Ukoliko fenomen "profesionalnih raspuštenica" pogledamo sa feminističkog aspekta, on predstavlja brutalno kršenje svih ideala dobro uređenog društva. Jedan od osnovnih postulata osnaživanja žene jeste da ona učestvuje u upravljanju kapitalom, a ne da bude izdržavano lice. Naravno, lepo je sanjati o tome šta bismo sve radili sa 33.000, ili 2.000.000 ili 38 milijardi kad bi nam jednog dana osvanuli na računu samo zato što smo s nekim živeli, ali, s druge strane, ono što zaista čini sposobnu, samostalnu i jaku jedinku jeste mogućnost da sama stvori kapital. Bez te mogućnosti, ona je samo veoma, veoma bogat socijalni slučaj.

Zapanjujuće cifre o nagodbi, iznošenje u javnost prljavog veša i duge pravne bitke – sve to su proživeli pojedine poznate ličnosti dok su prolazile kroz težak razvod, plativši visoku cenu za svoju slobodu.

Roman i Irina Abramovič – 300 miliona dolara

Roman Abramovič, čuveni ruski oligarh i bivši vlasnik Fudbalskog kluba Čelsi, tri puta se ženio i razvodio. Ispostavilo se da mu je najskuplji razvod bio od druge supruge Irine, bivše stjuardese Aeroflota, kojom se oženio 1991. godine. Kada su podneli zahtev za razvod sporazumno 2007, mediji su očekivali da će Irina biti najbogatija osoba na svetu koja je novac stekla od razvoda – sa 5,5 milijardi dolara.

Ipak, priča je otišla drugačijim tokom. Njih dvoje su sklopili nagodbu od „samo“ 300 miliona dolara, uključujući kuću u Britaniji i jednu u Moskvi, jahtu i privatni avion.

Roman i Irina Abramovič
STR / AFP / Profimedia 

Osim toga, Roman je pristao da pokrije sve troškove za petoro dece koju su dobili zajedno.

Zanimljivo je da se već tokom podnošenja zahteva za razvod pričalo da je Roman uveliko u ljubavi sa Dašom Žukovom, koja je ubrzo postala i supruga broj 3.

Farkhad i Tatjana Ahmedov – 576 miliona dolara

Njihov razvod bio je jedan od najskupljih u istoriji britanskog sudstva. Visoki sud je 2016. godine odlučio da Tatjana treba da dobije 576 miliona dolara od energetskog magnata Farkada Ahmedova. Slučaj je navodno rešen za 190 miliona dolara u julu 2021. Tatjana je tada dobila 127 miliona dolara u kešu i više umetničkih dela vrednih 63 miliona dolara.

U međuvremenu je Ahmedov pokušavao da premesti novac i imovinu van domašaja svoje supruge, u sve je upleo i isna, a za to vreme ona je pokušala da zapleni suprugovu superjahtu vrednu 380 miliona dolara.

Njih dvoje su od svadbe 1993. godine u Moskvi, dvoje dece i života u Londonu stigli do toga da je sudija koja je vodila njihovu parnicu izjavila da su njih dvoje među najnesrećnijima koji su se ikada pojavili u njenoj sudnici, piše sprearswms.com.

Leri King i Šon Sautvik King

Ono što posebno privlači pažnju u ovom slučaju jeste da je njegova sada već bivša žena Šon Sautvik King tražila "samo" 33.000 dolara mesečno kao finansijsku podršku. Nakon zahteva nekadašnje supruge repera i muzičkog mogula Dr Drea, Nikol Jang, da joj se mesečno isplaćuje dva miliona dolara, Kingova zaista deluje uviđavno i skromno. A opet, treba imati u vidu da je Leri pre nje okončao šest brakova. Kad se to sve sabere, on se oduzme.

Najskuplji razvodi poznatih
Profimedia Čitava stvar bila bi krajnje priuštiva da Leriju ovo nije sedmi razvod po redu

Džef Bezos i Makenzi Skot

Osnivač i vlasnik "Amazona", Džef Bezos je na sreću ili nesreću sa svojom suprugom živeo u jednoj od 9 američkih država u kojima zakon, slično našem, nalaže da se imovina stečena u braku među bivšim supružnicima deli na pola. Kad se uzme u obzir da je novopečeni momak procenjen na 190 milijardi dolara - 1.000.000 x 1.000 x 190 - na kraju dobijamo profesionalnu raspuštenicu koja bi opušteno mogla da kupi jednu od istočnoevropskih država. Ipak, ona nije htela da pusti da je savlada pohlepa, pa je završna brojka bila "svega" 38.000.000.000 dolara.

Džef Bezos i Makenzi Skot
Profimedia 

Dr Dre i Nikol Jang

Ipak, mnogo veću pažnju javnosti privukao je razvod Dr Drea, čija je supruga tražila finansijsku podršku od dva miliona dolara kako ne bi menjala životni stil i - ovo je najzabavnije - kako ne bi bila zavisna od bivšeg supruga. Dakle, potrebne su joj njegove pare da ne bi bila zavisna od njega. I to ozbiljne pare.

Nikol Jang će od repera Drea dobiti 100 miliona dolara zbog razvoda
ShotbyJuliann/Piper / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia