Rasel Brend, komičar i glumac nedavno se našao na meti jezivih optužbi četiri žene koje su iznele optužbe da ih je zlostavljao, pa čak i silovao. 

Priče o njegovom, često nedopustivom ponašanju godinama su bile javna tajna, i ko zna do kada bi se o svemu ćutalo da žene nisu odlučile da progovore o svemu.

Slavni Britanac isprva je negirao sve ove navode i tvrdio da su svi njegovi odnosi bili sporazumni. Brend nikada nije krio koliko je uživao u usputnim seksualnim odnosima - jednom je priznao da je spavao sa više od hiljadu žena i da je za njega seks bio zavisnost, baš kao i alkohol i droga.

Rasel Brend je optužen za silovanje.
Instagram 

Sada se konačno ponovo oglasio, a njegove reči zgrozile su mnoge. 

"Bila je ovo izvanredna i uznemirujuća nedelja i hvala vam puno na podršci i na tome što ste doveli u pitanje informacije koje ste dobili. Do sada ste verovatno svesni da je britanska Vlada zatražila od velikih tehnoloških platformi da cenzušišu naš onlajn sadržaj", započeo je Rasel Brend.

"Neke onlajn platforme su se povinovale tom zahtevu. Ono što možda ne znate je da se to dešava u kontekstu zakona o bezbednosti na mreži – ovo je zakon Ujedinjenog Kraljevstva koji daje široka ovlašćenja za nadzor i cenzuru i taj zakon je već usvojen. Takođe ne mogu da zamislim da ste čuli za inicijativu pouzdanih vesti i sada, kao što je često slučaj kada se reč kao što je ‘pouzdano’ koristi kao deo akronima za opisivanje neizabranog tela, poverenje je poslednja stvar koju treba da ponudite. Inicijativa za vesti od poverenja je saradnja između velikih tehnoloških i nasleđenih medijskih organizacija u cilju patroliranja, gušenja i zatvaranja nezavisnih medijskih organizacija poput ove", dodao je.

Dalje je objasnio da će o svemu detaljno govoriti u svojoj emisiji u ponedeljak na Rumble-u. Naglasio je da pravo rivalstvo sada nije između, na primer BBC-a i CNN-a na globalnom nivou, ono je zapravo između svih provajdera vesti od poverenja i… digitalnih platformi“.

Rasel Brend se oglasio povodom optužbi.
James Manning / PA Images / Profimedia 

"Jasno je da ove organizacije sarađuju u konstruisanju narativa, bilo da se radi o ratu ili pandemiji i naravno, ima i drugih primera. Veoma mi je jasno da moramo da budemo veoma, veoma oprezni – zato vas molim vas da me pratite na Rumble-u. Rumble se jasno obavezao na slobodu govora, Rumble je primarna platforma sa koje ćemo emitovati. Vratićemo se ovog ponedeljka i kao i obično", rekao je Brend, između ostalog.

Nažalost, ukoliko pogledate komentare ispod videa jasno je da su mnogi na njegovoj strani, te su pojedinci čak govorili da bilo kakvo seksualno nasilje i slično, koje se desilo odavno ne može da se dokaže. 

Sa druge strane, na Instagramu i X-u, odnosno bivšem Tviteru, mogu se pročitati komentari da na ovaj način Rasel pokušava da "ućutka medije" koji daju prostor žrtvama da progovore o svemu. Generalno se stekao utisak da Rasel pokušava sve što je u njegovoj moći da se o ovoj temi ne priča i ne piše. 

Podsetimo, jedna od žena koja ga je optužila za silovanje bez kondoma, koja se predstavlja kao Nadija kako bi zaštitila svoj identitet, otkrila je da se napad odvio 2012. kada je posetila glumca u njegovom domu u Los Anđelesu.

Nadija je tada imala 30 godina, a Brenda je upoznala na jednoj zabavi u junu 2012, nakon čega ju je pozvao kod sebe kući. Par je imao sporazumni seks, ali ju je on zamolio da ga poseti 1. jula rano ujutru kada je došlo do spomenutog silovanja.

"Vrata su bila otključana, pa sam odmah ušla. Iz spavaće sobe je izašao go, a ja sam bila zatečena. Gurnuo me je uz zid i poljubio. Rekao mi je da "prijatelj" čeka u njegovoj spavaćoj sobi da mu se pridružimo. Rekla sam mu da me nije briga, da se to neće desiti i da to nećemo uraditi", ispričala je i potom dodala da ju je Rasel nakon toga silovao bez kondoma dok ga je ona molila da "siđe sa nje".

Navodno joj je Brend posle te noći poslao i SMS poruke u kojoj izražava kajanje. "Žao mi je. To je bilo ludo i sebično. Nadam se da ćeš mi oprostiti, znam da si divna osoba", pisalo je u njegovoj poruci.

Bivšu terao da pere zube do iznemoglosti

Britanski mediji osvrnuli su se i na navode Džordan Martin, žene sa kojom je komičar bio šest meseci u vezi tokom 2007. godine, a koja je u svojoj knjizi objavila da ju je emocionalnog zlostavljao. Kao primer navela je kako ju je terao da pere zube toliko snažno sve dok je desni ne bi zabolele i prokrvarile, a sve kako bi imala "anonimni ukus".

Ona je napisala i da Rasel "svesno pomera granice i kontroliše druge ljude da bi ispunio lične perverzije zarad dominacije".

Napao i saradnicu koju je upoznao na sastanku anonimnih alkoholičara

U javnost je izašla još jedna žena koja je otkrila da je glumca upoznala na sastanku anonimnih alkoholičara, nakon čega ju je on angažovao kako bi zajedno sarađivali na jednom projektu. Nakon toga dogodio se seksualni napad. "Zgrabio me je i bacio na krevet i pokušao da me na silu skine. Vrištala sam da ga volim i da je on moj prijatelj i pitala ga zašto to radi", ispričala je.

Keti Peri znala kakav je Rasel zapravo

Medije obilazi čak i stari intervju sa pevačicom Kejti Peri, inače bivšom Raselovom suprugom, u kome ona otkriva da zna mračnu istinu o njemu koju nikome neće reći dok ne dođe vreme za to.

Podsetimo, Keti je imala samo 25 godina kada je počela da se zabavlja sa 35-godišnjim Raselom. Bili su zajedno nešto malo više od godinu dana kada su odlučili da se uzmu. Rastali su se 14 meseci kasnije, a odluku o razvodu Rasel joj je saopštio porukom, dok se spremala da izađe na binu, što je uhvaćeno i kamerom. Keti je bila u suzama do izlaska pred publiku, gde se držala poput pravog profesionalca, da bi u pauzama ponovo plakala.

Nakon razvoda, Keti je 2013. za Vogue progovorila o njihovom odnosu. "On je veoma pametan čovek, magičan čovek i bila sam zaljubljena kada sam se udala za njega." rekla je tada. "U početku, kada sam ga upoznala, želeo je da budemo ravnopravni, i mislim da mnogo puta jaki muškarci žele nekoga jednakog sebi, ali onda dobiju to jednako i onda su kao - ne mogu da podnesem jednakost. Nije mu se dopala atmosfera u kojoj sam bila šefica na turneji. Ponašao se stvarno toksično, sve je bilo veoma kontrolisano, što je uznemirilo."

Bonus video:

AKO SE SILOVANJE NE PRIJAVI NAKON 72 ČASA SUĐENJE JE ĐAVOLSKI TEŽAK POSAO! Advokat: Postoji način da se olakša žrtvama, evo i koji Kurir teleivizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!