Legendarni Žarko Laušević prerano nas je napustio posle kratke borbe sa karcinomom pluća u 63. godini, a njegova sudbina pokazuje koliko je život nepredvidiv. U momentu kada je bio jedan od najpopularnijih mladih glumaca i iza sebe već imao hvaljene role, dogodilo mu se nešto što nije mogao da sanja ni u najgorim košmarima.

Naime, u leto 1993. godine u jednom podgoričkom kafiću Žarko Laušević hicima iz pištolja ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19), a ranio Andriju Kažića.Scenu menja zatvorom, a ono što je nosio na duši je nezamislivo. Samo delić svojih osećanja podelio je sa javnošću kroz knjige.

Laušević je u jednom trenutku završio u zatvoru.
Antonio Ahel/ATAIMAGES 

Iako je Andrija Kažić posle nesreće izbegavao eksponiranje u javnosti, u jednom od retih obraćanja 2009. godine istakao je za medije da je Žarku oprostio.

"To što se odigralo uskoro će doživeti punoletstvo. Život ide dalje i na sreću, ja danas imam svoju sreću. Imam posao, a pre svega imam dva sina, što je najbitnije, jer se posle nesreće polemisalo da neću moći da imam decu, budući da sam bio ranjen u testise. Daleko je teže onima koji su izgubili decu. Sa Pejovićima nisam u kontaktu, a Vučinići su mi komšije i znam da i oni danas imaju svoje živote. Njima jeste ostala ogromna bol za izgubljenim sinom, ali sve to postepeno ide u zaborav. Takav je život", rekao je Kažić tada.

Dodao je i da se od kobne noći svašta događalo u njegovom životu, kao i da je o Žarku povremeno saznavao informacije, te da izbegava da se vraća na događaj koji je svima promenio živote.

"U ovom momentu sam mu faktički oprostio. Najpreciznije što mogu da kažem je da sam ravnodušan što se tiče Žarka Lauševića", rekao je Andrija 2009. godine, i napomenuo da je Lauševića kao glumca rado gledao.

"Gledajući ga kao glumca mogu da kažem sam izuzetno cenio ono što je radio i da sam ga voleo kao umetnika", zaključio je Andrija, u jednom od retkih obraćanja za medije.

Sa druge strane, u julu 2009. godine i sestre pokojnog Radovana Vučinića, Slavica Vučinić i Slavka Janošević iz Podgorice, poslale su pismo "javnosti u Srbiji". 

One su navele da porodica očekuje da Laušević do kraja odsluži pravosnažnom presudom dosuđenu kaznu, jer, kako smatraju, ne ispunjava uslove za njeno smanjenje po bilo kom osnovu.

"Od ubistva je prošlo je 16 godina. Za to vreme, navodnoj osveti bili su dostupni i deca Žarka Lauševića i brat Branimir Laušević sa porodicom, i njihova sestra, u jednom trenutku čak i sam Žarko. I? Šta im se dogodilo? Ništa, i što se porodice Vučinić tiče - ništa im se i neće dogoditi", stoji u pismu sestara.

Ovim pismom one su otklonile bilo kakvu sumnju da će porodica tražiti krvnu osvetu, kako se spekulisalo u medijima i kako je glumac strahovao. Ipak, smatrale su da do kraja treba da odleži zatvorsku kaznu.

To se nije dogodilo, jer je Žarka, krajem 2011. godine tadašnji predsednik Srbije, Boris Tadić pomilovao. Glumac je tadaotišao u Ameriku, gde je otopčeo novi život.

Ogorčene sestre iz Podgorice osudile su medije i političare koji su Žarka hteli da predstave kao nedužnog, a njihovog brata i njegove prijatelje i porodicu kao "gomila ludaka i divljaka željnih osvete".

"Te konstrukcije su smišljene kako bi se stvorila klima za pomilovanje", navodi se u pismu sestara mladića.

Pročitajte još: KO SU DECA ŽARKA LAUŠEVIĆA Sa sinom je glumio, prva ćerka je udata za MUZIČARA koji radi za Apple, druga je LEPA kao san

Bonus video:

"MOGAO JE DA IMA KARIJERU U AMERICI NAKON ZATVORA, ALI..." Sećanje na Žarka Lauševića: Ovo su mladi glumci rekli za njega! Kurir televizija

Izvor: Stil/Glossy

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!