Verujemo da vam ime Vitni Volf Herd ne znači ništa, ali ako spomenemo Bumble, čuvenu aplikaciju za upoznavanje, sigurni smo da nije potrebno mnogo da saberete dva i dva i shvatite da je upravo ona njen osnivač. Vitnina priča počela je još 2014. godine, kada je bila rešena da pokrene prvu aplikaciju koja će biti za promenu fokusirana na žene, a kako to obično biva, mnogi su sumnjali u njen uspeh. 

Vitni je želela da osnaži žene, podstakne ih da donose izbore same, i vremenom je demantovala sve one koji su govorili da su njene šanse za uspeh ravne nuli.

Bumble je postao brend, mnogo više od obične dejting aplikacije, što joj je donelo i nadimak "Kill Bill sveta tehnologije" - iz istoimenog filma u kojem ogorčena žena traži osvetu nakon što su muškarci pokušali da je unište. Ni ovo nije slučajno, jer je Vitni prošla kroz nezamapmćeno zlostavljanje od strane muškog pola, još mnogo pre tog perioda, kada je bila jedna od suosnivačica Tindera. 

Vitni je svakodnevno trpela zlostavljanje od strane izvršnog direktora koji je ujedno bio i njen dečko. Agoniju je okončala otkazom i tužila ih za seksualno uznemiravanje. 

Kako je navela, "direktori Tindera su je vređali i nazivali lažljivicom i ku*vom" kada su ona i Džastin raskinuli 2013. godine. Jedan od bivših zaposlenih svedočio je da su Vitni u kompaniji često govorili da "umukne", te da su je tretirali kao potrčka, terali da im donosi doručak i slično. Drugi svedok rekao je da su je čak i pljunuli na jednoj od poslovnih proslava. 

Maltretiranja su svakog dana bila sve veća, i Vitni je presekla - dala je otkaz 2014. i rešila da pokrene sopstveni startap. Pokrenula je Bumble i ostalo je istorija. 

Ona se u jednom trenutku osvrnula i na to šta je bilo presudno da pokrene aplikaciju usmerenu na žene. 

"Iskreno, moja ambicija potiče od nasilnih veza", rekla je tada. Objasnila je da nije zlostavljana samo na poslu, već je imala i disfunkcionalne veze tokom školovanja, a doživljavala je i nasilje. 

Shvatila je da je takva toksična dinamika uobičajena u svakom društvenom okruženju, bez obzira na geografiju, kulturu ili funkciju.

"Nikada nisam imala ovako zdrave veze sa muškarcima dok to nisam stvorila. Osmislila sam ekosistem zdravih odnosa sa muškarcima u svom životu", rekla je.

Njena ideja doživela je neviđeni uspeh. Od trenutka kada se Bumble pojavio na berzi 2021. godine, omogućio je "8,6 milijardi konekcija među desetinama miliona korisnika u 237 zemalja od 2014", a danas je njegova vrednost procenjena na skoro tri milijardi dolara. Vitni je u 31. godini postala milijarderka, ali danas, sa 33 kaže da ima ogromnu odgovornost te da je ponosna na sve uspone i padove koje je imala od kako je tužila bivše poslodavce. 

"Mesecima mi je bilo teško da ne osećam kao da su mi svi ti ružni osećaji utisnuti na čelo. Utonula sam u duboku depresiju. Imala sam nesanicu i pila sam previše u slabom pokušaju da otupim bol i strah koji sam doživljavala", napisala je u kolumni za Harper’s Bazaar.

"Ta želja da napravim razliku mi je pomogla da se vratim na noge", rekla je ona.

Inače, zanimljivo je da je Vitni lako mogla da se povuče iz svega i uživa sa nagodbom od milion dolara koju je dobila, ali njoj to nije bilo dovoljno. Imala je ideju, i želju da napravi promenu, i pomogne ženama, a ostalo je istorija.

Inače, Vitni s međuvremenu udala za teksaškog naftnog magnata koji je nasledio biznis od oca i pošto je rodila njihovo prvo dete 2019. godine, učinila je Bumble sjajnim primerom roditeljskih prava, a novopečenim mamama u kompaniji deli izdašne bonuse, daje plaćena odsustva i fleksibilno radno vreme.

Bonus video:

Tinder uhoda TikTok/veganbonezz

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!