Kada kažemo Finiks, verujemo da vam je na ovo prezime prva asocijacija čuvni Džoker - Hoakin Finiks, jedan od najtalentovanijih glumaca današnjice. Međutim, mnogi ne znaju da je njegov brat River bio uzdanica glumačkog sveta mnogo pre Hoakina, ali je nažalost sudbina imala druge planove. 

Da je Živ, River bi 23. avgusta napunio 53 godine. Slavni lepotan je nažalost prerano preminuo 31. oktobra 1993. nakon niza sumnjivih okolnosti.

River Feniks bio je velika zvezda.
IFA Film / United Archives / Profimedia 

Prva serija u kojoj se pojavio bila je "Seven Brides for Seven Brothers" 1982. godine, a već u tom periodu dobio je obožavatelje iz svih delova sveta. River i njegova sestra Rejn su jedno vreme zajedno svirali u bendu Aleka’s Attic, u kojem je River bio glavni vokal i gitarista.

Slavni glumac deo je muzičke istorije jer je tokom snimanja filma “My Own Private Idaho” upoznao Fleu, današnjeg basistu benda Red Hot Chilli Peppers, koji je Riveru posvetio pesmu "Transcending". Majkl Stajp takođe je bio blizak s Riverom, a njegov bend R.E.M. posvetio je čitav album ovom sjajnom glumcu.

U kratkoj, ali bogatoj karijeri dobio je i brojna priznanja za svoj rad, a svakim novim filmom dobivao je sve više obožavatelja sa svih delova sveta.

Kobna noć

Kobnog 30. oktobra 1993. godine River je otišao je u izlazak s devojkom Samantom, Fleom, Hoakinom i sestrom Rejn. Otišli su u klub The Viper Room, čiji je vlasnik onda bio glumac Džoni Dep, a River je u jednom trenutku samo kolabirao.

Koncert koji se u tom trenutku održavao odmah je prekinut, a Flea koji je inače s Depom bio na pozornici, otišao je s Feniksom u bolnicu. Uprkos naporima lekara da ga ožive, proglašen je mrtvim u 1:51h iza ponoći. Ono što posredi je da je River uveliko bio korisnik teških droga i opijata, a te noći je popio čašicu smrtonosnog miksa kokaina i heroina.

Hoakin je pozvao pomoć da pomogne bratu.
Bill Lyons / ADMedia / Profimedia 

Hoakin je prvi pritrčao, a potom unezveren pozvao pomoć. Nažalost, hitna pomoć je mogla samo da konstatuje smrt, a Hoakin je ovo jako teško podneo, i čak odustao od glume u jednom trenutku.

Nakon smrti slavnog glumca kružile su razne teorije zavere. Samanta, koja je bila njegova devojka u trenutku smrti, pre nekoliko je godina opovrgnula sve natpise o teorijama zavere, a ispričala je kako je bilo jasno da se s glumcem nešto događa.

"Bio je većinu vremena trezan, a brojni njegovi prijatelji su se drogirali i znala sam da nešto nije u redu. Nisam ga viđala da se drogira, ali ponašao se u nekoliko navrata tako da mi je bilo neprijatno u njegovom društvu", ispričala je. Dodala je kako je ubrizgao heroin, ali tek nakon što je ušao u klub u kojem se i srušio.

Film "Dark Blood" snimao se kada je River preminuo, a producenti su onda rekli da su snimili 80 odsto filma, ali im je trebalo da nađu način kako da sve završe bez njega. Film je premijerno prikazan 20 godina nakon Riverove smrti.

Odrastali u kultu 

Iako Finiks nikada nije voleo da priča o svojoj prošlosti, neke informacije o teškom odrastanju su ipak procurile u javnost zahvaljujući njegovom pokojnom bratu Riveru koji je izgubio nevinost sa samo 10 godina upravo od strane jednog o “sveštenika”.

Naime, njihovi roditelji bili su članovi kulta "Deca Boga" Dejvida Berga, harizmatičnog propovednika raščinjenog od strane protestantske crkve zbog "slobodnih tumačenja hrišćanstva".

Berg je terao decu na incest, silovao maloletnice i maloletnike, a neretko su i roditelji prisiljavani da imaju odnose sa naslednicima. Silovanje dece bilo je način da, kako je Berg propovedao “povećaju pleme”, a “seksualnim odnosima pokazvali bi svoju ljubav prema Isusu”.

Kult Božija deca u kojem maltretiraju maloletne.
Sharen Seitz / SWNS / SWNS / Profimedia 

Finiksov otac je u jednom trenutku shvatio da mora da izvuče porodicu iz ralja sekte, te su se ukrcali su se na brod u Venecueli i krenuli put Floride.

"Tada sam prvi put dobio tortu za rođendan. Napravili su je članovi posade koji su prevozili tovar igračaka u Ameriku. Nikada pre toga nisam imao novu igračku. Moji roditelji su bili brižni, jedino sam im zamerao kad sam bio mlađi što su od nas napravili vegane", otkrio je glumac u intervjuu za Veniti Fer.

Nedugo zatim porodica se preselila u Los Anđeles i tada su kao simbol novog početka svoje ime promenili u Finiks. 

Bonus video:

SEKTAŠKI RITUAL KOD ZAJEČARA? Aplinisti pronašli ljudske kosti pobodene na kolac (KURIR TV) Kurir televizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!