetničko ime. Naime, sa 17 godina je pobegao od kuće, sačekavši vikend, i više se nikad nisu vratili, a kako je mrzeo svoje ime, razmišljao je šta bi mogao da koristi za scenu. "Weekend je zvučalo kul, ali sam sklonio "e" jer je već postojao kanadski bend koji se tako zvao." završio je obrazloženje pevač. 

The Weeknd
USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia Feb 7, 2021; Tampa, FL, USA; The Weeknd performs during the Super Bowl Halftime Show in Super Bowl LV at Raymond James Stadium.,Image: 589509689, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Điđi Hadid je zapravo Jelena Noura Hadid

Svetski poznata manekenka koristi pseudonim, a to je zapravo njen nadimak iz detinjstva. "Tako je moja baka zvala moju mamu, a potom moja mama mene, ali samo kod kuće", rekla je Điđi jednom prilikom. 

Điđi Hadid
BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Stvari su se iskoplikovale u osnovnoj školi, s obzirom da je u razedu već postojala Helena. Na pitanje učiteljice kako da je oslovljava, njena majka je rekla da je nekad zove Điđi i tako je manekenki ostalo to ime.

Ledi Gaga je zapravo Stefani Džoejn Anđelina Đermanota

Pre nego što je postala međunarodna pop zvezda, Đermanota je usvojila svoje sada poznato umetničko ime, inspirisano pesmom grupe Queen "Radio Ga Ga" iz 1984. godine. Gaga je svoje umetničko ime zadržala za sve projekte, uključujući i filmske uloge. 

Majli Sajrus, rođena kao Destini Houp Sajrus

Scensko ime Majli Sajrus razvio se iz nadimka iz detinjstva. Očigledno se kao dete Destini Houp uvek smejala, pa ju je porodica zvala Smajli, što je evoluiralo u Majli. Pevačica je davne 2008. godine zvanično promenila svoje ime. 

Majli Sajrus
Youtube 

Kardi bi je Belkalis Almanzar

Iako je znamo kao Kardi Bi, istinski obožavaoci znaju da je reperka pri rođenju dobila zapravo dobila duže ime: Belkalis Almanzar. Kardi Bi je zapravo skraćenica za Bakardi rum. "Moja sestra se zove Henesi", objasnila je Kardi Bi poznatom voditelju Džimiju Felonu, "tada su me svi zvali Bakardi, pa sam počela da se odazivam na to ime. "Na kraju je "B" otišlo na kraj i tako smo dobili moje ime, Kardi Bi".  

Kardi Bi
Shutterstock 

Natali Portman je Neta-Li Heršlag

Rođena u Izraelu, Natali Portman dobila je tradicionalno hebrejsko ime, ali nakon emigracije u Sjedinjene Države 1984. porodica je promenila prezime Hešlag u Portman, devojačko prezime glumice je zapravo prezime bake po majci, a Neta-Li je postala Natali.

Kit Harington je zapravo Kristofer Kejtsbi Harington

U intervjuu za "Glamour", zvezda "Game of Thronesa" otkrila je da mu roditelji nisu rekli da se pravo zvao Kristofer do njegove 11. godine. "Mislim da su mogli da vide da želim da postanem Kit, ali Kristofer je pomalo bio tradicija", objasnio je Harington. "Moj brat se zove Džek, ali njegovo pravo ime je Džon."

Kit Harington
Shutterstock 

Lana Del Rej je rođena kao Elizabet Vulridž Grant

Lana Del Rej je dugo bila Lizi (Elizabet) Grant, sve dok sa 25 godina nije krenula da razvija svoj alter ego. Iako su se provlačila još neka imena, na kraju je postala Lana Del Rej. 

Porša De Rosi je Amanda Li Rodžers

Supruga poznate voditeljke, Elen Dedženeris, i zvezda serije "Ali MekBil", ispričala je jednom prilikom kako je iz Amande postala Porša. "Bila sam opsednuta Šekspirom i u celom tom pokušaju da pronađem sebe, prihvatim da sam gej, bila Australijanka i mislila sam da bi mi egzotično italijansko ime nekako više odgovaralo od Amande Rodžers."

Halsi je Ešli Frangipejn

Iako su obožavaoci dugo nagađali da je Halsi stvorila svoje umetničko ime kao anagram svog imena Ešli, zapravo ju je inspirisala ulica u Bruklinu. U intervjuu za Vevo, pevačica je otkrila da je njen prijatelj živeo u ulici Halsi, a vikende je provodila van svog rodnog grada Nju Džersija baveći se muzikom.

Hoakin Finiks je rođen kao Hoakin Rafael Botom

Nakon rođenja, Hoakin je nosio porodično prezime Botom, sve dok se stvari u zajednici u kojoj su živeli nisu iskoplikovale, a porodocia je napustila sektu i prihvatila novo prezime - Finiks. 

Bruno Mars je Peter Džin Hernandez

Iako je rođen kao Peter Hernandez, dobio je nadimak Bruno jer je kao mališan izgledao poput poznatog rvača Bruna Samartina.Nakon toga je želeo da doda i neko "vrelo" meksičko prezime, kao Iglesijas, i tako je usvojio prezime "Mars". 

Međutim, ove zvezde nisu jedine. Takođe, Bred Pit je zapravo Vilijem Bredli Pit, Irina Šajk - Irina Šajkhlislamov, Megan Markl - Rejčel Megan Markl, Rijana je Robin Rijana Fenti, Olivija Vajld je Olivija Kokbrn, Niki Minaž je Onika Tanja Maraj, Kalvin Haris je Adam Ričard Vajls, Džon Ledžend je Džon Rodžer Stivens, Keti Peri je Kejtlin Elizabet Hadson.

Ovo naravno nije finalni spisak, ali verujemo da su vas neka imena ovde zaista šokirala.