Ne postoji raskid koji je lak. Jedino ako ni jedna, ni druga strana nema ama baš nikakve emocije, ali složićete se, ovakve situacije su retke. U realnosti - bol je neizbežna, i nekad toliko jaka da više ne znamo šta da radimo.

Zato i ne čudi što je jedno od najpretraživanijih pitanja na Guglu: "Kako preboleti raskid?", sa dodatkom "brzo".

Odmah da napomenemo - svako ima svoj način kako se nosi sa bolom. Ali jedno je zasigurno - izlasci svako veče, alkohol ili nedozvoljene supstance neće vam pomoći da zalečite slomljeno srce, naprotiv. Samo će učiniti proces dužim i težim.

Ne postoji raskid koji je lak.
Shutterstock 

Preboleti nekoga koga volite nije lako. Da jeste, milioni pesama, knjiga za samopomoć, slika i pesama ne bi postojali. Ipak, dobre vesti su da tuga i bol neće trajati zauvek. Ali koliko tačno vremena treba da se nekoga prebolimo? I da li je zaista moguće ubrzati proces, tako da vaše srce konačno može da kuca normalno bez žali za starim vremenima?

Otkrivamo sve načine da budete bolje za kraće vreme.

Pravilo 21 dan

Ovo se pre svega odnosi na "detoksikaciju" od samog odnosa. Kako tvrde psiholozi, potreban je 21 dan da smo bez kontakta sa osobom koja nas je povredila da bismo bili u stanju da se uopšte suočimo sa sa realnom situacijom i otpočnemo sam proces preboljevanja. 

pravilo 21 dan može pomoći kod raskida.
Unsplash/Kelly Sikkema 

Treba vam otprilike nedelju dana da dozvolite svom telu i umu da se prilagode da ne budete u blizini nekoga sa kim ste bili u vezi. Potom još nedelju dana da sredite ili identifikujete svoja osećanja ili misli. A onda će vam možda biti potrebno još nedelju dana da shvatite šta su vaši sledeći koraci. Najteža je prva nedelja, a nakon toga stvari polako postaju bolje, čak i ako se ne čini tako.

Svako se nosi sa raskidom na svoj način

Pravilo "21 dan" ne znači da morate da prebolite vezu za 3 nedelje. Svako se nosi sa emocijama kako ume, i tu je najbitnije da zapamtite da je vreme sve, i da ne budete prestrogi prema sebi. Nemojte terati sebe na silu da budete bolje, i tako gurate emocije pod tepih. 

Svako se nosi sa raskidom na svoj način.
Shutterstock 

Pomoć psihologa nekada vam može pomoći da brže shvatite svoje emocije i krenete napred, te nemojte osećati sramotu što vam treba pomoć. Naprotiv, podržavamo vas da potražite savet psihologa ili terapeuta.

Patnja je deo procesa

Patnja je jednostavno deo preboljevanja, i ne postoji način da se izbegne. Nećete uspeti da pobegnete od nje. Ukoliko vam se plače - plačite, ukoliko vam se spava - spavajte, samo izbacite iz sebe bol.

Nemojte se izolovati od ljudi

Možda ćete misliti da je bolje ukoliko ste sami tokom najtežih dana, ali jako je bitno da budete okruženi prijateljima i porodicom ili da se redovno čujete sa njima, pogotovo u trenucima kada vam je najteže.

Nemojte se izolovati od ljudi.
Freepik/halayalex 

Napravite plan dana

Uvek je preporuka da date sebi malo vremena. Ali već nakon nekoliko dana tuge bitno je da se vratite u kolosek, a tu vam može pomoći organizacija dana. Krenite da trenirate, ma koliko da vam je teško, ili makar da šetate. Sedite u neki novi kafić, poslastičarnicu, izađite na veče komedije, u bioskop, krenite na kurs. Jako je bitno da imate određenu strukturu u danu, da ustajete u isto vreme, obavljate još neke obaveze mimo posla. 

Self-care na prvo mesto

Briga o sebi trebalo bi da vam je uvek na prvom mestu, a sada je posebno bitna. Uzmite vreme da oporavite srce i dušu, ali i telo. 

Sklonite zajedničke fotografije sa društvenih mreža

Nemojte ih brisati, ali ih sklonite. Jako je bitno da ih ne gledate neko vreme, kako vas ne bi podsećale i dodatno rastužile.

Sklonite zajedničke fotografije sa mreža.
Shutterstock 

Ne zaboravite da vredite

Lako je zaboraviti da vredimo i bez druge polovine, pogotovo ako ste se rastali u lošim uslovima gde su izrečene i brojne neistine poput "nećeš naći boljeg" i slično. Vredite, same ili sa njima. Fokusirajte se na budućnost, na neke planove koji vas raduju, a koje ste odlagale i držite do sebe.

Nemojte romantizovati vezu

Nažalost, mnogi od nas se najpre sete, nakon raskida, svega dobrog i lepog. A zaboravljamo da raskid nije nastao tek tako, te da je mnogo bilo situacija kada vas je neko izdao, razočarao, povredio. Naravno, to je ono što prvo zaboravimo. 

Zato je bitno da ne gledate kao da ste izgubili čoveka života, već se setite i njegovih loših osobina, a ne samo dobrih.

Život može biti bolji sada

Sada kada ste solo, odvojite vreme da preispitate svoj život. Raskid je neverovatna prilika za reinvenciju, tvrde stručnjaci, odnosno, ovo je idealan trenutak da se fokusirate na preoblikovanje svog života kako biste bili osoba kakva želite da budete. Možda je bilo stvari u vašoj vezi koje su vas ograničavale – možda ste voleli da izlazite i budete društveni, ali vaš partner je više voleo da ostane kod kuće. Uradite te stvari! Čak i ako ste sami, čak i ako je zastrašujuće. Možete sami da napravite nova i uzbudljiva iskustva i nikada ne znate koga ćete sresti na tom putu.

Bonus video:

raskid u avionu TikTok/traveltmz