Svet sa nestrpljenjem očekuje finale Vimbldona na kojem će suočiti teniski titani - sa jedne strane, veteran tenisa Novak Đoković, sa druge - 20-godišnji Karlos Alkaraz, mlada nada željna dokazivanja.  

Mladi španski teniser veoma brzo je stekao pažnju teniske zajednice zbog svojih impresivnih rezultata i mlade dobi. Rođen 5. maja 2003. godine, Alkaraz je već postao poznat kao jedan od najvećih talenata svetskog tenisa, i već je prvi na ATP listi. Zanimljivo je da je ovo mesto prvi put zauzeo kao 19-godišnjak, što ga čini najmlađim igračem koji je postao svetski broj jedan.

Ko je Karlos Alkazar?

Mladi teniser rođen je u El Palmaru, u Mursiji, a rastao je sa trojicom braće. Ljubav prema tenisu nasledio je od oca, koji je bio direktor teniske akademije u klubu Real Sociedad Club de Campo de Murcia.

Karlos Alkazar mimo terena živi normalan život.
Chryslene Caillaud / Panoramic / Bestimage / Profimedia 

Kada je imao 15 godina, prešao je u sportsku akademiju čuvenog španskog tenisera i trenera Huana Karlosa Ferera. Na turnir je stigao 2020. godine, a već sledeće godine našao se u glavnom žrebu na Australijan openu, pobedio nekoliko igrača iz top 10 ATP liste, ušao u prvih 35 tenisera sveta...

Njegovi sjajni rezultati i pobede protiv iskusnih igrača poput Marina Čilića i Feliksa Ože-Alijasima privukli su pažnju teniske javnosti. Do sada je Alkaraz osvojio 11 titula, a najveći uspeh mu je trofej na US Openu 2022. godine.

I u nastavku sezone 2022, Alkaraz je nastavio da beleži zapažene rezultate. Osvojio je svoju prvu ATP titulu na turniru u Umagu, postavši tako najmlađi španski teniser koji je osvojio ATP titulu još od Rafaela Nadala. Njegov napredak na terenu, hrabrost i neustrašivost privukli su poređenja sa Nadalom, jednim od najboljih tenisera u istoriji.

Sada se Alkaraz nalazi pred najvećim izazovom do sada - finale Vimbldona, gde će se suočiti sa šampionom šampiona, Novakom Đokovićem. Đoković je već osvojio 20 Grand Slam titula i smatra se jednim od najboljih igrača u istoriji tenisa. Za Alkaraza će ovo biti prilika da pokaže svoju snagu, veštinu i mentalnu izdržljivost protiv vrhunskog protivnika.

Živi sa roditeljima

Mimo terena, Karlos je običan mladić koji se ponaša kao svi njegovi vršnjaci. Njegova majka Virhinija donedavno je radila kao asistentkinja u prodaji u jednoj popularnoj prodavnici nameštaja, dok njegov otac Karlos vodi agenciju za prodaju nekretnina. Teniser i dalje živi sa svojom porodicom, na u penthausu na dva sprata, u kom je drugi sprat navodno rezervisan za kancelariju Karlosa Starijeg i trofeje i teniske uspomene Karlosa Mlađeg.

Sportistine finansije vodi otac, a Alkaraz kaže da mu ne trebaju skupi satovi i brzi automobili – iako svake godine dobija novi od svog sponzora BMW-a. Njegovo bogatstvo procenjeno je na četiri miliona dolara, ali on ne vodi život mladih milionera, piše Glossy.

"Prilično sam mlad i imam svoje hirove, ali sam vrlo prirodan, normalan i skroman", rekao je nedavno teniser za Vogue. "Ne obraćam mnogo pažnje na brendove i automobile. Ako mi se nešto dopadne, pokušam da kupim to, ali na kraju se moj otac bavi svim tim."

Lomio rekete od besa kao mali

Kako je otkrio jednom prilikom, odrastao je s posterom Rožera Federera u sobi i Švajcarca smatra svojim uzorom. Navodno je veliki borac od malih nogu, ali nije uvek smiren kao njegov idol.

"Kad je bio klinac, lomio je rekete kad izgubi poen ili gem, morao sam da ga oteram da prošeta klubom, isplače se i opusti pre nego što bih mogao da porazgovaram s njim o njegovom stavu", istakao je jednom prilikom njegov nekadašnji trener Kiko Navaro.

"Ali takav karakter je od suštinskog značaja da bi neko postao pobednik. Karlos želi da pobedi u svemu, čak i u društvenim igrama", kaže Navaro.

Pasionirani navijač

Alkaraz je vatren i u navijanju za svoj voljeni Real Madrid, koji često gleda uživo, a ima prijateljski odnos s fudbalerom kraljevskog kluba Vinisijusom Žuniorom. Uz to, vodi i dobrotvornu organizaciju za pomoć ljudima s Daunovim sindromom, a ponudio je svoje trenerke na aukciji na US Openu kako bi prikupio sredstva za dobrotvornu organizaciju Asido.

Kako je jednom prilikom objasnio, njega u karijeri i najtežim trenucima vode tri C – cabeza, corazón, cojones, odnosno glava, srce i testisi.

"Uvek ću pamtiti šta mi je deda rekao: o tri C – cabeza, corazón, cojones. Taj moto me uvek prati", rekao je teniser.

Iako će mnogi smatrati Đokovića favoritom, Alkaraz neće odustati bez borbe. Njegova mladost, brzina, snaga i neustrašivost mogu biti ključni faktori koji će mu pomoći da se izbori sa izazovom. Alkaraz je već dokazao da je spreman da se nosi sa pritiskom velikih mečeva, iako će finale Vimbldona biti njegov najveći test do sada.

Nezavisno od rezultata, Alkaraz je već ostvario impresivne uspehe za svoje godine i ima sjajnu budućnost pred sobom. Njegov dolazak do finala Vimbldona je samo potvrda njegovog ogromnog talenta i potencijala. Teniska zajednica sa nestrpljenjem očekuje ovaj meč i uzbuđena je da vidi kako će se Alkaraz nositi sa izazovom koji mu stoji pred nama.

Bonus video:

Novak Đoković maše navijačima Vimbldon Twitter/wild_shutterbug

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!