Bili ste na sastanku, sve je izgledalo dobro, uzbuđeni ste zbog mogućeg ulaska u vezu ili nastavka druženja koje bi dovelo do toga, ali telefon ćuti. 

Sat, dva, tri... dan, dva... a njega nema, pa nema. Neke se u toj prilici hvataju za telefon i prve pišu, druge strpljivo čekaju da se "đuvegija" seti da napiše makar ono - "ej, ipak nisam za ovo". 

Šta kada muškarac ne piše.
Shutterstock 

Doduše, uglavnom posredi da su u pitanju ljubavne "igrice", toplo - hladno... a dok je druga strana hladna kao špricer, vi ste ti koji se jedete. Pa da li onda treba da pošaljete poruku ili ne? Da li treba da budete "dama" i pustite džentlmenta da se oglasi, ili smo to stereotipno ponašanje ipak ostavili u prošlosti? 

Neke devojke čekaju da muškarac piše prvi.
Shutterstock 

Sve ovo može biti prilično nezgodno za navigaciju, ali na svu sreću po mnoge koji i dalje traže pravu ljubav, stručnjaci kažu da ne bi trebalo da se ustežete da nekome pošaljete poruku, jer zaslužujete odgovore.

Kakvu poruku uopšte i poslati?

Naravno, možda mislite da je to mnogo lakše reći nego učiniti, i u pravu ste. Ponekada posle prvog sastanka ljudi jednostavno ne znaju šta bi tačno trebalo da pitaju ili kakvu poruku da pošalju.

Mnogi se pitaju kakvu poruku poslati.
Shutterstock 

Stvari postaju još više zbunjujuće ako je sve prošlo savršeno, a i dalje niste dobili nikakav signal.

Na svu sreću, stručnjaci imaju rešenje: "Najbolji način da pošaljete poruku posle sastanka jeste da podelite svoje zadovoljstvo, sve dok je iskreno. Podelite nešto specifično što vam je zaista ostalo u lepom sećanju sa sastanka. To može da bude nešto što ste naučili o toj osobi, momenat koji ste podelili, mesto koje ste izabrali ili bilo šta drugo što je specifično za vas dvoje."

Tip ne piše prvi: razlozi

Mladić ne piše prvi? Razmislite o tome, da li se isplati patiti i biti uznemiren? Odjednom, razlog leži u banalnom odgovoru: tip je zatrpan stvarima na poslu; mladić se udubio u svoje studije. Umori se i želi da se posveti više poslu kako bi ga pre završio.

Muškarci ne pišu jer rade gomilu drugh stvari.
Shutterstock 

Razlika između muškaraca je da daju prednost poslu ili drugim aktivnostima. Oni odlučuju o važnim stvarima, a zatim razmišljaju o devojci. Pogotovo ako ste se sreli pre dan ili dva. Neki u većini slučajeva više vole živu komunikaciju nego dopisivanje. Zato oni ne pišu prvi.

Da li treba čekati muškarca da piše prvi?

U digitalnom dobu aplikacija za sastanke i onlajn veza, dinamika udvaranja značajno je evoluirala. Prošli su dani kada su tradicionalne rodne uloge strogo upravljale scenom zabavljanja. U današnjem svetu je sve češće da žene preuzimaju inicijativu u vezama, uključujući slanje prve poruke nakon prvog sastanka.

Prevazilaženje straha od odbijanja

Istorijski gledano, žene su bile uslovljene da se plaše odbijanja i stoga mogu oklevati da započnu kontakt nakon prvog sastanka. Međutim, prihvatanje mogućnosti odbacivanja može biti oslobađajuće i osnažujuće. Suočavajući se direktno sa ovim strahom, žene se mogu osloboditi samonametnutih ograničenja i steći osećaj kontrole nad svojim životom za sastanke. Štaviše, čin slanja prve poruke mogao bi dovesti do ispunjenja odnosa, čineći rizik od odbijanja vrednim preuzimanja.

Na kraju, odluka da li devojka treba da pošalje prvu poruku posle prvog sastanka zavisi od individualnih ličnosti, kulturnih normi i jedinstvene dinamike uspostavljene tokom sastanka. Bez obzira ko šalje prvu poruku, otvorena i iskrena komunikacija je od vitalnog značaja u svakoj vezi. Ako devojka oseća istinsku povezanost i interesovanje, iskreno izražavanje, bez ikakvih proizvoljnih pravila koja diktiraju kada i ko treba da započne kontakt, predstavlja pozitivan korak ka izgradnji zdrave i uspešne veze.

da li devojka treba prva da pošalje poruku nakon sastanka
Shutterstock 

U zaključku, na pitanje da li devojka treba da pošalje prvu poruku posle prvog sastanka ne može se odgovoriti sa konačnim da ili ne. Pristup svake osobe izlasku je duboko lični i treba da bude vođen njenim vrednostima, preferencijama i dinamikom specifične veze koja se formira. Prihvatanje individualnosti, poštovanje kulturnog konteksta i promovisanje otvorene komunikacije otvoriće put značajnijim i ispunjenijim odnosima, bez obzira na to ko šalje tu ključnu prvu poruku.

Bonus video:

Ljubavni saveti Tiktok/danhentschel