Jedan od najboljih vozača F1 u istoriji, Mihael Šumaher, u decembru 2013. godine doživeo je nesreću na skijanju zbog koje je šest meseci bio u komi, a od tada nije viđen u javnosti, dok se o njegovom zdravstvenom stanju zna vrlo malo.

Dakle, Mihael Šumacher je ostao upamćen kao sedmostruki prvak u Formuli 1, a ove je godine proslavio 53. rođendan. Svoju je vozačku karijeru započeo 1991., a za Ferrari je počeo da vozi 1996. Od 2000. do 2004. je čak pet puta uzastopce bio prvak sveta, a u penzionisao se 2006. kada je i odlučio da se posvetiti porodičnom životu.

Mihael Šumaher.
PATRICK HERTZOG / AFP / Profimedia 

Inače Mihael dolazi iz porodice obožavalaca formule i trkačkih automobila. Otac, deda, stric, nećak i očuh su mu se bavili trkanjem autima, ali on je ostvario najveći uspeh. Uspeo je da zaradi bogatstvo veće od nekoliko stotina miliona dolara. 1995. se oženio plavokosom Korinom Betš s kojom je dobio ćerku i sina, a zajedno su kupili i imanja u Teksasu i u Švajcarskoj.

9 godina od nesreće Šumahera.
Malosio/Fotogramma/Ropi / Zuma Press / Profimedia 

Mihael je tek započinjao svoju karijeru, a Korina je bila nepoznata 22-godišnja devojka, koju je na Ferrarijev party doveo tadašnji dečko, takođe nemački automobilistički as Heinz-Harald Frentzen. Bila je to ozbiljna veza, ali susret s Mihaelom bio je fatalan. Korina je vrlo brzo prekinula vezu i više ništa nije stajalo na putu njihovoj sreći.

Ipak, kada ga je počela da ga prati na trkama, počela su zlobna šuškanja kako je njihova ljubav marketinški trik, ali brzo je postalo jasno kako to nije istina.

Jedno od najvećih strasti Mihaela bilo je skijanje, a ono ga je koštalo i života, odnosno svesnosti. Naime, Šumaher je 2013. pretrpeo tešku skijašku povredu glave zbog koje je završio u medicinski indukovanoj komi sve do 2014. Otkad je izašao iz bolnice, Mihael se leči kod kuće. Brigu o njegovom zdravlju preuzeo je tim lekara, a supruga Korina bila je prisiljena da proda njihovu imovinu kako bi mogla da plati skupo lečenje - odnosno tako je ona tvrdila. Naime, mnogi je optužuju da suprugovo bogatstvo rasipa na luksuzan život dok joj je njegova bolest samo pokriće za pravdanje tih troškova. Sumnje su dodatno podregajne nakon što je njegov sin Mik nedavno objavio porodičnu fotografiju bez oca.

- Živimo zajedno u našem domu, provodimo terapije, činimo sve da Mihael bude bolje i da oseti solidarnost naše porodice. Nedostaje mi onaj Mihael svaki dan i ne samo meni, nedostaje deci, porodici, svome ocu, svima koji ga okružuju. Ali Mihael je tu, drugačiji, ali je tu i to nam svima daje snage, rekla je gospođa Šumaher u dokumentarcu 'Michel Schumacher' koji je Netflix objavio prošle godine.

Iako je većina smatra snažnom i neverovatnom ženom koja već godinama sve radi kako bi njen suprug u teškom stanju ostao na životu, krajem 2020. godine bivši Mihaelom menadžer, Vili Veber, imao malo drugačije stavove. Naime, tada ju je napao da Mihaela skriva od sveta i ne daje nikakve informacije o njegovom zdravlju. Čak je insinuirao da namerno skriva nešto i ne želi da ljudi saznaju istinu.

- Često razmišljam o Mihaelu. Prošlo je toliko godina, ali svejedno ne prestajem. Volim i poštujem njegovu porodicu, ali želim da znam šta je s njim. Želim se rukovati s njim, dodirnuti mu lice. Nažalost, Korina to ne dozvoljava. Samo nekima. Sigurno ju je strah da ću ja primetiti ako nešto nije u redu i reći svima istinu', rekao je Veber tada.Veber i Šumaher sarađivali su još od osamdesetih i on ga je na neki način "otkrio" kada mu je ponudio da nastupa u Formuli 3, posle čega je počeo vrtoglavi uspon slavnog Nemca i osvajanje sedam titula u Formuli 1.

- Za mene je to teško... Sto puta sam pokušao da kontaktiram s njegovom suprugom Korinom i nije se javljala. Zvao sam i njegovog prijatelja Žana Toda, pitao ga da li mogu da odem u bolnicu, a on mi je rekao da sačekam i da je rano. Sutradan sam ga opet pozvao i niko se nije javljao. Još sam ljut zbog toga - istakao je Veber za italijanski list La Gazzetta dello Sport.

Kako je objasnio, govorili su mu da je prerano da vidi Šumahera, a sada smatra da je prekasno.

- Pokušali su da me sklone od njega govoreći mi da je rano, a sada je kasno. Prošlo je devet godina, možda bi trebalo da kažu šta je istina -ne krije ogorčenost Veber.

On smatra da ništa što Šumaherovi govore u javnosti nije istina, a priznaje da je Mihaela doživljavao kao sopstveno dete.

- Od tada slušam samo njihove laži. Posle skoro deset godina od njegove stravične nesreće skoro da nema zvaničnih izjava o njegovom stanju, tek povremeno njegovi bliski prijatelji objave nešto... Godinama posle nesreće ponavljao sam sebi kako ne mogu da promenim ništa, a on mi je bio kao sin. I danas me boli kad pričam o tome - rekao je na kraju.

Korina se o ovim optužbama nikada nije oglasila, već nastavila da štiti intimu supruga i svoje dece. Kako stvari stoje, sve su veće šanse da nekadašnju legendu Formule 1 nikada više nećemo videti u javnosti.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!