Prava pomama oko otkrivanja detalja iz memoara princa Harija, "Spare", koje je izdavač Penguin Random House najavio kao "sirovo, beskompromisno" štivo, nastavlja se nesmanjenom količinom. Pomoglo je i to što je špansko izdanje knjige greškom stiglo u knjižare ranije od predviđenog datuma 10. januara, pa su se srećnici dočepali knjige pre nego što je povučena iz prodaje.

A rezime dosadašnjih otkrića je prava mešavina sočnih, bombastičnih i bizarnih detalja. Hari se, zaista, nije suzdržavao, pišući sa jednakim žarom o ratu, porodičnim svađama i gubljenju nevinosti. Evo 25 detalja o kojima se najviše govori, piše Jutarnji.hr.

1. Vilijam je fizički napao Harija

Desilo se to 2019. godine, u tadašnjoj kući u Saseksu. Vilijam je Megan nazvao "teškom", "bezobraznom" i "toksičnom".

"Nasrnuo je na mene, zgrabio me za kragnu košulje, otkinuo mi kragnu i bacio me na zemlju. Pao sam na posudu za hranu našeg psa, slomila se i komadi su mi se zabili u leđa", napisao je Hari.

Vilijam je fizički napao Harija.
Alastair Grant / AFP / Profimedia 

2. Njegov brat je njegov najveći neprijatelj

Iako o njemu govori kao o „voljenom bratu“, Hari u knjizi kaže da je Vilijam njegov arhineprijatelj, a time i najveći neprijatelj u životu.

"Uvek je postojala ta konkurencija među nama. Mislim da je to deo priče, odnosa naslednika i rezerve", objasnio je Hari u komentaru za jednu američku TV kuću.

3. Ubio je 25 talibana u Avganistanu

On je svoj proces uporedio sa uklanjanjem "šahovskih figura" sa table. Takođe je rekao da se ni ne ponosi, ni ne stidi zbog svojih postupaka. Dodao je da je video ubistva kao „eliminisanje loših momaka pre nego što dobiju priliku da ubiju dobre momke“.

4. Možda će biti na krunisanju, možda ne

U trejleru za intervju za ITV, Hari je rekao: „Mnogo toga može da se desi do tada. Ali vrata su uvek otvorena. Lopta je u njihovim rukama."

5. Svi su ljubomorni, uključujući i Čarlsa

U knjizi on tvrdi da je njegov otac, sada kralj, bio veoma ljubomoran na žene oba njegova sina, Megan i Kejt. Veruje da mu je otac rekao da nema novca da finansijski izdržava njega i Megan, plašeći se da će mu „nova i sjajna osoba“ ukrasti pažnju.

Hari i Vilijam su molili oca Čarlsa da se ne oženi Kamilom.
ROTA / Camerapress / Profimedia 

6. Hari i Vilijam su molili oca Čarlsa da se ne oženi Kamilom

Braća su, tvrdi Hari, obećala ocu da će biti pristojni prema Kamili i prihvatiti je kao člana porodice ako je ne oženi. Ali, tvrdi, otac uopšte nije reagovao na njihov zahtev.

7. Vilijama je mučio užasan osećaj krivice jer nije rekao ništa o vezi svog oca sa Kamillom

Hari tvrdi da su i on i njegov brat bili svesni da postoji još jedna žena u životu njihovog oca.

„To ga je zbunilo, mučilo, a kada su se njegove sumnje potvrdile, osetio je ogromnu krivicu jer ništa ranije nije uradio, ništa nije rekao."

8. Kamila je izvor informacija za medije

Hari tvrdi da su neke informacije do medija mogle stići samo od stručnjaka za komunikacije kojeg je angažovao njegov otac Čarls, na Kamilin nagovor.

Otac ga nije zagrlio kada je princeza Dajana umrla.
Photoshot / Avalon / Profimedia 

9. Otac ga nije zagrlio kada je princeza Dajana umrla

Hari je imao samo 12 godina u vreme tragične smrti svoje majke. U knjizi Hari piše da ga je Čarls probudio i rekao: "Dragi moj sine, mama je doživela saobraćajnu nesreću... Bilo je komplikacija". Dodao je da ga „tata nije zagrlio”.

„Nije bio dobar u pokazivanju emocija čak ni pod normalnim okolnostima. Kako onda očekivati da ih pokaže u takvoj krizi?“, napisao je on.

10. On i Vilijam su odvraćani od traženja ponovnog otvaranja istrage o Dajaninoj smrti

Uz mnoga pitanja bez odgovora, Hari je rekao da su se on i Vilijam dogovorili da zajedno traže istragu o smrti Lejdi Di koja će biti ponovo otvorena. Ali ih je vlast u Dvoru „razuverila”.

Čarls ga je nazvao 'rezervom'.
MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

11. Čarls ga je nazvao 'rezervom'

Hari je napisao ono što je njegov otac navodno rekao princezi Dajani na dan kada se Hari rodio: "Divno! Sada si mi dao i naslednika i rezervnog (otuda i naslov knjige Spare- rezervni). Moj posao je gotov!"

12. Čarls se našalio da on nije Harijev biološki otac

Hari je rekao da mu je ta šala "neverovatno nesmešna" s obzirom na glasine da je major Džejms Hjuit njegov pravi otac.

13. Vidovnjak mu je "prenosio poruke od Dajane"

Vidovnjak mu je rekao da mu (pokojna) majka govori: "Živiš životom koji ona nije mogla da živi. Živiš život koji je ona želela za tebe."

14. Posvađao se sa Čarlsom na dan kada je umrla kraljica Elizabeta II, njegova baka

Rekao je svom ocu: „Nemoj ni da pomisliš da tako pričaš o mojoj ženi“, kada je Čarls sprečio Megan da sa ostalim članovima porodice dođe u zamak Balmoral, gde je umrla kraljica.

15. Hari je okrivio Kejt i Vilijama za njihov sramotan izbor nacističkih kostima za zabavu 2005.

Rekao je da se par "zasmejao" kada su videli njegov izbor maske i ohrabrili ga da je nosi.

16. Meghan se izvinila nakon što je rekla da Kejt ima "trudnički mozak"

Tokom priprema za Harijevo i Meganino venčanje, snaje su se posvađale oko odela deveruša. Kejt se rasplakala, a Megan je izjavila da su u pitanju hormoni i „trudnički mozak“. Vilijam je Megan nazvao „drskom“ i „uperio joj prst u lice“, napisao je.

17. Čarls je molio braću da prestanu da se svađaju

Nakon sahrane princa Filipa, 2021. godine, Čarls je navodno rekao svojim sinovima: „Momci, molim vas... Nemojte mi uništiti poslednje godine života."

18. Za veridbu Vilijama i Kejt Midlton saznao je zvaničnim kanalima

U knjizi Hari tvrdi da je zvanična objava kraljevske kuće o veridbi njegovog brata i Kejt bio njegov „prvi glas“ za to.

Za veridbu Vilijama i Kejt Midlton saznao je zvaničnim kanalima
Alberto Pezzali-AP/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

19. Nevolje zbog pohoda na Severni pol

Na venčanju svog brata i Kejt, Hari se još uvek borio sa promrzlinama koje je dobio tokom ekspedicije na Severni pol u martu 2011. godine. Na tom putu od 400 kilometara sa kolegama sa kojima je bio u Avganistanu promrzle su mu uši, obrazi i penis.

20. Hari je probao razne ilegalne droge

Uzimao je kokain, magične (psilocibin) pečurke i marihuanu. U knjizi princ otkriva kako je prvi put uzeo kokain kada je imao 17 godina. Probao je magične pečurke u Kaliforniji 2016. Tada mu se učinilo da na korpi u kupatilu raste glava.

21. Izgubio je nevinost sa 17 godina na livadi iza prepunog paba

On je to iskustvo opisao kao "ponižavajuće" i rekao da se žena prema njemu ponašala kao prema "mladom pastuvu" i te ga je nakon odnosa udarala po zadnjici.

22. Njegova omiljena knjiga je "O miševima i ljudima" Džona Stajnbeka

Dok je studirao na Itonu, uživao je u toj knjizi. Rekao je da ga je odnos između dva glavna lika, Džordža i Lenija, podsetio na odnos sa bratom.

"Dva drugara, dva nomada, koji žive u jednakim okolnostima i brinu jedan o drugom".

Princ Vilijam je bio pijan na venčanju.
Zeng Yi / Zuma Press / Profimedia 

23. Nije bio Vilijamov kum

Hari piše da je najčešća laž da je bio Vilijamov kum kada se oženio Kejt Midlton 2011. godine. Džejms Mid i Tomas Van Straubenzi su održali govore. Hari tvrdi da je smenjen sa te funkcije.

„Vili nije želeo da ja održim kumovsku zdravicu."

24. Vilijam je bio pijan na venčanju

Dok je dočekivao goste u Bakingemskoj palati, nekoliko sati pre venčanja, Vilijam je bio pijan. Tačnije, osećao je posledice sinoćnjeg pijanstva.

„Smrdiš na alkohol“,rekao je Hari svom bratu i ponudio mu pepermint, i spustio prozor automobila.

25. Poređenje sa knezom Andrejom

Hari je navodno otkrio da će njegova porodica imati zvanično osiguranje nakon što odstupe, posebno zato što je to bio slučaj sa osramoćenim princom Endrjuom.

„Bio je upleten u sramni skandal, optužen za seksualni napad na mladu ženu i niko nije ni sugerisao da će izgubiti sigurnost“, piše Hari i dodaje: „Šta god ljudi imali protiv nas, seksualni zločini nisu bili na listi."

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!