Legendarna engleska pevačica i glumica Džejn Birkin preminula je u 77. godini, u Francuskoj, gde je i živela i radila sve do smrti. 

Još uvek nije poznat uzrok smrti, iako je poznato da je u prošlosti imala zdravstvenih problema, te joj je davne 2002. dijagnostifikovana leukemija. 

Džejn Birkin je preminula u 77. godini.
Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Proslavljena Britanka pronađena je mrtva u svom domu u Parizu, a ona je pre dve godine pretrpela težak moždani udar posle kog se oporavila, ali je isti ostavio posledice po njene zdravlje.

Proslavljena umetnica najpoznatija je po pesmi "Je t'aime... moi non plus", koju je otpevala u duetu sa Seržom Gensburom, svojim dugogodišnjim partnerom.

Iza sebe ima desetine uloga i 14 studijskih albuma, a po njoj je nazvana čuvena tašna modne kuće Hermes koja je i dan-danas san snova mnogim ženama, i za koju postoji lista čekanja.

Ovaj model omiljen je influenserki Tamari Kalinić koja je imala nekolicinu modela, kao i Ani Ivanović koja je za svoj model dala, prema pisanju stranih medija, između 9.000 i 13.000 evra. 

Kako je "Birkinka" dobila ime?

Nema sumnje da je Hermes Birkin torba jedan od najprepoznatljivijih i najpoželjnijih modnih dodataka na svetu. Torba je postala simbol luksuza i prestiža, a iza svog prefinjenog izgleda i besprekorne izrade, postoji zanimljiva anegdota koja je inspirisala naziv "Birkin" za ovu kultnu torbu.

Priča počinje u osamdesetim godinama prošlog veka kada je slavna francuska pevačica i glumica Džejn Birkin postala jedna od ikona stila.

Sa svojim nekonvencionalnim modnim izborima, Džejn Birkin je bila oličenje slobodnog duha i beskompromisnog stila. Kako je bila redovna muza i prijateljica modnih kreatora, nije bilo iznenađenje što je postala bliska sa Žan-Luisom Dumasom, tadašnjim izvršnim direktorom modne kuće Hermes.

Priča kaže da je tokom jednog leta između Pariza i Londona, Džejn srela Dumasa na letu. Kao i svaka modna ikona, Birkin je imala svoj stil i preferencije kada su u pitanju torbe. Međutim, tada nije mogla da pronađe torbu koja bi zadovoljila njene potrebe - da bude elegantna, prostrana i praktična.

Tokom leta, Birkin je izrazila svoje frustracije Dumasu, poznatom po svojoj posvećenosti stvaranju torbi koje su savršena kombinacija stila i funkcionalnosti.

Inspirisan njenim zahtevima, Dumas je odlučio da stvori torbu koja bi zadovoljila sve potrebe Džejn Birkin. Njih dvoje su zajedno počeli da razmišljaju o dizajnu, veličini i detaljima torbe.

Kako bi muza bila deo procesa kreiranja torbe, Dumas je odlučio da joj posveti model. Tako je, kao omaž njihovom zajedničkom radu i saradnji, Hermes nazvao novu torbu "Birkin". Ovaj gest učvrstio je status "Birkinke" kao ultimativnog modnog simbola.

Od tada, Birkin torba je postala sinonim za luksuz i eleganciju. Svaka torba se ručno izrađuje od najfinijih materijala, a samo najiskusniji zanatlije rade na njenom stvaranju. Birkin torba je simbol statusa, ali i umetnosti ručne izrade koja je postala zaštitni znak Hermes brenda, a njena cena ide i preko 200.000 dolara.

Međutim, zanimljivo je da ju je Džejn kasnije odbacila i gotovo mrzela. "Napunila sam svoju torbu otpadom... i nosim pola nameštaja iz moje kuće, to je veoma, veoma teška torba", rekla je Birkin za BBC o ograničenjima koja nosi torba, otkrivajući da više voli da nosi što manje stvari. "Sada punim džepove kao muškarac, jer onda zapravo ne moraš ništa da nosiš", dodala je. 

Džejn je neretko bila veoma nemarna sa tašnom, te je tako objasnila da "nije zabavno ako se torba ne šutne tu i tamo". 

"Nije zabavno ako torbu ne šutneš par puta, tako da izgleda kao da je mačka sedela na njoj - a obično jeste. Mačka je možda čak i sela u nju", rekla je Birkin.

"Uvek na nju lepim nalepnice i kačim perle, i brojanice. Uvek kačim stvari na torbe jer ne volim da izgledaje kao kod svih drugih".

Međutim, Džejn je kasnije torbu potpuno odbacila. Te 2015. zatražila je od Hermesa da preimenuje torbu od krokodilske kože nakon niza kritika od strane PETA, nakon što je saznala za uznemirujuću praksu u njenoj proizvodnji. U to vreme, Hermes je rekao da ispituje optužbe.

Birkin je takođe istakla da ju je zabavljalo što je ljudi i dalje povezuju sa torbom, nakon karijere koja traje pola veka i dodala da ne sumnja da će ipak biti poznatija po svojoj erotskoj pesmi "Je t'aime, moi non plus".

Ovaj singl iz 1969. godine Vatikan je osudio, BBC zabranio, ali je i pored toga bio na vrhu svih top-lista. 

"To je prilično izvanredan rekord", rekla je Birkin. "Možda i zanimljiviji od torbe."

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!