Ne jenjava haos zbog dokumetarca Megan Markl i princa Harija. Britanci su, neko će reći, opravdano besni, pogotovo nakon novog tizera koji je juče emitovan, a u kojem se prvi put prikazuju scene sa proslave para, odmah nakon crkvenog venčanja vojvotkinje i vojvode od Saseksa. 

Međutim, Britanci su brže-bolje podsetili Megan i Harija da su upravo oni, svojim novcem platili njihovu proslavu, te da bi, kad su već toliko kritikovali britansku kraljevsku porodicu, trebalo da vrate novac kojim je finansirano njihovo venčanje.

Britanci traže da Megan i Hari vrate novac od venčanja.
printscreen/youtube/The Royal Family 

Kada je reč o troškovima venčanja Megan Markl i princa Harija, brojke se razlikuju, ali se procenjuje da je svadba koštala 32 miliona funti, prema britanskom Ekspresu. Osim troškova obezbeđenja, veći deo troškova samog venčanja platila je kraljevska porodica.

Kensingtonska palata je tada saopštila: "Kao što je bio slučaj sa venčanjem vojvode i vojvotkinje od Kembridža, kraljevska porodica će platiti osnovne troškove venčanja, kao što su crkvena služba, muzika, cveće, ukrasi, i prijem nakon toga".

Venčanje Megan i Harija plaćeno je novcem iz državne kase.
printscreen/youtube/NewsNOW from FOX 

Venčanica modne kuće "Živanši" koju je nosila Megan Markl koštala je 110.000 funti. Obezbeđenje za događaj koštalo je porezne obveznike između tri i četiri miliona funti, pisao je Guardian.

Komesar policije Entoni Stansfeld, rekao je za BBC da je prisustvo policijskih snaga na venčanju koštalo "između dva miliona i četiri miliona funti".

Troškove je preuzela lokalna policijska služba, ali policijske snage mogu da apliciraju za posebna novčana sredstva iz Ministarstva unutrašnjih poslova za događaje ovog obima.

Smatralo se da je venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton 2011. koštalo oko 30 miliona funti, ali porezni obveznici nisu platili sve.

smatra se da za venčanje Vilijama i Kejt poreski obveznici nisu platili sve.
Zeng Yi / Zuma Press / Profimedia 

Kao i kod venčanja Harija i Megan, ključne aspekte venčanja, poput prijema i cveća, platila je kraljevska porodica, ali su troškovi obezbeđenja spojeni sa državnom blagajnom.

Bezbednost kraljevskih venčanja je u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, koje na kraju finansiraju porezni obveznici.

Samim tim, na mrežama se našao ogroman broj komentara koji su govorili isto - "Vratite novac!".

"Bilo vam je lepo kada ste uzimali novac od kraljevske porodice. Tad vam ništa nije smetalo, licemeri", "Što ste slavili, slavili ste, sad vratite novac", "Ako je već dvor platio svadbu, a svi znamo da su tu naše pare, onda je fer da lepo taj isti novac, koji nije mali, uredno i vrate u kasu", "Dosta ste slavili preko naše grbače, vraćajte novac"... samo je delić koji se mogao pročitati na mrežama, a Hari i Megan se za sada nisu oglašavali.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!