Ulica, droga, problemi mladih i surov svet uglavnom su teme koje prožimaju rep, trep, hip-hop i slične muzičke pravce. Međutim, najupadljivija pripadnica ove potkulturne grupe, Milena Janković, poznatija kao Mimi Mercedez, odlučila je da svoj snažni glas ovoga puta upotrebi za goruću društvenu temu, a to je položaj žene: „U pesmi Zla riba govorim o nedostižnim idealima patrijarhata za ženu i o stereotipu da je devojka koja negativno odreaguje na loše uslove prosto luda ili zla“, objašnjava reperka.  

Foto: universalmusic.rs/Aleksa Miletić
universalmusic.rs Foto: universalmusic.rs/Aleksa Miletić

Sada već dobro poznata po tome da probleme sagledava iz prvog lica onoga ko ih pravi, što njenu poetiku čini snažno ironičnom, ovoga puta promenila je gledište i o onome sa čime se suočava današnja žena u muško-ženskom odnosu ne govori iz pozicije, recimo, primitivnog muškarca, već žene, koja je, ukoliko se ne uklopi u okoštale standarde, izložena osudi.

U spotu koji je snimila za ovu numeru, kroz različite ženske likove - među kojima su i bakice koje treniraju i puše marihuanu - ona je na svoj karakteristični način predstavila žensku moć u različitim pojavnim oblicima.

„Dozvolila sam sebi da promenim zvuk i uobičajene teme o kojima pišem, pa je i sam spot morao to da isprati. Geto Gerila je zato pozvala u pomoć režiserku Saru Marković, koja je režirala i spot za Bakšiš 2015. godine, a ona je sastavila odličan tim ljudi koji je doprineo tome da ovaj video bude totalno drugačiji od bilo čega što sam do sada radila“, kaže Mimi Mercedez.

Bilo da vam je Milenin izraz suviše oštar ili vam prija, spot je svakako vredan pažnje.