Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus pre deset godina bio je čovek kojeg je svet obožavao. Lep, zgodan, uspešan... zvezda... i to nije bez razloga.

Zbog urođene mane, obe noge su mu amputirane ispod kolena pre prvog rođendana. Međutim, to ga nije sprečilo da postane jedan od najbržih atletičara svih vremena, zbog čega je dobio i nadimak Blade Runner.

Osvojio je čak tri zlatne medalje u trčanju na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, a njegova priča bila je inspiracija svima. Međutim, samo par godina kasnije, sve se promenilo.

Davne 2013. godine, kao bomba je odjeknulo da je Oskar ubio svoju, tada 29-godišnju devojku. Pravdao se da je mislio da je provalnik provalio u njihov dom u Pretoriji. Ispalio je četiri metka u vrata kupatila i ubio Rivu Stenkamp. 

Nakon svega osuđen je na 13 godina i pet meseci zatvora. "Ubio sam Rivu i moram da živim s tim. Još uvek osećam njenu krv. Još uvek osećam toplotu na rukama. Razumem bol koji osećaju svi koji su je voleli i kojima sada nedostaje. Osećam isti bol. I mrzim sebe. Razmišljam o tome šta se desilo i pitam se: 'Kako je moguće da se tako nešto desi?'", rekao je bivši paraolimpijac u intervjuu.

Zatim je otkrio svoju verziju događaja, koju je sud kasnije odbacio kao lažnu. Rekao je da se probudio u tri ujutro nakon što je čuo lupanje u otvoreni prozor kupatila.

Iza lepog lica se krio nasilnik

Tokom suđenja, svedoci su otkrili da je sportista često bio nasilan prema Rivi tokom njihove dugogodišnje veze. Plakao je na sudu i izgledao slomljeno, a jednom je došao sa povredama ručnog zgloba, pa je protumačeno kao da je hteo da naudi sebi u zatvoru. Međutim, oni koji ga dobro poznaju rekli su da je sve to bila samo predstava za javnost.

Oskar Pistorijus navodno je lažirao da se pokajao.
Xinhua / Photoshot / akg-images / Profimedia 

Prvotno je dobio i kaznu od pet godina za ubojstvo iz nehata, ali se tužilaštvo žalilo i opet mu je suđeno, te je tako dobio kaznu od 13 godina zatvora.

Puštaju ga iz zatvora?

Sada je Oskar korak bliže puštanju iz zatvora jer se bliži datum njegovog mogućeg uslovnog otpusta. Kako stvari stoje, sud bi mogao da naloži da sportista bude pušten iz zatvora 2023. godine, ali će to zavisiti od stava porodice stradale. Naime, ranije se Oskar sreo sa njenim roditeljima koji nisu imali milosti prema njemu i uvek su tražili od suda da zločinca kazni maksimalnom kaznom za oduzimanje života njihove ćerke.

Međutim, sada će Oskar iamti još jedan sastanak sa ocem svoje žrtve. Uskoro će razgovarati sa Barijem Stenkampom, ocem ubijene devojke i majkom Džun, koja je već rekla da mu je oprostila. Ovaj sastanak je deo 'pravne' rehabilitacije koja bi mogla da dovede do prevremenog puštanja iz zatvora za Oskara, ali još uvek nije jasno kada će se sastati - po ko zna koji put.

Porodica Stenkamp možda će odlučiti da svedoče u korist Oskara.
Paul Martin/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Pokušao da podmiti roditelje

Inače, tužilac je 2014. rekao da je bivši trkač ponudio 34.000 dolara Stenkampovoj porodici nakon što ju je ubio, ali su oni odbili jer nisu hteli da prihvate 'krvavi novac'. Pretpostavlja se da Oskar neće moći da bude prevremeno pušten ako roditelji njegove ubijene devojke ne procene da se istinski pokajao.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!