Život princeze Dajane i dan-danas je izvor velikih intriga za milione obožavalaca kraljevske porodice širom sveta. Iako je prošlo 26 godina od njene tragične smrti 1997. godine, detalji iz života pokojne Dajane se još uvek istražuju i prikazuju u nekim od najpopularnijih filmova i televizijskih drama. 

Ono što je mnoge zanimalo, pored turbulentnog odnosa sa Čarlsom, je i njena relacija sa porodicom, a pogotovo ocem Džonom sa kojim je ima više trzavica.

I dan-danas se svi zanimaju za život Dajane.
LNS / Camerapress / Profimedia 

Kako je i sama priznala, jedno od najranijih sećanja bio je trenutak kada je njen otac ošamario njenu majku. Par se kasnije razveo, ali je trauma ostala, a u jednom trenutku i Dajana je podigla ruku na svog oca.

Podsetimo, Džon Erl Spenser i Frensis Spenser su okončali svoj razvod 1969. godine, a nedugo zatim, Džon je dobio puno starateljstvo nad svoje četvoro dece - uključujući Dajanu.

Godine 1976. ponovo se oženio Rejn Leg. Međutim, kako se govori u dokumentarcu PBS-a, Džon nije obavestio svoju decu o odluci da se ponovo oženi, što je navodno razbesnelo pokojnu princezu od Velsa u to vreme.

"Ovo je bio pravi šok za decu. Nisu čak ni pozvani na venčanje", otkriva kraljevski komentator u dokumentarcu PBS-a, dodajući: "On nije obavestio svoju decu da je oženio Rejn. Dakle, kada je to uradio Dajana je zapravo ošamarila svog oca."

Nakon toga Dajanin otac pojurio za njom i vikao da to "više nikada ne sme da uradi". Kao što je objašnjeno u biografiji "Svojim rečima: Dajana, princeza od Velsa", ovo je navelo Dajanu da mu odgovori sa "samo ako se nikada više ne oženiš, a da mi ne kažeš". 

Međutim, ovo je bio samo početak haosa u porodici Spenser. Rejn Leg, inače ćerka spisateljice najprodavanijih ljubavnih romana i socijalistkinje Barbare Kartland, bila je poznata po burnom ljubavnom životu. Udavala se za moćnike i političare, a iz svakog razvoda izlazila je sve bogatija i moćnija. 

Uz to, Rejn je bila deo raskalašne grupe koja je volela da se zabavlja, a koju je predvodila princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete II. Ipak, daleko od toga da je Rejn bila lenja. Od svoje majke nasledila je radnu etiku i intelekt, te je i sama napredovala u politici.

Od politike je konačno odustala nakon što je upoznala Erla Spensera 1972. Kao "ta" devojka iz visokog društva u 50-im i 60-im, Rejn je bila tražena u novinama i na televiziji, a doprinela je i prvom svetskom samitu o planeti Zemlji, konferenciji UN-a o životnoj sredini u Stokholmu 1972, kada je napisala Izveštaj.

"Zla maćeha Spenserove dece"

Međutim, kad je na naslovnicama počela da se pojavljuje uz Erla Spensera, počeo je pad njene popularnosti. Ona se udala za princezinog oca 1976, nakon što ga je njena majka Fransis Šand Kid napustila.

Započela je kampanja mržnje, u sklopu koje je bila predstavljana kao "zla maćeha dece Spencer", od kojih se jedno - Dajana - trebalo da se uda za britanskog prestolonaslednika. Pozitivni naslovi su nestali, a umesto njih objavljivane su optužbe da je Rejn učinila sve - od isterivanja Spenserove dece iz njihovih spavaćih soba, pa sve do rasprodaje njihovog nasledstva u obliku umetnina i antikviteta, kako bi finansirala renoviranje velelepnog imanja.

Rejn je bila i ključni svedok u istrazi mrtvozornika o smrti princeze Dajane na Kraljevskom sudu pravde. Iako im je odnos bio napet, njih dve su se zbližile godinu dana nakon Spenserove smrti, kad je ona već bila u trećem braku s grofom Žanom-Fransoanom Pinetonom de Čemburnom.

Iako brak s ocem nije potrajao, Rejnin odnos s princezom se produbio. "Nazvala bi i u vrlo kratkom vremenskom roku došla bi, sela na sofu i razgovarala... Rekla je da ja nemam skrivene namere", rekla je Rejn za vreme istrage.

Odnos s Dajanom

Dajana i njena braća i sestre nisu voleli svoju maćehu, te su je nazivali "Otrovna Rejn" i često pevali "Rain, Rain, go away" ("Rejn, Rejn, odlazi!"), što je popularna dečija pesmica.

Nije sedela s Džonom Spenserom na venčanju princeze Dajane i princa Čarlsa 1981. i nije se pojavila na balkonu Bakingemske palate nakon ceremonije. Takođe se šuškalo da ju je jednom prilikom princeza od Velsa gurnula niz stepenice, prenosi Daily Mail.

U vreme kad se Dajana otuđila od svoje majke jer su se navodno posvađale zbog toga što je Dajana izlazila s muslimanima, Rejn je postala Dajanina glavna osoba od poverenja i najveća podrška. Dve žene su, na kraju krajeva, volele tri zajednička muškarca - grofa Spensera, kralja Čarlsa i Dodija Al Fajeda. Dok se suočavala s raspadom kraljevskog braka, Rejn joj je poslužila kao rame za plakanje.

Dajani je maćeha bila rame za plakanje.
CNP / ddp USA / Profimedia 

Njih dve su delile strast prema horoskopu, a Rejn se prilikom istrage našalila da su obe želele da "tamnoputi, zgodni gospodin uđe kroz vrata".

BBC je izvestio da je Rejn rekla sudiji lordu Džastisu Skotu Bejkeru: "Preklinjem vas da date sve od sebe da rešite ovu misteriju, da uklonite sve što bi moglo da bude prikrivanje i ispitate sve mogućnosti i nemogućnosti kako biste omogućili jadnoj Dajani i jadnom Dodiju da konačno počivaju u miru."

Karijera u Harodsu

Upravo zahvaljujući Dajani i Dodijevom ocu Mohamedu Al Fajedu, Rejn je dobila i svoj poslednji i možda najsrećniji posao - poziciju direktorke upravnog odbora i povremene prodavačice u prodavnici Harods.

"Mohamede, ovo je žena koju bi trebalo da zaposliš - ona može da organizuje baš sve", rekla je princeza svom prijatelju kada su se našli na jednoj zabavi početkom 1996. "OK, ponudiću joj posao", odgovorio joj je Al Fajed. "Mislila sam da se šali. Srećom, nije", rekla je kasnije Rejn.

Iskoristila je priliku, izgradila uspešnu karijeru i povezala se s bogatim kupcima. Volela je rad u prodavnici i na kasi. "Bila je posebno dobra sa sredovečnim muškarcima. Ušli bi u potrazi za kravatom, a izašli bi s četiri džempera od kašmira", rekao je jedan prijatelj za Daily Mail.

Jednom prilikom je Rejn izjavila: "Ironično je to što ja nikada nisam šopingovala u Harodsu. Moj suprug (Erl Spenser) je bio taj koji je praktično živeo tamo."

Stoga nikoga nije preterano iznenadilo ni to što je Rejn pomno isplanirala svoj oproštaj od Harodsa. Svog se posla, naime, nevoljno odrekla kada se krajem 2014. razbolela od raka (što je poverila vrlo malom broju ljudi). Tada je priredila večeru za 35 najbližih prijatelja u kući Spenserovih i svakome od njih se zahvalila na prijateljstvu. Trebalo im je neko vreme da shvate da se oprašta.

"Rejn se nikad nije žalila niti spominjala svoju bolest", rekao je njen prijatelj Džulijan Felous. "Bila je usmerena na život u sadašnjem trenutku. Čak je nagovorila jednog prijatelja, Majkla Kolea, bivšeg novinara BBC-ja i direktora za odnose s javnošću Harodsa, da održi hvalospev na njenoj komemoraciji, poslavši mu unapred dve otkucane stranice sa svim njenim pobrojanim postignućima", otkriva i dodaje da se Kol požalio kako nikada nećemo više videti ženu sličnu njoj, bila je potpuno i apsolutno jedinstvena.

Bonus video:

Dajana Čarls  tiktok/@royal.tc

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!