Holivudska zvezda srpskog porekla Stana Katić rođena u Hamiltonu u Kanadi, danas 26. aprila slavi 45. rođendan i veoma je poznato ime u Holivudu.

Postala je popularna uz ulogu Kejt Beket iz serije "Kasl", a ova glumica najpre je studirala na Univerzitetu u Torontu, a zatim u Gudmanovoj školi drame u Čikagu, a onda i u glumačkoj školi "Beverli Hils plejhaus".

Tokom svog glumačkog školovanja, Stana je postigla vrhunske rezultate i svu si bili oduševljeni njenim talentom za glumu. Ono što mnogi ne znaju jeste to da je Stana poliglota i govori čak četiri - engleski, srpski, italijanski i francuski jezik.

Pored pomenute hit serije igrala je i u "Urgentnom centru", "Herojima", "Prljavoj znački" i mnogim drugima. Glumica se 2015. udala za Krisa Brkljača, koji je odrastao u Australiji, a koji je poreklom iz Like, a krajem 2021. godine postali su roditelji. Venčanje je organizovano u Dalmaciji, a godinu dana kasnije, tačnije u junu 2022. Stana je postala majka.

stana katić je uspešna u holivudu
Shutterstock 

Stana je zvezda u Holivudu, a s vremena na vreme poseti naš region i svima jasno pokaže koliko joj prija boravak na ovim prostorima.

Stana i u Beogradu ima rođake, kao i članove uže porodice, a u srpskoj prestoici živi njen brat Marko i upravo zbog toga ona veoma često dolazi u naš grad gde ga posećuje. Pored Marka, ona ima još tri brata i jednu sestru. Stana Katić izuzetno voli srpsku kuhinju i srpske specijalitete, a često ističe kako je ajvar njeno omiljeno jelo.

Glumica je inače nekoliko puta posetila našu zemlju pre pandemije, a poslednji put je viđena 2018. godine na koncertu Filharmonije u srpskoj prestonici, a potom i 2019. u Drvengradu kao predsednica žirija festivala „Kustendorf“.

O srpskoj prestonici je uvek govorila u superlativu, a poslednji put kada ga je posetila rekla je da je podseća na Berlin.

"Posetila sam kako vašu prestonicu, tako i Zagreb, Split i neke delove Crne Gore. Bila sam iznenađena koliko je Beograd u procesu menjanja nabolje. Neverovatni restorani, odlični hoteli i mislim da je on sada ono što je bio Berlin pre deset godina. Takođe, mislim da je Evropa veoma svesna šta je Beograd danas, čak ga zovu “party town”", oduševljeno je pričala Stana Katić i dodala da je njeno poznavanje srpskog jezika skromno.

"Razumem srpski i pričam ga sasvim solidno, ali intervjue više volim da radim na engleskom da ne bi došlo do nekog nesporazuma, jer je ovo ipak jezik na kojem radim. Ali ako bismo otišle na kafu, sigurna sam da bismo pričale neki miks srpskog i engleskog jezika i da bismo se savršeno razumele", rekla je glumica kroz smeh.

Pre deset godina tokom gostovanja u jednoj emisiji pričala je o Jugoslaviji, ali i učila voditelja srpski jezik, međutim, najviralniji video je bio onaj na kom je učila Amerikance srpskim psovkama.

Glumica je jednom prilikom progovorila i o svojim korenima i o tome zašto su njeni roditelji emigrirali iz Jugoslavije.

"Moji roditelji su imigranti koji su iz Jugoslavije, preko Kanade, stigli do Amerike. Otišli su iz tadašnje Jugoslavije kao tinejdžeri i stvorili život teško radeći za šestoro dece. Moji roditelji su izvanredni ljudi jer su bili spremni da odu u zemlju čiji jezik ne znaju i nemaju nikog svog pored sebe. Mislim da su bili zaista hrabri", otkrila je Stana i dodala kako je njenim roditeljima na prvom mestu bilo školovanje dece.

Baš kao što je i opisuju, neposredna, direktna i nasmejana, glumica je istakla kako sebe nikada ne doživljava kao slavnu ličnost.

"Sebe ne doživljavam kao slavnu ličnost. Doživljavam se kao osobu koja je vrlo zainteresovana za život, koja voli da radi s kreativnim i inspirativnim ljudima. Većinom sam ona osoba koja stoji sa strane i posmatra", zaključila je ona.

stana katić
Shutterstock 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!