Lepa Riki Valeri Kol proglašena je za najlepšu ženu Holandije, i takmičiće se u decembru na izboru za Miss Universe, što ne bi bilo ništa iznenađujuće da nije u pitanju transrodna manekenka.

Njena pobeda definitivno je vetar u leđa svim trans osobama, s obzirom na konstantne napade koje trpe i nipodaštavanje zajednice. 

Inače, Riki Valeri Kole ima 22 godine i sada je spremna da se bori za krunu Mis Univerzuma. Prilikom izbora Riki je nosila vatrenocrvenu haljinu, a kao i sve misice - emocije su je savladale pa se tokom proglašenja pobednice, rasplakala.

Odmah nakon proglašenja, Riki je na Tviteru objavila "Uspela sam, pobedila sam".

Takmičenje za Mis Univerzuma 2023. godine biće održano u El Salvadoru u decembru ove godine i tom prilikom ćemo videti Riki na sceni.

Zanimljiv je podatak da se od 2012. godine transrodne osobe mogu takmičiti na izboru lepote.

Ranijih godina sistem izbora lepote bio je u vlasništvu Donalda Trampa, a sada je organizaciju kupila tajlandska poslovna žena i advokatica Ana Jakrajutatip koje je i sama transrodna osoba.

Riki je otvoreno govorila o svojoj tranziciji

"Rođen sam kao mali Rik. Ali mali Rik je želeo da postane jaka Riki. Prelazak sa muškarca na ženu postao je nešto u čemu sam se osećala kod kuće, aka transrodna žena. Ovaj put je krenuo od moje 8. godine, bilo je tu mnogo uspona i padova. Naročito kada sam zaista izašla kao žena i promenila ime u Riki sa 11 godina. Od maltretiranja preko izgleda do trčanja kući i plača nije bilo lako i često sam pomislila "Zašto ja? zašto mi se to dešava?", započela je manekenka.

Istakla je da su joj porodica i prijatelji uvek mnogo pomagali.

"Prvo sam dobila inhibitore puberteta sa 12 godina, a zatim ženske hormone sa 16 godina. Konačno, znala sam šta želim kada je došlo vreme za operaciju pola. Nešto što bi mene lično učinilo 100% ženom.

Iako znam da je ovo za svakoga drugačije, ali za mene je to značilo zaokružiti sve. Posle dvogodišnje liste čekanja, mnogih zastoja, sredinom decembra 2022. pozvali su me iz bolnice: "Dobro jutro gospođo, imamo termin za vas.

U sebi sam odmah osetila mir, pomislila sam - konačno se moj san ostvaruje, a nekad je izgledao veoma daleko. Iznenada je potvrđen datum operacije... Želim da vas obavestim da je jučerašnja operacija prošla dobro. Od ovog trenutka počinje potpuno novo putovanje, jer sam i dalje transrodna žena, i to se neće promeniti. Radujem se budućnosti i svemu što dolazi, kako će sreća doći do mene i kako će me voelti bližnji. Hvala vam na svim lepim i toplim rečima do sada.

Sada ću dobro podneti oporavak i vratiti se kao još jača žena nego što sam do sada bila. I zapamtite: gde ima volje, ima i načina. Čak i ako stvari ponekad izgledaju nedostižne ili veoma daleko. Istrajte i usudite se da birate sami, samo vi možete postići da postanete ono što želite", napisala je Riki onaj dan kada je operisana, a to je bilo u januaru ove godine, a još njenih fotografija pogledajte u galeriji u nastavku teksta.

instagram/rikkievaleriekolle Riki Valeri Kol je prva transrodna osoba koja je pobedila na izboru za Miss.

Bonus video:

Misica preživela automobil bombu u Beogradu Instagram/0latz