Lija Remini, američka glumic skrenula je veliku pažnju na sebe kada je rešila da raskrinka sajentološku organizaciju. Naime, potpuni haos je nastao kada se jedna televizijska kuća usudila se da uradi dokumentarac o sajentologiji. Zvezda dokumentarne serije od osam epizoda bila je upravo Lija Remini, nekadašnja zvezda serije "Kralj Queensa" i bivša članica tog kulta. Ona je u sajentologiji provela više od tri decenije i 2013. godine napokon se odlučila na odlazak.

Od tada vodi tešku pravnu bitku protiv raznoraznih optužbi iz sajentoloških krugova koji je pokušavaju da je omalovaže i time umanje njenu poruku. Glumica je raskrinkala sajentološku crkvu i otrkila detalje koji su uzdrmali javnost.

Visokopozicionirani sajentolozi

U prvoj epizodi pridružio joj se bivši visoki službenik Sajentološke crkve Majk Rajnder, a prikazane su i pretnje advokata Sajentološke crkve koje su se uglavnom svele na navode:

"Crkva negira mnoge izjave izrečene u programu". Rajnder je svojevremeno bio zadužen za blaćenje svih protivnika sajentologije, a službeno je bio potparol za međunarodne odnose.

Remini je sa druge strane, imala jednostavnu poruku:

lija remini rakskrinakal je sajentološku crkvu
JosiahW / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

"Neko mora uraditi nešto zbog ovog kulta".

Kako je tada objasnila, cilj joj je bio da pokaže ostatku sveta kakvu štetu nanosi članstvo u sajentološkoj crkvi, piše "Daily Beast".

Nekad davno, Lija je bila jedna od najistaknutijih članica holivudskog ogranka sajentologije. Priseća se kako je više od tri decenije bila odani član i kako se za sve svoje uspehe uvek zahvaljivala crkvi.

Kada bi doživela neuspeh, krivila bi sebe, baš kako su je sajentolozi učili. Prošle godine je objavila knjigu, pravo razotkrivanje sajentologije, u kojoj se prisećala svog života u tom kultu. Razočarenje je počelo još 2007. godine na venčanju Toma Kruza i Kejti Holms u Italiji.

Silovanje maloletnica

U istoj epizodi pojavila se i Ejmi Skubi, takođe jedna od bivših članica sajentološkog kulta koja je ponovila što je sve videla dok je bila članica. Dejvida Miskavidža opisala je kao besnog čoveka koji je često gušio i tukao muške članove. Ona se prisetila kako je slepo verovala u crkvu, čak i nakon što ju je jedan sajentolog silovao dok je ona imala samo 14 godina. A zamalo se serija nikad nije ni završila. Advokati sajentološke crkve žestoko su napadali mrežu A&E i zahtevali da prestanu sa snjmanjem ili da barem nikad ne emituju dokumentarce.

"Ne znam koliko malo je falilo da serija propadne. Znam da su iz A&E; bili vrlo uporni i jednom kad su videli snimke i čuli priče apsolutno su se posvetili emitovanju serije", ispričala je jednom prilikom Lija za "Hollywood Reporter".

Prisetila se i kako je crkva nekad pokušavala iskoristiti njen uticaj zvezde popularne TV serije. Tom Kruz je svojevremeno tražio da Reminijeva nazove tadašnjeg šefa CBS-a, TV kuće koja je emitovala "Kralja Queensa", kako bi odustali od emitovanja emisije o Tomu i njegovom uticaju unutar sajentoloških krugova.

tom kruz godinama je član sajentološke crkve
TIMMSY / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Lija je otkrila i kako su članovi crkve, koji su teško radili i zarađivali za život godišnje crkvi morali da daju i po 250.000 dolara, dok je ona dala oko tri miliona dolara. Sajentološka crkva i dalje priča da je Reminijeva samo propala glumica koja pokušava da zaradi nešto novca blaćenjem sajentologije.

Dženifer Lopez kao jedan od problema

Remini je ispričala za "Daily beast" da na Kruzovom venčanju iz 2006. nije bio problem samo to što je imala "dugu jezičinu" zbog toga što niko nigde nije mogao da vidi Šeli, već je problem bilo i njeno druženje sa Dženifer Lopez, koja joj je bila dobra prijateljica.

"Pretpostavljam da su hteli da nas udalje kako bi i nju uvukli u sajentologiju, a ja sam im se možda našla na putu", objasnila je Remini koja je za Lopez rekla da je od prvog trenutka prozrela prirodu tog kulta.

dženifer lopez umalo nije završila u sketi
BENS / VASQUEZ / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

"Ja je nisam spasila ni od čega. Dženifer je veoma odlučna žena, posvećena duhovnosti. Ona je katolkinja, to je uvek bila, iako je njen otac veoma indoktrinirani sajentolog, i to već duže vreme. Dostigao je tajne nivoe sajentologije. Ipak, Dženifer sama donosi odluke", dodala je glumica.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!