Jedan od najboljih glumaca svoje generacije i dvostruki oskarovac - a sada osramoćena bivša zvezda - Kevin Spejsi (64), dao je intervju britanskom voditelju Pirsu Morganu i iskreno progovorio o teškoj situaciji u kojoj se nalazi nakon što je optužen za seksualno zlostavljanje za koje je proglašen nevinim 2023 Između ostalog, potvrdio je da je jednom bio u avionu s osuđenim pedofilom Džefrijem Epstajnom, bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom i grupom "mladih devojaka".

Tokom intervjua je priznao da je 2002. leteo u Afriku Epstajnovim "Lolita Expressom" na osmodnevnu humanitarnu misiju.

Oskarovac je izjavio da tokom tog putovanja nije provodio vreme s Epstajnom, već da je prvenstveno radio "s ljudima iz Fondacije Klinton."Spejsi tvrdi da se zbog osuđenog pedofila osećao neprijatno i da smatra da je milijarder "izložio predsednika riziku" jer su im se na tim letovima pridružile i "mlade devojke."

Zvezda serije "Kuća od karata" objasnila je da ga je Klinton pozvao u humanitarnu misiju u Južnoj Africi s ciljem podizanja svesti o HIV-u i AIDS-u.

profimedia-0792076518.jpg
Wiktor Szymanowicz / Shutterstock Editorial / Profimedia 

"Bilo je to primarno zbog podizanja svesti i prevencije AIDS-a, a posebno za majke koje imaju HIV da dobiju lekove koji su im potrebni da ga ne prenesu na svoju decu, pa sam rekao da, apsolutno", objasnio je osramoćeni glumac.

Tvrdi i da tada nije znao ko je tačno Epstajn, ali da je avion kojim su leteli bio u njegovom vlasništvu pa je saznao ko je.

"Nisam ga poznavao. Nikada nisam provodio vreme s njim. Nisam želeo da budem u blizini tog tipa jer sam smatrao da je izložio američkog predsednika riziku na tom putovanju u Južnu Afriku, jer su tamo bile te mlade devojke. Svi smo imali reakcije u stilu: ‘Ko je ovaj tip?‘ Zbog njega sam se osećao neprijatno", rekao je Morganu, koji ga je ponovo upitao jesu li te mlade devojke bile s njima na tim letovima.

"Bilo je mladih devojaka na tim letovima, da", odgovorio je Spejsi, ne navodeći dalje pojedinosti.

A nakon što su optužbe na račun Epstajna o njegovom lancu seksualne trgovine ljudima javno objavljene, pojavili su se i sudski izveštaji u kojima se navodi da je Spejsi posetio njegovo ozloglašeno ostrvo, Little St. James. Spejsi je to u ovom intervjuu takođe negirao.

Kevin Spejsi zaplakao nakon optužbi za zlostavljanje
Shutterstock 

"Postoji velika razlika između toga da se ne sećam da sam upoznao nekog tipa i neku ženu na humanitarnom putovanju, gde mi je fokus u potpunosti bio na tome šta smo tamo radili, i da se ne sećam jesam li išao na nečije ostrvo", rekao je glumac.

Osvrnuo se i na kontroverznu fotografiju na kojoj on i Epstajnova saradnica Gislejn Maksvel sede na prestolu u Bakingemskoj palati. Rekao je da je nastala nakon humanitarnog putovanja, a dodao je i da je tadašnji britanski premijer, Toni Bler, pozvao Klintona u London da održi govor na konferenciji Luburističke stranke.

"Ta žena, Maksvel, bila je jedna od mnogih koji su sedeli pored mene u toj prestolnoj dvorani. Nemam nikakav odnos s njom. Nisam imao nikakav odnos s Epstajnom. Mislim, on mi nije prijatelj. Ja mu nisam osoba od poverenja. Nikad nisam provodio vreme s njim", rekao je Spejsi.

Kevin Spejsi
Shutterstock 

Iako je proletos oslobođen krivice za seksualni napad na četvoricu muškaraca, rekao je da je na ivici bankrota i da skoro uopšte više nema novca zato što mora da plati višemilionske troškove suđenja, zbog čega je prinuđen da proda svoju kuću.

Gostujući u emisiji slavni glumac je gotovo zajecao, a kada ga je čuveni voditelj pitao gde živi, Spejsi je rekao da više nema stalan dom i da jedva da mu je ostalo nešto novca.

"Smešno je što postavljate to pitanje jer je ove nedelje, mesto gde sam živeo u Baltimoru, oduzeto. Moja kuća se prodaje na aukciji, tako da moram da se vratim u Baltimor i premestim svoje stvari u skladište. Dakle, odgovor na to pitanje je, nisam siguran gde ću sada da živim. Ali ja sam u Baltimoru otkako smo tamo počeli da snimamo Kuću od karata. Preselio sam se tamo 2012. Ova kuća je moj dom od 2016. Ne mogu da platim račune koje dugujem", rekao je Spejsi.

Na pitanje koliko novca sada ima, Spejsi je rekao da "nema ništa".

"Još uvek mnogo dugujem... Da, dužan sam. Značajna suma. Mnogo miliona. Sama kuća vredi milione", rekao je slavni glumac.

Pošto su se tvrdnje o Spejsijevim navodnim seksualnim napadima i neprikladnom ponašanju prvi put pojavile nakon pokreta #MeToo 2017. godine, pokrenuto je nekoliko sudskih sporova protiv dvostrukog dobitnika Oskara.

Porota u Njujorku je 2022. godine zaključila da nije zlostavljao glumca Entonija Rapa, koji ga je optužio za seksualni napadpočetkom 1980-ih kada je Rap imao 14 godina. Sledeće godine je sud u Velikoj Britaniji oslobodio Spejsija optužbi za devet napada, koje su podnele četiri osobe. U vodu je palo još nekoliko optužnica, a slavni glumac je sve vreme negirao optužbe.

Spejsi je do pojave optužbi bio jedno od najprepoznatljivijih lica u Holivudu, ali sve se promenilo 2017, kad su se pojavili navodi o seksualnom maltretiranju, nakon čega je Netflix prekinuo sve veze s njim, a onda i ostatak Holivuda. Bio je optužen da je koristio svoju slavu i moć kako bi u čak devet navrata napao četvoricu muškaraca dok je bio umetnički direktor kazališta Old Vic u Londonu.

U julu 2023. glumac je oslobođen svih optužbi, a na Kraljevskom sudu u Sautvarku u njegovu korist je čak svedočio i muzičar Elton Džon.

Bonus video

Krisa Nota optužile dve žene za seksualno zlostavljanje  Kurir televizija

Izvor: Jutarnji.hr/ Wanted A.N.