Ruski oligarh Andrej Meljničenko koji se našao pod udarom sankcija zbog učešća u ratu u Ukrajini i njegovih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dao je intervju američkom voditelju Takeru Karlsonu. Razgovarao je o temama kao što su rat, sankcije, nuklearna pretnja i druga spoljnopolitička pitanja.

Meljničenko, koji je takođe poznat u Srbiji kao "srpski zet" zbog svog braka sa nekadašnjom manekenkom i članicom grupe "Models" Sandrom Meljničenko, tvrdi da je pod sankcijama isključivo zbog toga što je "bogat Rus".

Andrej Meljničenko
youtube/ screenshoot Tucker Carlson 

- Ono što se meni desilo, određene zapadne zemlje su počele da mi uvode sankcije. Sankcija znači da je vaša imovina, kako da kažem, u osnovi uhapšena, a kao rezultat, postoji i rizik od konfiskacije. Posle toga, bilo koje firme ili kompanije sa kojima ste povezani, ako posluju na Zapadu, ta operacija se u suštini ne može dalje nastaviti, tako da ne možete poslovati u zapadnim zemljama koje primenjuju sankcije. I treće, zabranjeno mi je da posećujem zapadne zemlje. Obično su sankcije usmerene na pojedince, ljude. Tako će, na primer, ciljati političare ili vladine zvaničnike ili ljude koji promovišu određene vrste nasilja itd. Dakle, to je razumljivo. Dakle, svrha ovih sankcija je da ljudi promene svoje ponašanje. Oni prestaju da rade to što rade, pa je to svrha ovih sankcija. A postoji i treća vrsta sankcija. Ove sankcije se ne primenjuju zato što ste uradili nešto loše. One su primenljive zbog toga ko ste. Dakle, tako to funkcioniše. One su primenljive na određenu klasu ljudi. U mom slučaju, ja nisam sankcionisan zato što sam učinio nešto loše. Bio sam sankcionisan zbog toga ko sam. A ja sam imućan Rus. Zato sam i sankcionisan – rekao je Meljničenko.

Krije svoju privatnost

Poznato je da se Sandra i Andrej Meljničenko trude da svoju privatnost sačuvaju van radoznalih pogleda, a jedino kada možemo da imao uvid u njihov život je kada pevačica Nina Badrić podeli neku fotografiju sa Sandrom, s obzirom da su slavne dame bliske prijateljice godinama.

Sandra Meljničenko i Nina Badrić
instagram/badrich 

Kada je Andrej u pitanju, priča je dijametralno suprotna, te se nije mogao videti godinama, sve do jučerašnjeg intervjua.

Ruski bogataš, koji je inače 105. na Blumbergovoj listi milijardera, u decembru prošle godine je dao intervju nakon progona ruskog predsednika Vladimira Putina, te je tom prilikom kritikovao napade na civilne ciljeve u Ukrajini kao zločine, dok je tvrdio da je bilo ratnih zločina na obe strane u sukobu.

Tom prilikom konačno se moglo videti i kako slavni milijarder danas izgleda. On se, sudeći po snimcima i fotografijama koje kruže mrežama, poprilično promenio.

Iako je seda, kosa mu je daleko bujnija nego na početku veze sa Sandrom. Primetno je da je i dosta smršao, a iako na licu ima po koju boru više nego ranije, lik mu se nije previše promenio.

Podsetimo, Andrej Meljničenko svoje bogatstvo stekao je nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, a svojih udela u proizvođaču uglja SUEK AO i grupi đubriva EuroChem Group AG odrekao se 8. marta, na dan svog 50. rođendana, ostavivši supruzi Aleksandri Meljničenko, stvarno vlasništvo nad kompanijama.

Do 8. marta 2023. Meljničenko je posedovao dve kompanije kroz lanac trustova i korporacija koji se proteže od Moskve i švajcarskog grada Cuga do Kipra i Bermuda, prema pravnim podnescima koje je pregledao Reuters.

Međutim, kada je u februaru počeo rat u Ukrajini, Meljničenko je postao zabrinut da će biti pod određenim režimom sankcija Evropske unije Rusiji, navodi se. Meljničenko je 8. marta obavestio poverenike o svom penzionisanju kao korisniku.

Muž Sandre Meljničenko osedeo i ostario preko noći
Profimedia 

To je pokrenulo isti lanac promena u evidenciji poverenja koje bi se desile, primera radi, da je biznismen preminuo, a njegova supruga postala je stvarni vlasnik i time se celo bogatstvo sada vodi na nju, praktično se zakonski "obogatila preko noći".

Ipak, poznato je da Sandra nikada nije bila "lovac na novac", čemu svedoči i priča kako su se upoznali i zavoleli.

Kako su se upoznali Sandra i Andrej?

Aleksandra Sandra Meljničenko koja danas uživa u skladnom braku sa milijarderom sa kojim ima i dvoje dece, slavu je stekla kao članica grupe "Models" i važila je za jednu od najatrktivnijih Srpkinja.

Pored grupe, bila je uspešna manekenka, a Andreja je upoznala slučajno, posredstvom prijatelja. Rus je došao u posetu prijatelju, čija je devojka povela drugaricu da joj pravi društvo, a ta drugarica bila je Sandra. iskrice su odmah planule, a sve ostalo je istorija.

Sandra Meljničenko
printscreen/youtube/slonicanelica11 

Jedna od priča koje prate Sandru i Andreja je i ona kojom je pokazala da nije "lovac na novac", kada je jednom prilikom skupila sve pare koje je imala, samo da bi mu kupila skupoceni ručni sat.

Sa satom ili bez njega, njihova veza, a zatim i brak u kom su dobili dvoje dece – Taru i Adrijana, demantovali su sve skeptike koji su tvrdili da je ovo još jedna bogataševa avantura, a lepa brineta jednom prilikom se osvrnula na to da su njih dvoje zapravo srodne duše.

Muž Sandre Meljničenko osedeo i ostario preko noći
Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia 

"Imamo vrlo sličan ukus u svim segmentima – od garderobe do enterijera. Moj verenički prsten sam, nedelju dana pre no što će mi ga Andrej pokloniti, gledala i razmišljala: ‘Baš bih volela da ga imam’. Niti je tada on bio sa mnom, niti sam mu to pominjala, a u celoj Moskvi odabrao je baš njega. To je prosto neverovatno", ispričala je Sandra.

Takođe, svojevremeno je jedan od njenih najbližih prijatelja, Milan Vrbić Vrba, inače njen bivši menadžer koji joj je i bio na svadbi, posvedočio da Sandra u odnos sa Andrejem nikada nije ni ušla zbog novca.

"Sandra stvarno voli Andreja, novac je nikada nije zanimao. Kada ga je upoznala, već je odlično zarađivala od modelinga i pevanja, pa joj njegovo bogatstvo nije ništa značilo. Najbitnije joj je bilo da bude srećna, a sreću je pronašla pored Andreja! Njega bi svaka žena poželela... Rođen je u radničkoj porodici, sve je stekao sam, a i Sandra je krenula od nule. Njih vezuje ogromna ljubav! Najbitnije im je da sačuvaju porodicu, sin i ćerka su im centar sveta. Sandra je baš vezana za majku i svekrvu, koje su stalno kod nje", započinje priču Sandrin prijatelj.

On je istakao i da je za porodicu Meljničenko novac postao teret:

"Veliki novac je velika odgovornost. U njihovim firmama je zaposleno maltene milion ljudi. Uz to, Sandra se bavi i humanitarnim radom."

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Zaplenjena vila Meljničenkovih i dalje u Trstu Kurir

   Izvor: Wanted A.N.