Uskoro će se održati izbor za Miss World, a ovo 72. po redu takmičenje promeniće istoriju jer se prvi put među takmičarkama nalaze i dve transrodne žene - Marina Mašete (Mis Portugala) i Riki Kol (Mis Holandije)

Ovo je prvi put od kako takmičenje postoji da transrodne devojke učestvuju u izboru za Najlepšu ženu sveta, a mišljenja javnosti već su podeljena.

Dok su sa jedne strane oni koji smatraju da "niko nema šansu protiv ove dve lepotice", ima i onih koji zahtevaju da na takmičenju učestvuju samo cis žene, odnosno osobe čiji rodni identitet odgovara polu koji im je dodeljen pri rođenju.

No, koje god mišljenje imali, činjenica je da će, ukoliko pobedi Marina ili Riki, stvoriti istoriju kao prva transžena koja će poneti krunu Mis Univerzuma. 

Riki kol na izboru za Mis.
BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Nažalost, obe devojke prošle su veoma težak put da bi danas bile tu gde jesu. Mašete je istakla probleme sa kojima se suočavala do sada, i istakla da je njena porodica stala uz nju.

"Kao trans žena prošla sam kroz mnoge prepreke na tom putu, ali na sreću, a posebno sa mojom porodicom, pokazalo se da je ljubav jača od neznanja", rekla je Mašete u video snimku objavljenom na Youtube kanalu portugalskog takmičenja.

I Kol je, pre nego što je postala mis Holandije, istakla borbe sa kojima se suočavala kao transrodna osoba.

"Mis univerzuma nas je zamolila da se opišemo jednom rečju. Reč koju biram je 'pobeda', jer sam kao mala pobedila sve stvari koje su mi se našle na putu - i pogledajte me sada, kako stojim ovde kao jaka, osnažujuća i samouverena trans žena", rekla je Kol u ​​videu.

"Nikada ne zaboravite da ovo možemo zajedno, niste sami na ovoj planeti. Nikada nemojte prestati da sanjate o tome da budete Vaš ultimativni i samopouzdani VI! Nikada ne dozvolite da vam neko kaže šta je dobro za vas, jer je jedino važno da postanete najbolja verzija sebe", napisala je kasnije Kol ispod video snimka.

Organizacija Miss Universe promenila je svoja pravila 2012. kako bi omogućila trans takmičarima da postanu deo takmičenja, kao korak ka inkluzivnosti i razbijanju granica.

Organizacija se razvijala i unosila revolucionarne promene u svoja pravila. Za razliku od pre nekoliko godina, sada je dozvoljeno da se za krunu takmiče i razvedene žene, trudnice i žene sa decom. Prema izveštajima, kriterijumi starosne granice biće uklonjeni od 2024. kako bi se omogućilo svakoj odrasloj ženi na svetu da se takmiči za Miss Universe.

Podsetimo, na takmičenju za Mis sveta učestvuje i lepa Anja Radić, koja će biti predstavnica Srbije i koja je za sada jedna od favorita. 

Bonus video:

transrodna žena Instagram/justthetip_

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!