Gledajući sa ove strane Atlantika, činilo se da je glumac Rade Šerbedžija uspeo da ostvari holivudski san: igrao je u najvećim blokbasterima koje je pogledao ceo svet, uloge su se nizale bez većih pauza, njegov ugled i slava bili su nepomućeni. Ali, kako to obično biva, stvari su izbliza izgledale sasvim drugačije.

Snimajući filmove kao što su "Širom zatvorenih očiju", "Nemoguća misija", "X-Men", "Betmen" i drugi blokbasteri, Šerbedžija je 2004. godine u Los Anđelesu kupio kuću koja je koštala oko milion dolara, što je u tom trenutku za njegove prihode bio prihvatljiv izdatak. Međutim, vremenom se ispostavilo da je situacija nešto komplikovanija nego što se činilo, pa se uz nekoliko kredita i refinansiranja dogodilo da dug i dalje postoji, iako je kuću prodao još 2010. godine.

Međutim, krediti možda i ne bi bili toliki problem da se na sve to nije nakarikao i porez, koji neprekidno raste zbog kamata.

Šerbedžija je ovoga bio svestan još kada je odlazio iz Amerike i, sudeći prema izveštajima, poprilično se trudio da svoj dug izmiri. Međutim, ukoliko mu to ne pođe za rukom, mogao bi da se nađe u veoma opipljivom problemu, pošto je u Americi kazna za izbegavanje poreza - zatvor.

Mnogi glumci maštaju o karijerama u Holivudu. Rade je to uspeo da ostvari. Ipak, cena tog uspeha uopšte nije mala.

Ili, kako bi rekli, pazite šta želite, ostvariće vam se.