Bela Hadid već duže vreme se bori sa posledicama Lajamske bolesti. Nažalost, probleme sa Borelijom ima ne samo ona već i njen brat Anvar, kao i njena majka Jolanda. No, čini se da je Bela najgore prošla. 

Ona se nedavno snimila za TikTok pokazavši u kakvoj je situaciji završila nakon što je došlo do velike upale nakon manje popravke zuba.  

BELA HADID ZBOG BOLESTI OSTAJE BEZ ZUBA TikTok/babybella777

"Nove informacije o zubu!", započela je Bela. "Imala sam manju infekciju ispod zuba, i to pored onog za kojeg sam mislila da je onaj koji me boli (taj je dobar), a u pitanju je onaj na kojem sam popravljala kanal zuba pre oko godinu dana", nastavila je da objašnjava manekenka.

Bela Hadid pokazala je posledice lajamske bolesti.
TiKTok 

"Nastavilo je da se širi i izazvalo infekciju vilice. Mesecima osećam da treba da izvadim ovaj zub, izlečim druge, jer ako to ne urade, mene će morati da vade iz svega. Molim vas slušajte svoje telo", rekla je Hadid na kraju uz video na kojem je podbula, sa ogromnim podočnjacima koji su posledica upaljene vilice.

Manekenka je potom pokazala i koji je zub u pitanju.

Bela Hadid pokazala je koji je zub u pitanju.
TiKTok 

Inače, Bela je objasnila da boluje od Lajamske bolesti, koja se ponovo "rasplamsala". Nažalost, Borelija, kako se ovo oboljenje još zove, a koje prenose zaraženi krpelji, kako je istakla "napada zube, vilicu, mozak, kičmu, kosti i ceo nervni sistem".

"Svaka manja trauma, bilo fizička ili psihička, može da pogorša bolest. Moja vilica je upaljena kad god sam pod stresom ili previše radim. Nekim danima je u redu, ali neki dani su teški. Ali sada me vilica neizdrživo boli. Sutra ću izvaditi ovaj zub", dodala je Bela na kraju. 

Bela Hadid otkrila je da je njeno mentalno stanje takođe posledica lajamske bolesti.
pritnscreen/instagram 

Inače, manekenki su otkrili Lajamsku još davne 2012. godine. U rasponu od fizičkih do mentalnih, Hadid kaže da njeni simptomi uključuju nepravilan rad srca, poteškoće sa disanjem, nesanicu, glavobolje, umor, anksioznost, osetljivost na svetlost i buku, disfunkciju štitne žlezde, kandidu, utrnulost, otežano hodanje, konfuziju, maglu u mozgu i bolove u zglobovima."Svakodnevno osećam najmanje 10 ovih simptoma... pošto sam verovatno imala 14 godina, ali agresivnije kada sam napunila 18 godina", opisala je Bela svojevremeno svoje stanje. 

Hadid je 2016. godine održala govor na Global Lyme Alliance događaju, gde joj je dodeljena nagrada za podizanje svesti o bolesti. Opisala je kako je ovo stanje uticalo na njen život, uključujući i potrebu da se školuje kod kuće tokom srednje škole. "Znam kakav je osećaj ne želeti da ustaneš iz kreveta od bolova u kostima i iscrpljenosti. Ne želim da se družim ili da budem u blizini ljudi jer anksioznost i magla mozga jednostavno nisu vredni toga", rekla je ona tada.

"Život nije uvek onakav kakav izgleda spolja, a najteži deo ovog putovanja je to što vam sude po tome kako izgledate umesto kako se osećate."

Inače, za one koji ne znaju, lajmska borelioza ili kolokvijalno lajmska bolest je multisistemsko infektivno obolenje iz grupe prirodnožarišnih zoonoza. Izaziva je spiroheta Borelia burgdorferi koja se u organizam unosi ubodom zaraženog krpelja iz roda Ixodes.

bela hadid je pokazala kako izgleda tokom dana kada se bolest rasplamsa.
Instagram 

Iako zapaljenskim proesom mogu biti zahvaćeni svi organi i sistemi, najčešće su zahvaćeni: koža,nervni sistem, zglobvi i srce. Pored uboda krpelja, uzročnik Lajmske bolesti se teoretski može preneti i transfuzijom krvi i krvnih derivata tako da se takvi bolesnici isključuju kao dobrovoljni davaoci krvi dok traje akutna bolest.

Simptomi bolesti obično počinju između 3. i 33. dana posle infekcije a najduže do osme nedelje. Prosečno vreme inkubacije (vreme od uboda do pojave prvih simptoma) je sedam dana.

Tok lajmske bolesti može se podeliti na dve faze i tri klinička stadijuma. Bolest se, više iz didaktičkih razloga, opisuje po stadijumima, iako je uočeno da praktično može početi i znacima bilo kog stadijuma.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!