Dečje zvezde doživljavaju ogromnu slavu još u najmlađem dobu, no ta rana izloženost često ima visoku cenu u adolescentnim i odraslim godinama. Javnost može biti surova, a život pod reflektorima nije uvek najbolji put. Mara Vilson, glumica poznata po ulozi Matilde u istoimenom filmu, jednom je izjavila da je malo dečjih zvezda koje uspeju da izađu iz Holivuda žive i zdrave.

Ove bivše dečije zvezde doživele su krah nakon svog uspeha:

Britni Spirs

Tokom ranih 90-ih, Britni, koja danas ima 41 godinu, vodila je "The Mickey Mouse Club" sa Kristinom Agilerom i Džastinom Timberlejkom na "Disney Channel-u".

Ali, Dizni je bio samo odskočna daska za nju. Godine 1999. probila se u muzičke vode sa svojim debi albumom "Baby One More Time". Sa samo 17 godina bila je istovremeno na vrhu lestvice albuma i singlova u SAD-u. Krenula je talasom uspeha i postala idol mnogim tinejdžerima.

Britni Spirs
Shutterstock 

U privatnom životu takođe joj je išlo dobro. Nakon romanse sa Džastinom Timberlejkom, udala se za plesača Kevina Federlajna, rodila dvoje dece, Šona Prestona, danas 18-godišnjaka, i Džejdana Džejmsa, danas 17-godišnjaka, i nakratko nestala sa scene.

Nakon razvoda dve godine kasnije, naglo je promenila imidž. Išla je na raskošne zabave sa Paris Hilton, paparaci su je slikali bez donjeg veša, a fotografe je tukla kišobranom.

Svi pamte kada je obrijala kosu u frizerskom salonu. U februaru 2007. otišla je u kliniku za odvikavanje.

Sud joj je oduzeo starateljstvo nad decom, otac je preuzeo starateljstvo nad njom, kojeg se konačno oslobodila 2021. godine, nakon 13 godina.

Britni Spirs
Rachpoot/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Ali, haos se nastavio. Na Instagramu je objavila golišave slike, najavila venčanje sa Semom Ašgarijem i izazvala veliku pometnju spontanim pobačajem. Mesecima kasnije plesala je na društvenim mrežama, smejala se u kameru. Ali, Britni nije srećna. U avgustu 2022. godine suprug Sem je objavio da se rastaju nakon samo 14 meseci braka.

Aron Karter

Bio je u centru pažnje od detinjstva, a već sa devet godina je izdao prvi album.

Usledila su još tri albuma i to 2000. godine, 2001. i 2002. S vremenom se uspeh smanjivao. 

Aaron Karter je 2019.godine javno izvestio o svojim zdravstvenim problemima na američkoj televiziji. Godinama je patio od anksioznih poremećaja, shizofrenije, manične depresije i poremećaja višestruke ličnosti.

Aron Karter
pritnscreen/instagram 

"Malo dečjih zvezda uspeva da izađe iz Holivuda živo ili zdravo", sažela je svojevremeno svoja iskustva glumica Mara Vilson, koja je postala dečja zvezda kao "Matilda" u istoimenom filmu.

Glumica je izgubila majku (od raka) kada je imala 8 godina, a kasnije je pala u depresiju i patila od opsesivno-kompulsivnog poremećaja. Danas se 36-godišnjakinja ponovno može da se smeje. Živi povučeno i uspešno radi kao autorka na sinhronizacijama. Retki pozitivan primer, kako pokazuju razne druge sudbine.

Makoli Kalkin

Njegove filmove mnogi fanovi jednostavno moraju da pogledaju za Božić.

Makoli danas ima 43 godine, a svi ga znaju u ulozi Kevina Mekalistera iz filma "Sam u kući" i "Kevin sam u Njujorku".

Sredinom 90-ih, međutim, ponude uloga su prestale, a glumac se sklonio u alkohol i drogu. Godine 2004. morao je na kratko u zatvor. Danas se čini da je bivša dečja zvezda opet bolje. Pred kamerama je zbog novih projekata, a pronašao je i svoju privatnu sreću, ima dvoje dece sa Brendom Song.

Miša Barton

Danas ima 37 godina, započela je svoju karijeru kao dečja zvezda u filmu "Šesto čulo". Godine 2003. postala je međunarodna zvezda sa 17 godina zahvaljujući "The O.C. California".

Nakon što je TV serija završila 2006. godine, Miša Barton nastavila je da pada. Odnos s majkom, koja ju je vodila kroz život i posao, bio je težak, a Miša je čak podigla tužbu protiv nje. Godine 2009. je primljena na kliniku.

Godine 2012. bivša tinejdžerska zvezda rekla je u jednom intervjuu: "Paparaci su uvek tu. Uvek. Napadaju vašu psihu. Niko ne izlazi odande u jednom komadu. Bio je to beg." Glumica je sada uspela da ostavi svoju prošlost iza sebe. Danas se ne drogira, više nije opsednuta mršavljenjem, a čak se vratila i pred kamere.

Lindzi Lohan

Poput mnogih dečjih zvezda, Lohan, koja danas ima 37 godina, pogodila je Diznijeva kletva.

Postala je svetski poznata 1998. godine u svojoj prvoj ulozi Hali Parker i Eni Džejms u filmu "Zamka za roditelje".

Lindzi Lohan
Shutterstock 

Godine 2005. je prekinula saradnju sa Diznijem, a nakon toga dospela je na naslovnice zbog svojih ekscesa u drogama i alkoholu te boravka u zatvoru.

Ali, bivša dečja zvezda se sabrala. "Posljednjih nekoliko godina bilo je kao traganje za dušom", rekla je jednom u intervjuu. Uzela je puno vremena za sebe i imala svojevrsnu "promenu scene" sA novim ljudima i mestima, a 2022. godine je dobila prvo dete.

Demi Lovato

Droga, depresija, alkohol, bulimija - medicinski karton pevačice je dugačak i opisuje tužnu sudbinu dečije zvezde.

Demi Lovato
Instagram /, @ddlovato 

Demi Lovato se proslavila 2007. godine uz "Jonas Brothers" u Diznijevim filmovima "Camp Rock" i "Camp Rock 2". Sa 12 godina se prvi put okrenula piću i postala zavisna o alkoholu i drogama.

Kad je imala 18 godina otišla je na rehabilitaciju. Pevačica je 2018. godine hospitalizovana nakon predoziranja i to nakon šest godina apstinencije. Danas je Demi Lovato na dobrom putu i srećna je sa svojim novim partnerom.