U poslednje vreme čini se da živimo u svetu u kom je nemoguće išta uraditi a da se neko ne uvredi. Nakon stigmatizovanih pojedinaca i marginalizovanih grupa koje je valjalo zaštititi, sada su na red došli čitavi narodi. Tako se pre neki dan desilo da je čitav Novi Zeland burno reagovao na snimak koji je na TikToku postavio Skot Disik, a na njemu njegova, kao i deca Kortni i Kim Kardašijan, izvode tradicionalni maorski ratnički ples Haka. Novozelanđani su ih optužili za "kulturnu otimačinu i nepoštovanje".

"Kako bi bilo da svoju decu prvo naučite običajima američkih Indijanaca, umesto što ih pogrešno učite Haku koja je naše kulturno nasleđe?" bio je jedan od prvih komentara na video. 

Deci Kim Kardašijan se jako dopao ratnički ples Maora, ali se ona nisu dopala Maorima
Profimedia Deci Kim Kardašijan se jako dopao ratnički ples Maora, ali se ona nisu dopala Maorima

Nakon što su pojedini pratioci pokušali da opravdaju sestre Kardašijan tvrdeći da je ovaj video, zapravo, promovisanje maorske kulture, oglasio se i izvršni direktor Saveta Maora Metju Tukaki: "S jedne strane, to je lepo. S druge, voleo bih da popričam s tom decom o tome šta Haka znači i šta ih je navelo da izvedu taj ples." Dodao je da lajkovi na društvenim mrežama ne bi trebalo da budu razlog da se izvodi Haka. "Ona mora da se izvede sa iskrenom namerom, nije to nešto za Instagram."