Čuveni paraolimpijski šampion Oskar Pistorijus pušten je na uslovnu slobodu nakon što je odlužio skoro devet godina zatvora (od 13 godina i 5 meseci koliko je trebalo) zbog svirepog ubistva svoje, tada 29-godišnje devojke Rive Stenkamp.

Sportista se trenutno nalazi kod kuće, a vesti o njegovom puštanju izdalo je južnoafričko Odeljenje za popravne kazne bez previše detalja.

Poznato je da mu je uslovno puštanje odobreno još u novembru, kao i da teški prestupnici u Južnoj Africi imaju na to pravo nakon što odsluže najmanje polovinu kazne.

Međutim, istakli su da puštanje na slobodu paraolimpijskog šampiona – kao i svakog drugog prestupnika na uslovnoj slobodi – ne znači da je odslužio kaznu. On će i dalje biti pod strogim nadzorom dok ostatak kazne ne istekne u decembru 2029.

Neki od zahteva uslovne slobode Pistorijusa uključuju ograničenja kada mu je dozvoljeno da napusti svoj dom, zabranu konzumiranja alkohola i naredbe da mora da prisustvuje programima o kontrolisanju besa i nasilju nad ženama. Takođe će morati da obavlja društveno koristan rad.

Pistorijus će morati da odluži celokupnu kaznu.
Xinhua / Photoshot / akg-images / Profimedia 

Pistorijus će morati da se redovno sastaje sa službenicima za uslovni otpust u svojoj kući i u kancelarijama popravnih službi i biće podvrgnut nenajavljenim posetama vlasti. Nije mu dozvoljeno da napusti okrug Vaterklof bez dozvole i zabranjeno mu je da razgovara s medijima do isteka kazne. On bi mogao biti vraćen u zatvor ako prekrši bilo koji od uslova za uslovnu slobodu.

Inače, iako se porodica Rive Stenkamp nije protivila njegovoj molbi za uslovno puštanje, njena majka Džun istakla je da ne veruje da je Pistorijus u potpunosti rehabilitovan i da još uvek laže o ubistvu.

Ko je Oskar Pistorijus?

Podsetimo, paraolimpijac Oskar Pistorijus pre deset godina bio je čovek kojeg je svet obožavao. Lep, zgodan, uspešan... zvezda... i to nije bez razloga.

Zbog urođene mane, obe noge su mu amputirane ispod kolena pre prvog rođendana. Međutim, to ga nije sprečilo da postane jedan od najbržih atletičara svih vremena, zbog čega je dobio i nadimak Blade Runner.

Osvojio je čak tri zlatne medalje u trčanju na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, a njegova priča bila je inspiracija svima. Međutim, samo par godina kasnije, sve se promenilo.

Ubistvo devojke

Davne 2013. godine, kao bomba je odjeknulo da je Oskar ubio svoju, tada 29-godišnju devojku. Pravdao se da je mislio da je provalnik provalio u njihov dom u Pretoriji. Ispalio je četiri metka u vrata kupatila i ubio Rivu Stenkamp.

Nakon svega osuđen je na 13 godina i pet meseci zatvora. "Ubio sam Rivu i moram da živim s tim. Još uvek osećam njenu krv. Još uvek osećam toplotu na rukama. Razumem bol koji osećaju svi koji su je voleli i kojima sada nedostaje. Osećam isti bol. I mrzim sebe. Razmišljam o tome šta se desilo i pitam se: 'Kako je moguće da se tako nešto desi?'", rekao je bivši paraolimpijac u intervjuu.

Pročitajte još: LEPA IVANA I DALJE ODUZIMA DAH LEPOTOM: Sa venčanom kumom Karleušom ne govori, a nestala je nakon ubistva dečka Dragoja

Zatim je otkrio svoju verziju događaja, koju je sud kasnije odbacio kao lažnu. Rekao je da se probudio u tri ujutro nakon što je čuo lupanje u otvoreni prozor kupatila.

Iza lepog lica se krio nasilnik

Tokom suđenja, svedoci su otkrili da je sportista često bio nasilan prema Rivi tokom njihove dugogodišnje veze. Plakao je na sudu i izgledao slomljeno, a jednom je došao sa povredama ručnog zgloba, pa je protumačeno kao da je hteo da naudi sebi u zatvoru. Međutim, oni koji ga dobro poznaju rekli su da je sve to bila samo predstava za javnost.

Oskar je morao da se susretne sa Rivinim roditeljima koji nisu imali milosti prema njemu i uvek su tražili od suda da zločinca kazni maksimalnom kaznom za oduzimanje života njihove ćerke.

Pokušao da podmiti roditelje

Inače, tužilac je 2014. rekao da je bivši trkač ponudio 34.000 dolara Stenkampovoj porodici nakon što ju je ubio, ali su oni odbili jer nisu hteli da prihvate 'krvavi novac'.

Bari i Džun Stenkamp, roditelji ubijene Rive.
Paul Martin/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Prvotno je dobio i kaznu od pet godina za ubojstvo iz nehata, ali se tužilaštvo žalilo i opet mu je suđeno, te je tako dobio kaznu od 13 godina zatvora.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

EPSTAJNOVA UCENA I TAMA U VISOKIM KRUGOVIMA AMERIKE Jelača: Priča se i danas, da su ga ONI ubili, a ne da je izvršio samoubistvo! Kurir TV

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!