Da počnemo: tokom vikenda Dua Lipa je objavila stori putem koga je postavila pitanje kompaniji ‘’Apple’’ zašto se Kosovo ne nalazi kao zasebna država na njihovim mapama, usput šerujući objavu koja objašnjava ‘’zašto Kosovo nije i nikad neće biti Srbija’’. Od kompanije, kao što pretpostavljate - odgovor nije dobila, ali je ovim potezom napravila buru reakcija kod srpske publike i ogromne većine Instagram korisnika iz Srbije. To možemo shvatiti kao neku vrstu odgovora.

Među prvima je na ove izjave pevačice odreagovala Jelena Karleuša, koja je objavila skrinšot njenog storija i pozvala Duu da na svojim mrežama deli ljubav, mir i muziku (zbog koje je i popularna), ali i da dođe na Kosovo da bude sa svojim ljudima. (Podsetnik: Dua je rođena u Londonu, kao dete roditelja albanskog porekla koji su napustili Prištinu 1990-ih, da bi se vratili, sa njom, 2008, godine.)

Karleuša nije bila jedina koja joj se obratila ovim povodom, a ‘’bes’’ koji je izazvala kod građana Srbije usledio je velikim brojem prijava njenog storija koji je istog dana uklonjen od strane Instagrama. Međutim, Dua se ovde nije zaustavila, pa je u nedelju objavila i post:

 Uz fotografiju zastave Velike Albanije - napisala je: "Autohtoni - pridev (stanovnik nekog mesta), starosedeoci, a ne potomci migranata ili kolonista", dodala je pevačica.

U pitanju je zastava koja je viđena i na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije u Beogradu pre pet godina kada je jedan navijač koristeći dron uspeo da dovede do haosa u Humskoj, ali i prekida ove utakmice.

Među brojnim negativnim komentarima od strane poznatih, ali i od strane običnih građana, oglasila se i Tamara, jedna od naših najpoznatijih influenserki, koja je u jednoj rečenici kulturno poručila da je ovakav post izuzetno nepotreban i besmislen na nalogu koji bi trebao da se bavi muzikom.

U međuvremenu se oglasila i Tatjana, model i osnivačica ‘’Adrias Top Model’’-a koja je napravila, sada već virualnu, objavu o tome kako su nekome, očigledno, potrebni dodatni časovi istorije:

Tatjanini argumenti ovde nisu stali, pa je zatim objavila i sledeću fotografiju:

Argumentovano je objasnila da nije u redu da Unicef-ovi ambasadori promovišu ekstremizam, a zatim u komentarima pozvala svoje pratioce da prijave ovaj postupak nadležnima iz ove organizacije.

Storiji u Srbiji su goreli i sigurno da niste imali bar jednog prijatelja koji nije podelio prijavu njenog naloga na svoj stori - ovaj Instagram rat će se sigurno nastaviti i nakon ovog vikenda, a za posledicu će sigurno imati negativan imidž ove pevačice u Srbiji.

Jedno je sigurno: ovaj Instagram rat se neće tako brzo završiti, a ova mreža definitivno nije bila zamišljena kao platforma za širenje mržnje i političke poruke popularnih muzičkih izvođača.

Ostaje nam da pratimo ovu dramu do kraja, budite uz WANTED! - u korak sa svim aktuelnim novostima i dešavanjima na društvenim mrežama, ali i van njih.