Pre samo nekoliko dana, vaš ulazak na Gugl sigurno nije mogao proći a da „slučajno“ zaobiđete vest o Instagram drami koja se dogodila zahvaljujući Dui Lipi. Već znate da govorimo na temu Kosova i pitanju britanske pevačice putem storija koje je glasilo: „Zašto se Kosovo ne nalazi kao samostalna država na mapama kompanije „Apple?“.

Tada je sve počelo. Brojni komentari, javno iznošenje stavova, polemike i virtualni rat nastali su među javnim ličnostima, kako na domaćoj, tako i na stranoj javnoj sceni.

Bez obzira na to, pevačica se nije tu zaustavila. Pre samo nekoliko dana, Dua je na svom Instagram profilu podelila mapu Velike Albanije, ideje ultranacionalističkog pokreta koji veliča postojanje države u kojoj žive Albanci, a koja se prostire na teritoriji Albanije, Makedonije, Grčke i Srbije.

Nije ni potrebno da vam objasnimo koliko je ova objava naišla na niz negativnih komentara, mahom korisnika iz Srbije, Grčke i Makedonije. Širio se apel za prijavu posta na ovu temu, ali bez konačnog rezultata. Izgleda da čelnici Instagrama ne smatraju da britanska pevačica krši bilo koje pravilo.

Masovno reagovanje ljudi iz mnogobrojnih zemalja nije uticalo na Duu Lipu da promeni mišljenje. Ne obazirući se na ultrancionalističku objavu, pevačica je poslednjim postom samo istakla da želi da se mapa Kosova pojavi u Apple aplikaciji.

„Nisam imala nameru da prethodnom objavom raspirujem mržnju. Tužna sam i ljuta što su neke grupe, koje promovišu etnički separatizam, čiju ja ideju odbacujem, tako obeležile ovu objavu.", započela je pevačica.

Kad god pišem o Kosovu, moj feed poludi, čak i kad pišem o nečemu lepom poput hrane ili muzike. Uvek nailazim na otpor ideji o autnentičnoj kosovskoj kulturi. Svi zaslužujemo da budemo ponosni na našu nacionalnost i to odakle smo.

"Ja prosto želim da moja država bude prikazana na mapi i da mogu sa ponosom i srećom da govorim o albanskim korenima i mojoj rodnoj zemlji“ napisala je Dua i za kraj poslala poruku:

„Ohrabrujem sve ljude da prihvate svoje nasleđe i slušaju i uče jedni od drugih. Šaljem mir, ljubav i poštovanje svima.“