Iako se mislilo da je princeza Dajana imala buran odnos samo sa Čarlsom i pripadnicima kraljevske porodice, zapravo je i njena porodična prošlost bila protkana skandalima, ponajviše zbog maćehe Rejn Spenser sa kojom je dugo bila na "ratnoj nozi".

Međutim, Dajana i Rejn svoj odnos izgladile su malo pred njenu smrt i tada je princeza bila bliža sa maćehom nego sa rođenom majkom.

Ko je bila Rejn Spenser?

Rejn je rođena 9. septembra 1929. i bila je ćerka spisateljice najprodavanijih ljubavnih romana i socijalistkinje Barbare Kartland. Njen otac bio je Aleksandar Mekorkvodejl, vojni časnik koji je takođe bio naslednik štamparije, međutim, njeni roditelji su se razveli, a majka se udala za njegovog rođaka Hjua i dobila dva sina.

Provela je vreme u Kanadi i u školi je bila "uvek najbolja", a opisivali su je i kao izvrsnu plesačicu. Rejn se udavala tri puta, što joj je donelo pet titula, uključujući časnu gospođu Džeralda Legea, vikontesu Luišam, groficu od Dartmauta, groficu Spenser i groficu de Čemburn.

A upravo je veza s Džonom Spenserom javnosti bila najzanimljivija, iako je sve što je radila pre tog susreta jednako vredno pažnje.

Njena majka pokušavala je od Rejne da učini sve ono što ona sama nije bila, pa je tako 1947. upravo ona, među 20.000 kandidata, bila predstavljena kralju Džordžu VI nakon rata.

Rejn se prvo udala za Džeralda Legea, naslednika grofovske titule. Ubrzo je uredila kuću i stiglo je dvoje dece - Vilijam 1949. i Rupert 1953. godine. Šarlot i Henri rođeni su više od decenije kasnije.

Srećom ili dobrom procenom, a verovatno zahvaljujući oboje, Rejn je bila deo raskalašne grupe koja je volela da se zabavlja, a koju je predvodila princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete II. Poput mnogih drugih privilegovanih mladih žena njene generacije, i Rejn je vreme najviše provodila družeći se, baveći se dobrotvornim radom i čekajući da njen suprug nešto nasledi. Ali Rejn je imala i majčinu radnu etiku.

Pomalo neugledna Kartland, koja je preživela skandalozan razvod, žestoko je radila na karijeri kolumnistkinje i romanopisca kako bi mogla da pošalje Rejn i njena dva polubrata u privatne škole. Međutim, ona nije inteligenciju svoje ćerke smatrala prednošću. "Oh, uredi svoju kosu, draga. Nijedan muškarac ne želi pametnu ženu", rekla bi svaki put kad bi njena kći uletela kroz vrata s novom vešću o njenom poslednjem akademskom uspehu.

Uspešna u politici

Uprkos tome, kasnije je priznala da su i ona i suprug oduvek smatrali da je Rejn ipak trebala nešto da učini. I jeste. Kada je imala 24 godine, Rejn Lege osvojila je mesto u Gradskom veću Vestminstera kao konzervativka. Tada je bilo teško zamisliti šta bi žena koja je imala svog batlera, kuvaricu, sobaricu i dadilju mogla poželeti od posla koji uključuje donošenje zakona o svemu - od kanalizacije do parkirališta, ali ona je uživala u tom izazovu. 

Od politike je konačno odustala nakon što je upoznala Erla Spensera 1972. Kao "ta" devojka iz visokog društva u 50-im i 60-im, Rejn je bila tražena u novinama i na televiziji, a doprinela je i prvom svetskom samitu o planeti Zemlji, konferenciji UN-a o životnoj sredini u Stokholmu 1972, kada je napisala Izveštaj.

"Zla maćeha Spenserove dece"

Međutim, kad je na naslovnicama počela da se pojavljuje uz Erla Spensera, počeo je pad njene popularnosti. Ona se udala za princezinog oca 1976, nakon što ga je njena majka Fransis Šand Kid napustila.

Započela je kampanja mržnje, u sklopu koje je bila predstavljana kao "zla maćeha dece Spencer", od kojih se jedno - Dajana - trebalo da se uda za britanskog prestolonaslednika. Pozitivni naslovi su nestali, a umesto njih objavljivane su optužbe da je Rejn učinila sve - od isterivanja Spenserove dece iz njihovih spavaćih soba, pa sve do rasprodaje njihovog nasledstva u obliku umetnina i antikviteta, kako bi finansirala renoviranje velelepnog imanja.

Rejn je bila i ključni svedok u istrazi mrtvozornika o smrti princeze Dajane na Kraljevskom sudu pravde. Iako im je odnos bio napet, njih dve su se zbližile godinu dana nakon Spenserove smrti, kad je ona već bila u trećem braku s grofom Žanom-Fransoanom Pinetonom de Čemburnom. Iako brak s ocem nije potrajao, Rejnin odnos s princezom se produbio. "Nazvala bi i u vrlo kratkom vremenskom roku došla bi, sela na sofu i razgovarala... Rekla je da ja nemam skrivene namere", rekla je Rejn za vreme istrage.

Odnos s Dajanom

Dajana i njena braća i sestre nisu voleli svoju maćehu, te su je nazivali "Otrovna Rejn" i često pevali "Rain, Rain, go away" ("Rejn, Rejn, odlazi!"), što je popularna dečija pesmica.

Nije sedela s Džonom Spenserom na venčanju princeze Dajane i princa Čarlsa 1981. i nije se pojavila na balkonu Bakingemske palate nakon ceremonije. Takođe se šuškalo da ju je jednom prilikom princeza od Velsa gurnula niz stepenice, prenosi Daily Mail.

U vreme kad se Dajana otuđila od svoje majke jer su se navodno posvađale zbog toga što je Dajana izlazila s muslimanima, Rejn je postala Dajanina glavna osoba od poverenja i najveća podrška. Dve žene su, na kraju krajeva, volele tri zajednička muškarca - grofa Spensera, kralja Čarlsa i Dodija Al Fajeda. Dok se suočavala s raspadom kraljevskog braka, Rejn joj je poslužila kao rame za plakanje.

"Dajana je uvek govorila da ja nemam skrivenih namera. S obzirom na to da je bila tako popularna i svetski poznata, toliko je ljudi uvek želelo nešto od nje. Bio je to vrlo iscrpljujući život", rekla je Rejn prilikom istrage princezine smrti.

Rejn Spenser branila je Dajanu.
CNP / ddp USA / Profimedia 

Njih dve su delile strast prema horoskopu, a Rejn se prilikom istrage našalila da su obe želele da "tamnoputi, zgodni gospodin uđe kroz vrata".

BBC je izvestio da je Rejn rekla sudiji lordu Džastisu Skotu Bejkeru: "Preklinjem vas da date sve od sebe da rešite ovu misteriju, da uklonite sve što bi moglo da bude prikrivanje i ispitate sve mogućnosti i nemogućnosti kako biste omogućili jadnoj Dajani i jadnom Dodiju da konačno počivaju u miru."

Dajana je imala veliku podršku maćehe pred smrt.
Agence / Bestimage / Profimedia 

Karijera u Harodsu

Upravo zahvaljujući Dajani i Dodijevom ocu Mohamedu Al Fajedu, Rejn je dobila i svoj poslednji i možda najsrećniji posao - poziciju direktorke upravnog odbora i povremene prodavačice u prodavnici Harods.

"Mohamede, ovo je žena koju bi trebalo da zaposliš - ona može da organizuje baš sve", rekla je princeza svom prijatelju kada su se našli na jednoj zabavi početkom 1996. "OK, ponudiću joj posao", odgovorio joj je Al Fajed. "Mislila sam da se šali. Srećom, nije", rekla je kasnije Rejn.

Iskoristila je priliku, izgradila uspešnu karijeru i povezala se s bogatim kupcima. Volela je rad u prodavnici i na kasi. "Bila je posebno dobra sa sredovečnim muškarcima. Ušli bi u potrazi za kravatom, a izašli bi s četiri džempera od kašmira", rekao je jedan prijatelj za Daily Mail.

Jednom prilikom je Rejn izjavila: "Ironično je to što ja nikada nisam šopingovala u Harodsu. Moj suprug (Erl Spenser) je bio taj koji je praktično živeo tamo."

Stoga nikoga nije preterano iznenadilo ni to što je Rejn pomno isplanirala svoj oproštaj od Harodsa. Svog se posla, naime, nevoljno odrekla kada se krajem 2014. razbolela od raka (što je poverila vrlo malom broju ljudi). Tada je priredila večeru za 35 najbližih prijatelja u kući Spenserovih i svakome od njih se zahvalila na prijateljstvu. Trebalo im je neko vreme da shvate da se oprašta.

"Rejn se nikad nije žalila niti spominjala svoju bolest", rekao je njen prijatelj Džulijan Felous. "Bila je usmerena na život u sadašnjem trenutku. Čak je nagovorila jednog prijatelja, Majkla Kolea, bivšeg novinara BBC-ja i direktora za odnose s javnošću Harodsa, da održi hvalospev na njenoj komemoraciji, poslavši mu unapred dve otkucane stranice sa svim njenim pobrojanim postignućima", otkriva i dodaje da se Kol požalio kako nikada nećemo više videti ženu sličnu njoj, bila je potpuno i apsolutno jedinstvena.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!