Pravo ime joj je Teodora Pavlovska, a rođena je u Boru 1. maja 1992. godine, u porodici posvećenoj umetnosti.

Široj publici postala je poznata po pesmi „Džanum“, koja je bila muzička špica za seriju „Južni vetar“. Bavi se komponovanjem ali i produkcijom. 

U Boru je počela da se bavi muzikom i to veoma rano. Kako je rekla za lokalni portal Bor030 još kao mala, sa samo pet godina, poželela je da svira klavir i pre osnovne škole krenula je u muzičku.

„Sa pet godina mi je taj instrument bio toliko blizak da sam mislila da je pravedno da pre nego što krenem u osnovnu krenem u muzičku. Na moju veliku sreću isto je mislila i Olivera Bogdanović, tada profesor klavira u borskoj muzičkoj školi. Sa Silvijom Vasić, direktoricom škole, potrudile su se da od ministarstva dobiju dozvolu i upišu me iako je zakon predviđao upis dece tek sa sedam godina. Sećam se i da je moja mama išla sa mnom na časove solfeđa, sedela u zadnjoj klupi, a ispred nje mi, sve sitna dečica i umesto mene je prepisivala lekcije sa table jer sam ja u to vreme presporo pisala. Ljubav i nežnost koju sam dobijala od svih tih ljudi u Donjem Milanovcu i Boru definitivno je imala uticaj da nikada ne prestanem da se bavim muzikom“, izjavila je ranije za portal Bor030 Teya Dora.

teya dora pobednica pesme za evroviziju
ATA Images 

Srednju školu završila je u Beogradu, gde je uporedo išla i u srednju muzičku, odsek – kako je i sama od detinjstva odabrala – klavir. Zatim je postala stipendista Berklija, gde je studirala pevanje.

„Upoznala sam sjajne ljude u Bostonu, od velike zvezde današnjice Čarli Puta s kojim sam godinama pohađala neke predmete, pa do Džimi Pejdža frontmena grupe Led Cepelin koji je doktor muzike sa Berklija i čestitao mi je lično po završetku mog završnog koncerta“, izjavila je ranije Teya, prenosi portal Bor030.net.

Dodala je da je na Berkliju predstavljala kulturu Timočke krajine, u aranžmanima često koristila taj etno melos, delove vlaških pesama, stilove pevanja žena na ranijim poselima i to se u kombinaciji sa R’n’B i popom, kako je navela, baš dopadalo Amerikancima.

Nakon Berklija jedno vreme je živela u Njujorku, a pisala je i pesme na engleskom, pevala prateće vokale…

Što se tiče pojavljivanja na muzičkoj sceni Srbije, sve je počelo pre šest godina, a u početku je pisala pesme za Natašu Bekvalac, Zoi, Jovanu Nikolić, Nikoliju…

Svoju pevačku karijeru je započela 2019. godine pesmom „Da na meni je“, a u martu 2020. godine objavila je pesmu „Oluje“za seriju Južni vetar.

Poznata je, ipak, postala po pesmi „Džanum“koju je objavila 2023, a koja je bila špica za seriju „Južni vetar: Na granici“. Pesma je postala veliki hit na društvenoj mreži TikTok, a dva meseca od objave, 22. maja „Džanum“ je zauzeo četvrto mesto na globalnoj top-listi najviralnijih pesama na Spotifaju.

Teya Dora je u junu postala treći srpski izvođač koji je prešao milion mesečnih slušalaca na Spotifaju.

U januaru je za tamičenje u Pesmi za Evroviziju objavila „Ramondu“. U finalu takmičenja koje je održano u subotu, 2. marta, zauzela je prvo mesto – dobila je najviše glasova žirija, a od publike – drugo mesto.

„Još kao mala šetali smo mama, tata i ja Rtanjom gde smo sa beračima biljaka nalazili i slikali po neku ramondu o kojoj ja danas pevam“,objasnila je za bor030.net Teya odakle joj inspiracija za pesmu.

Ramonda je simbol ponovnog rađanja i nove snage, kaže Teya.

Evrovizija se održava u Malmeu od 7. do 11. maja.

Srbija će nastupiti u prvom polufinalu, koje je na programu 7. maja.

Bonus video

Prvi intervju pobednice PZE Teja Dore Kurir

Izvor: N1/ Wanted V.P.